Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 37

Wątek: D600 Kolory ?

Domyślnie D600 Kolory ?

Witam. Jeden z moich znajomych fotografów zawsze powiadał, że jeśli idzie o kolory, to wszystko można zmienić w PS... Ja się z nim nie do końca zgadzam i uważam po pierwsze, że często wcale nie chodzi o to, żeby nad każdym zdjęciem dłubać w PS, a po drugie, że jednak co matryca to inne możliwości... Miałem d700 i jestem w trakcie przesiadki na d600/d800. Obecnie mam Fuji S5 pro i doznałem szoku jego kolorami i zakresem tonalnym - dużo lepsze niż w d700. Ostatnio robiąc porządki w zdjęciach dochodzę do wniosku, że zdjęcia z d700 są drętwe i oschłe Kiepska tonalność (12EV), kiepskie przejścia tonalne, i kiepskie kolory. S5 pro tryska kolorami i przejściami tonalnymi, a rawy są dużo bardziej plastyczne. Nie mogę jednak zadowolić sie tym ostatnim, bo jest strasznie wolny i jednak szumy już nie te.

Canona kolory bardziej mi się podobają niż te Nikona, ale co dziwi, najlepsze puszki Canona mają zakres tonalny na poziomie 12EV! Poza tym Nikon jest bardziej kompatybilny z obiektywami. D800 to to samo co d600 tylko lepsza budowa korpusu, więc nie opłaca mi się dopłacać. Mimo wszystko jestem ciekaw opini na temat kolorów d600, szczególnie w porównaniu do d700?

Dzięki

Domyślnie

Najprostsze rozwiązanie - kup Canona
    Jeżeli to musi być Nikon warto zaprzyjaźnić się z CNX lub też zrobić profile puszki i bawić się dalej w PS'ie.
    Pozdrawiam Mirek
    Dyplomata to człowiek ,który powie ci spier... w taki sposób ,że będziesz czuł zachwyt przed zbliżającą się podróżą

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

zagan, jezeli dla Ciebie D600 i D800 roznia sie tylko obudowa to moze zostan przy S5 i co to znaczy, ze Nikon jest bardziej kompatybilny z obiektywami?

Co do kolorow to D600 lepiej panuje nad balansem bieli. Sensor bedzie lepszy niz w D700. Za to reszta bedzie gorsza (AF, budowa, szybkosc, itd)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zagan Zobacz posta
    Witam. Jeden z moich znajomych fotografów zawsze powiadał, że jeśli idzie o kolory, to wszystko można zmienić w PS... Ja się z nim nie do końca zgadzam i uważam po pierwsze, że często wcale nie chodzi o to, żeby nad każdym zdjęciem dłubać w PS, a po drugie, że jednak co matryca to inne możliwości... Miałem d700 i jestem w trakcie przesiadki na d600/d800. Obecnie mam Fuji S5 pro i doznałem szoku jego kolorami i zakresem tonalnym - dużo lepsze niż w d700. Ostatnio robiąc porządki w zdjęciach dochodzę do wniosku, że zdjęcia z d700 są drętwe i oschłe Kiepska tonalność (12EV), kiepskie przejścia tonalne, i kiepskie kolory. S5 pro tryska kolorami i przejściami tonalnymi, a rawy są dużo bardziej plastyczne. Nie mogę jednak zadowolić sie tym ostatnim, bo jest strasznie wolny i jednak szumy już nie te.

Canona kolory bardziej mi się podobają niż te Nikona, ale co dziwi, najlepsze puszki Canona mają zakres tonalny na poziomie 12EV! Poza tym Nikon jest bardziej kompatybilny z obiektywami. D800 to to samo co d600 tylko lepsza budowa korpusu, więc nie opłaca mi się dopłacać. Mimo wszystko jestem ciekaw opini na temat kolorów d600, szczególnie w porównaniu do d700?

Dzięki
    Może pokaż jakieś przykłady jasno pokazujące o co chodzi? Jakieś zdjęcie, które ma drętwe kolory i takie, które się tobie podobają? Bo tak to rozmowa bardzo abstrakcyjna

Domyślnie

Nie chcę przesadzać, ale np. AF ponoć niewiele gorszy niż w d700... Poza tym, żebyś wiedział, że gdyby s5pro był dwa razy szybszy i miał dwa razy mniej szumów - to bym przy nim został Szkoda, że zaprzestali rozwijać ten projekt.

Do Nikona FX mogę podpiąć zarówno szkła FF jak i DX..., a także obiektywy manualne Nikona. Nikon też lepiej działa z Sigmami...

W Canonie przeszkadza mi AF, a szczególnie fakt, że dziadyga nie zrobi zdjęcia w trybie OneShot, jeśli nie uzyska potwierdzenia, a z kolei tryb ciągły działa dość kiepsko. No i obiektywy, zdarza mi się używać manuale, które w Nikonie są dużo tańsze niż odpowiedniki z AF..

Okej, do wieczora coś powinienem wybrać

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zagan Zobacz posta

Dzięki
    Ale mowa o RAWach, czy zdjęciach prosto z puszki ??

Bo jak prosto z puszki, to zapomnij o tym, że w czym innym niż Fuji S Pro będzie więcej jak 8-9 EV DR.

Jak RAWy - bo tylko tu można wykorzystać możliwości matrycy i cały ten DR, TR, itp. - to i tak trzeba bawić się w PS'ie, LR, CNX, C1, itp, więc jaki problem z kolorami ??
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Ale mowa o RAWach, czy zdjęciach prosto z puszki ??

Bo jak prosto z puszki, to zapomnij o tym, że w czym innym niż Fuji S Pro będzie więcej jak 8-9 EV DR.

Jak RAWy - bo tylko tu można wykorzystać możliwości matrycy i cały ten DR, TR, itp. - to i tak trzeba bawić się w PS'ie, LR, CNX, C1, itp, więc jaki problem z kolorami ??
    Oczywiście, rawy. Fuji ma jeszcze opcję d-range, ustawiam na 400% (25MB/6mpx...). Balans kolorów w przypadku Fuji jest zdecydowanie częściej poprawny. Jeśli chodzi o zdjęcia spacerowe, to standardowo wypełniam światła, zwiększam trochę kontrast, przejrzystość i wyastrzam. Przy tych ustawieniach w D700 muszę bawić się w kolorze selektywnym, lub podkręcać saturację.. Nie mam niestety już d700, więc nie mogę porównać tych samych zdjęć.

Domyślnie

To dziwne, bo ja w D700 z saturacją jadę zawsze w dół.
    A tak w ogóle to swoim postem wsadzasz kij w mrowisko, wiesz co tu się będzie zaraz działo?
    Ostatnio edytowane przez stachmuszel ; 30-06-2014 o 13:20
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Nic się nie musi dziać. Szkoda, że kolega po prostu przespał ostatnie pare lat, nie czytał, nie do końca się orientuje w różnicach, a w szczególności w konsekwencjach tych różnic. To tak jak z analogowcami - będą mówić, że dawniej było lepiej, choć w kwestii możliwości sprzetu to absolutnie nieprawda. DR w D800 jest większe niż w S5pro (400%) nawet na najniższych czułościach, na wyższych różnica jest już przepastna wręcz. Przyzwyczajenia z Fuji są szkodliwe przy przesiadce na Nikony (i inne aparaty - Canony itd) i trzeba się ich pozbyć. Bo nikon nie chroni świateł. By mieć to co fuji w światłach to trzeba w nikonie niedoświetlać. Dzięki większemu DR D800 będzie wtedy miał to samo w światłach i w cieniach. (zdjęica z nikona będa wyglądały nieakceptowalnie ciemno - jpg, ale w obróbce RAW to nieistotne) Wyższość S5 to juz tylko legenda. Jedyne co zostaje to inne oddanie koloru - tylko, że ono jest mniej poprawne, więc .. gorsze. Podobnie jak Fuji Velvia. Kolory z niej się podobały, ale one nie były prawdziwe. Wiele osób woli też kolory z kompaktów lub telefonów komórkowych niż z lustrzanek. Czasami odradzam zamianę aparatu czy kupno lustrzanki.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 30-06-2014 o 14:57
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów