Nieostre zdjęcia, zmętnienie grupy soczewek? kto może pomóc i ile to kosztuje?
Szukaj
Nieostre zdjęcia, zmętnienie grupy soczewek? kto może pomóc i ile to kosztuje?
Pokop na forum, są wątki o tym obiektywie.
Ktoś musi to rozebrać, wyczyścić soczewki a potem sensownie złożyć do kupy... Robiłeś test z latarką?
Osoba która sprzedaje obiektyw po prośbie o numer telefonu nie odzywa się.
Mam ten obiektyw i niestety u mnie też zdjęcia wychodzą bez kontrastu, takie jakieś zamazane. O co chodzi z tym testem z latarką? Niestety nic nie mogłem znaleźć na temat tego testu. Z góry dzięki za odpowiedz.
D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800
Dzięki chłopaki za pomoc. Zaświeciłem do środka latarką i zobaczyłem zamglenie. Okazało się na szczęście, że to z filtrem UV jest cos nie tak. Ma jakieś takie plamy gdy się na niego poświeci, bez tego ich nie widać. Czyszczenie ich nie likwiduje. Może to od starości. Co do obiektywu to wydaje się być krystalicznie czysty. Fotki dużo lepsze bez tego filtra. Szkoda, że deszcz leje bo bym popstrykał na dworze.
Wyrzuć ten twój filtr UV,bo tylko pogarsza obraz,kup sobie UV-kę porządną B+W MRC albo Heliopan SH-PMC i takich szopek nie będzie,są tacy co nie zalecają UV,choć jak sprzedają szkła to każdy pisze że chronione UV-kąja tam wolę zabezpieczać.
D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800
Dość ekstremalny pogląd
Po pierwsze to nie pleśń, tylko mętny osad jest "wrodzoną chorobą" 35-70/2,8
Po drugie - inne obiektywy się tym nie zakażą
Po trzecie - daje się to myć / czyścić
i wcale tutaj nie żartuję
polecam tu post nr. 80
http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=135077&page=8
Ostatnio edytowane przez marcin_G ; 20-05-2014 o 15:05
Nikoniarz-majsterkowicz
Skontaktuj się z nami