Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Domyślnie nikkor 35-70/2.8d

Nieostre zdjęcia, zmętnienie grupy soczewek? kto może pomóc i ile to kosztuje?

Domyślnie

Pokop na forum, są wątki o tym obiektywie.

Ktoś musi to rozebrać, wyczyścić soczewki a potem sensownie złożyć do kupy... Robiłeś test z latarką?

Domyślnie

Osoba która sprzedaje obiektyw po prośbie o numer telefonu nie odzywa się.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mullingar/Lubin

Domyślnie

Mam ten obiektyw i niestety u mnie też zdjęcia wychodzą bez kontrastu, takie jakieś zamazane. O co chodzi z tym testem z latarką? Niestety nic nie mogłem znaleźć na temat tego testu. Z góry dzięki za odpowiedz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez albanos Zobacz posta
    Mam ten obiektyw i niestety u mnie też zdjęcia wychodzą bez kontrastu, takie jakieś zamazane. O co chodzi z tym testem z latarką? Niestety nic nie mogłem znaleźć na temat tego testu. Z góry dzięki za odpowiedz.
    Tutaj chodzi o to że jak zaświecisz z jednej strony a spojrzysz z drugiej to powinno być jasno i czysto,jak jest matowo i zamglono,to znaczy że szkiełko jest zapleśniałe i lepiej takie wyrzucić,bo pleśń przejdzie na inne zdrowe szkła i wcale tutaj nie żartuję.
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Mullingar/Lubin

Domyślnie

Dzięki chłopaki za pomoc. Zaświeciłem do środka latarką i zobaczyłem zamglenie. Okazało się na szczęście, że to z filtrem UV jest cos nie tak. Ma jakieś takie plamy gdy się na niego poświeci, bez tego ich nie widać. Czyszczenie ich nie likwiduje. Może to od starości. Co do obiektywu to wydaje się być krystalicznie czysty. Fotki dużo lepsze bez tego filtra. Szkoda, że deszcz leje bo bym popstrykał na dworze.

Domyślnie

Wyrzuć ten twój filtr UV,bo tylko pogarsza obraz,kup sobie UV-kę porządną B+W MRC albo Heliopan SH-PMC i takich szopek nie będzie,są tacy co nie zalecają UV,choć jak sprzedają szkła to każdy pisze że chronione UV-ką ja tam wolę zabezpieczać.
    D700,Samsung NX1/NX300,30/2,20/2,8,16/2,4,Samyang12/2,N.35-70/2.8D,N.70-200/4G VRIII,Samyang 85/1,4,SB800

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez J51 Zobacz posta
    lepiej takie wyrzucić, bo pleśń przejdzie na inne zdrowe szkła i wcale tutaj nie żartuję.
    Dość ekstremalny pogląd
    Po pierwsze to nie pleśń, tylko mętny osad jest "wrodzoną chorobą" 35-70/2,8
    Po drugie - inne obiektywy się tym nie zakażą
    Po trzecie - daje się to myć / czyścić

i wcale tutaj nie żartuję

polecam tu post nr. 80
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...=135077&page=8
    Ostatnio edytowane przez marcin_G ; 20-05-2014 o 15:05
    Nikoniarz-majsterkowicz

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów