Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Domyślnie Nikkor 35-70 / 2.8 problem

Hej! Otóż taki problem:
    Po podpięciu szkła do body w wizjerze widać obraz za delikatną mgiełką. Po zrobieniu zdjęcia, fota jest jakby wyblakła, bez dobrego kontrastu.
    Czy ktoś się spotkał z czymś takim? Wysyłać do serwisu? Szkło poza tym jest idealne w sensie czystości szkieł, obudowa jak nowa. Tym bardziej szkoda że takie cuda dzieją się z kontrastem...
    Pozdrawiam
    Marcin
    FUJI X-T2 | S12/2 | S21/1.4 | 35/1.4 | 56/1.2 | 18-55 2.8-4

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Zwroc dokladnie uwage na tylna grupe soczewek. Jestem prawie pewien, ze jak w wiekszosci egzemplarzy tego obiektywu, wyciekl klej, ktorym te soczewki sa klejone i w postaci delikatnego nalotu powoduje taki spadek kontrastu. Serwis wymienia cala grupe za slona kase. Lepiej znalezc tzw. zlota raczke, ktora podejmie sie reperacji.

Domyślnie

Dzięki za podpowiedź. Oglądam soczewki bardzo dokładnie i nic niepokojącego jako laik niestety nie widzę co tym bardziej mnie zadziwia. Szkła są jednolicie przezroczyste, nie widać specjalnie żadnego nalotu, plamek, zanieczyszczeń. Obraz w wizjerze po podpięciu traci na całej płaszczyźnie kontrast. Mimo to fotki wychodzą ostre, ale wyblakłe
    Pozdrawiam
    Marcin

Domyślnie

Poświeć przez obiektyw sobie latarką, najlepiej LED. (ty patrzysz od strony bagnetu, świecisz w przednią soczewkę. Przysłona oczywiście otwarta) Zobacz czy dużo światła się rozprasza, czy nie. Jeśli podczas świecenia całe powierzchnie soczewek są rozświetlone, to masz silne, ale równomierne zakurzenie.
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Marcinie zrobiłem jak kazałeś i faktycznie! Przeraziłem się. Światło się rozprasza na całej soczewce i widać jakby zaparowanie??? Czyli co, czyszczenie?
    Pozdrawiam
    Marcin

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziulas Zobacz posta
    Marcinie zrobiłem jak kazałeś i faktycznie! Przeraziłem się. Światło się rozprasza na całej soczewce i widać jakby zaparowanie??? Czyli co, czyszczenie?
    Problem polega na tym, ze to nie jest kurz, tylko klej. Znajduje sie on miedzy soczewkami, ktore sa nim sklejone (teoretycznie nierozbieralne). Serwis wymienia tylko cala grupe. Sa magicy, ktorzy potrafia to rozkleic, tylko trzeba ich znalezc.

Domyślnie

Tak jak napisał Herr Photoartbox, na dwoje babka wróżyła. Jeśli jest to kurz, to czyszczenie jest w miarę proste, bo 35-70 zbudowany jest lego duplo - robiera się go i składa dość prosto. Jeśli jest to zmętnienie kleju - nie wierzę, by ktoś był w stanie rozkleić to, wyczyścić i ponownie skleić klejem optycznym utrzymując fabryczne tolerancje. Problem z klejem zwykle dotyczy pierwszej grupy przed przysłoną i ta grupa w serwisie w DE (bez robocizny za wymianę) kosztuje chyba 208 € (obiektyw będzie serwisowany do 2015 r).
    Nikoniarz-majsterkowicz

Domyślnie

Dziękuję koledzy za pomoc w zweryfikowaniu wady szkła. W poniedziałek leci na dokładniejsze badanie
    Pozdrawiam
    Marcin

Photoartbox
    Gość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marcin_G Zobacz posta
    Jeśli jest to zmętnienie kleju - nie wierzę, by ktoś był w stanie rozkleić to, wyczyścić i ponownie skleić klejem optycznym utrzymując fabryczne tolerancje.
    Moj byl rozklejany a potem sklejany Magik z sasiedniego forum dal rade, ale klal jak szewc

Domyślnie

napisz jak skończyła się ta historia
    NIKON forever

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów