D800 nie ma 6fps, a 4. 6 tylko w kropie 1/2 z tego co pamietam. Tak wiec jezeli d800s bedzie mial 6 z urzędu to bedzie dobrze.
Szukaj
D800 nie ma 6fps, a 4. 6 tylko w kropie 1/2 z tego co pamietam. Tak wiec jezeli d800s bedzie mial 6 z urzędu to bedzie dobrze.
Nikon D997 Nikkor 10-500 f/0,7, SpeedLight SB 920 GT.
No nie z urzędu, tylko z gripem i większą baterią/paluszkami![]()
dokładnie... poza tym expeed 4 ma taką wydajność że dałby radę przerobić 8fps w 36mpix więc to obecnie nie jest ograniczenie.
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Oczywiście mogą też specjalnie zredukować ilość klatek do 5-6, z powodów znanych tylko im. Na przykład, aby reporterzy potrzebujący dużo fps, kupowali D4s. Ja będąc na miejscu Nikona tak bym zrobił![]()
D800: 6fps, aby nie przechodzili na piątkę C, a jak chcesz więcej, kup D4.
Ja też na miejscu nikona dozowałbym funkcjonalność, ale pewnie 7fps z gripem bym dał -minimalnie szybciej niż C; trzeba wydać extra kasę na gripa; na tyle szybko (0,5-1fps mniej niż d700 z gripem) że zakup gripa + ewentualnie porządnego zasilania z ładowarką byłby dla wielu bardzo kuszący.
Tyle że nie wiadomo jak kosztowna byłaby zmiana mechaniki, albo czy obecna dałaby radę. No i bufor... obecna wielkość pamięci, przy 7fps zamiast 4 fps stałaby się zdecydowanie mało atrakcyjna - więc znów dodatkowe koszty żeby ją rozbudować, albo marudzenie jak w przypadku d7100
N16-35/N24-70/N70-200VR2/N24/N105VR/N400VR/Z40/Z24-120S/Z70-200S/V16/TT75/T28-75G2
D800/D500/D4s/Z6/Z63/Z9
pozdrawiam
Paweł
Wreszcie dłuższa chwila, więc mogę się "wypłakać". Po cichu liczę też, że wiedza zbiorowa forumowiczów pozwoli znaleźć przyczynę a może i rozwiązanie problemu.
Ale do rzeczy: w moim D800 nieregularnie , niekiedy co kilkaset zdjęć objawia się usterka układu autofokusa. Jest to zjawisko objawiające się w dobrych warunkach oświetleniowych, a polegające na tym, że aparat względnie poprawnie ostrzy tylko w poziomych kadrach. Przy kadrowaniu pionowym- głównie obrót 90 stopni w lewo- af działa błędnie. Niekiedy tylko pudłuje, ale głownie się „zawiesza”, jakby przełączony na manualne ostrzenie. Zawieszenia występują najczęściej przy próbie większego przeostrzenia z dali do bliży lub odwrotnie. Zdarzają się również przy próbach niewielkiej korekty ostrości. Aparat „nie kręci” obiektywem, nie szuka ostrości- w kadrze jest totalne mydło ale można zrobić zdjęcie. Zawsze zdarzało się to na ustawieniu af-a na pojedynczy punkt centralny, z priorytetem ostrości- mimo tego możliwe jest wyzwolenie migawki. Af się wyłącza i obiektywy przestają po prostu kręcić. Wskaźnik kierunku ostrzenia w wizjerze (strzałka) pozostaje włączony do momentu zwolnienia nacisku na spust lub wyzwolenia migawki. Po zwolnieniu spustu i ponownym wciśnięciu żaden wskaźnik się już nie aktywuje, aż do momentu ustąpienia tej zawiechy. Gdyby słabe światło nie pozwalało łapać ostrości, to podświetlałoby wtedy obie strzałki. Tu nie włącza się nic- ani strzałki ani kropka.
Zawiecha ustępuje np. po zmianie położenia aparatu z pionu na poziom albo wyzwoleniu migawki- czasem raz, czasem kilka razy. Niekiedy ustępuje samoistnie, po upływie kilku , kilkunastu sekund.
Co moim zdaniem istotne, na plikach tak wykonanych zdjęć oprogramowanie VievNX 2 nie pokazuje aktywnego żadnego czujnika autofokusa!
Aparat zachowuje się tak z różnymi obiektywami nikona, z silnikowymi ale i „śrubokrętami” serii D. Również nie ma znaczenia czy jest podłączony dodatkowy grip czy nie. Wykluczam więc przycisk spustu migawki oraz wadę baterii. Karty też nie mają znaczenia- zmieniałem i CF i SD- używam Sandiska, znaczy dedykowanych.
„Na chłopski rozum” objawy takie, jakby się czujnik af na chwilę „odpinał” albo był wadliwy. Testy serwisowe jednak nic nie wykazują
Czy u kogoś z posiadaczy tego korpusu występowały podobne zawiechy autofokusa? A może gdzieś w necie jest opisany podobny problem i rozwiązanie?
Tu na forum pamiętam, był post forumowicza gdzieś z południa Europy z podobnie "mydlastym" zdjęciem, ale nie udało mi się odszukać...
W każdym razie- hel, help
Marek
Zakon Fuji
Przebrnięcie przez te wszystkie posty nie jest łatwe i też mi się to nie udało.
Zastanawiam się nad zakupem d800e z rynku wtórnego i mam kilka pytań.
1.czy problemy które zdarzają się z AF są do naprawienia czy jednak jest to wada która powraca?
2. Jeżeli jest to naprawiane to nie do końca rozumiem gdzie jest problem. Skoro pojawia się rozregulowany AF (usterka), wysyłam "body" + obiektyw/y do serwisu i teoretycznie powinno być po temacie. Czy tak to wygląda?
Pytam, ponieważ nie chciałbym wpakować się w coś co przyniesie mi więcej problemów i zmartwień niż korzyści i przyjemności, które mogłyby wynikać z specyfikacji tego "body".![]()
Ostatnio edytowane przez nicior ; 15-09-2014 o 23:43
to zalezy jak trafisz. serwis pomaga na krótki okres czasu jeśli faktycznie będziesz miał uwaloną puszkę. Nie każda sztuka ma wadę.
.........
ale fakt faktem oddajac aparat by usterka zostala usunieta, to powinna zostac wymiona dana czesc czy tez caly uklad na nowy dzialajacy... a nie oddawac aparat do serwisu caly czas... bo chyba serwis nikona wie co skopal w danym modelu.
Nikon D700 ze szkiełkiem N24-70 2.8 i do tego sabinka SB800
Zapraszam na LVQE.DIGART.PL)
................... http://lvqe.maxmodels.pl
Skontaktuj się z nami