Close

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 104

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez offca86 Zobacz posta
    Panowie a jak sprawa wygląda z Sigmą 85mm 1.4 jest porównywalna do Nikonowskiej wersji? Cena zachęcająca.
    sigma całkiem fajna do chwili gdy jest światło. Przy ciemniejszych warunkach i to z D3s już nie jest tak różowo. Trudniej coś celnie trafić a przy f/1.4 to ważne
    Zmieniłem sigmę na nikkora 85 f/1.4 i całkiem inna praca.
    Wadą nikkora to duża aberracja. Niestety tu wygrywa sigma.

Poza tym obrazki z tych dwóch szkieł są różne i to juz kwestia gustu.

Domyślnie

a można prosić o jakieś porównanie? więc Twoim zdaniem warto dopłacić do nikona ?
    Nikon D700 + Nikon 24-70 2.8 + SB-900
    B L O G

Domyślnie

a można prosić o jakieś porównanie? więc Twoim zdaniem warto dopłacić do nikona ?
    nie mam już sigmy...
    Ja ją wymieniłem bo AF w sigmie na ciemnych salach sobie nie radził. Robie śluby i to było dla mnie ważne.
    No i sigma dość źle się chwyta, co przy szybkich zmianach szkieł też nie było dla mnie bez znaczenia.

Gdybym robił modelki w plenerach, to bym chyba wybrał Sigmę z powodu mniejszej aberracji i obrazka, który chyba mnie bardziej przekonuje.

Jak widzisz wybór nie jest prosty, bo zależy od oczekiwań i priorytetów fotografa.

Domyślnie

no ja również bym wykorzystywał szkło na śluby ale wydaje mi się że nawet z nikona korzystałbym głownie do portretów (przygotowania, kościół,) a nie do tańców, a skoro obrazek jest "lepszy" w sigmie to chyba przeznaczę 2,5tys które by zostały na jakieś inne szkło
    B L O G

Domyślnie

no ja również bym wykorzystywał szkło na śluby ale wydaje mi się że nawet z nikona korzystałbym głownie do portretów (przygotowania, kościół,) a nie do tańców, a skoro obrazek jest "lepszy" w sigmie to chyba przeznaczę 2,5tys które by zostały na jakieś inne szkło
    jeśli śluby to nie bierz sigmy.
    Kościoły to też ciemności i mimo, że nie ma ruchu i az takiej presji czasu to przestrzelone kadry i tak denerwują.
    Poza tym jak będziesz miał to szkło to i tak zaczniesz używać na salach a wtedy to tylko miesiąc i sprzedaż ze stratą i kupisz nikkora.
    Takie oto moje proroctwa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    jeśli śluby to nie bierz sigmy.
    Kościoły to też ciemności i mimo, że nie ma ruchu i az takiej presji czasu to przestrzelone kadry i tak denerwują.
    Poza tym jak będziesz miał to szkło to i tak zaczniesz używać na salach a wtedy to tylko miesiąc i sprzedaż ze stratą i kupisz nikkora.
    Takie oto moje proroctwa
    Trudna decyzja, już sam nie wiem na co się zdecydować, również mi się wydaje że jeśli bym kupił sigmę to prędzej czy później chciałbym nikona lecz przy zakupie sigmy z kwoty która by zostało uzbierałbym jeszcze na S 70-200 2.8 OS a jeśli kupię nikona 85 1.4 to zostanę z 3 szkłami 35mm 1.8, 24-70 2.8 no i 85mm
    B L O G

Domyślnie

Trudna decyzja, już sam nie wiem na co się zdecydować, również mi się wydaje że jeśli bym kupił sigmę to prędzej czy później chciałbym nikona lecz przy zakupie sigmy z kwoty która by zostało uzbierałbym jeszcze na S 70-200 2.8 OS a jeśli kupię nikona 85 1.4 to zostanę z 3 szkłami 35mm 1.8, 24-70 2.8 no i 85mm
    no i masz wszystko... może czasem rybka albo 14-24 by sie przydało. Ale ten komplet spokojnie wystarczy.
    Mam 70-200 i uwierz mi, że leży w case. Najmniej używane szkło... a nawet ostatnio wcale.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez siedemczwartych Zobacz posta
    no i masz wszystko... może czasem rybka albo 14-24 by sie przydało. Ale ten komplet spokojnie wystarczy.
    Mam 70-200 i uwierz mi, że leży w case. Najmniej używane szkło... a nawet ostatnio wcale.
    Skoro tak mówisz to i ja tak zrobię zawsze przecież mogę zmienić nikona na sigmę, dzięki za rady a tak przy okazji jakie body masz?
    B L O G

Domyślnie

Skoro tak mówisz to i ja tak zrobię zawsze przecież mogę zmienić nikona na sigmę, dzięki za rady a tak przy okazji jakie body masz?
    http://stefanolszak.pl/wyposazenie,30.html

Domyślnie

Raz jeszcze Dziękuję wszystkim za tak duże zaangażowanie i pomoc w doradztwie.
    Mam pytanie do " siedemczwartych " czyli Pana Stefana - zauważyłam na jego www. w zbiorze sprzętu NIKKORA 85 1.4 G
    jak się sprawuje w portretówce a jak w reporterce, czy AF wyrabia na ślubach np. w tańcu. Czy często z niego korzysta czy może daję mu " leżakować " w szafce / Jakie jest ogólne odczucie zawodowca w stosunku do tego obiektywu ?

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów