Close

Strona 1004 z 2397 PierwszyPierwszy ... 45049049549941002100310041005100610141054110415042004 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 10 031 do 10 040 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Przylazł e10-18 Zrobiłem krótki teścik na 10mm które mnie najbardziej interesują i mam takie spostrzeżenia:
    - winieta od f4 nie znika niezależnie od przysłony, usuwanie jej w aparacie za to działa świetnie:P
    - dystorsja wiadomo że jest 'wąsata' ale aparat koryguje ją idealnie (jestem leniwym jpg-owcem)
    - na 10mm można utrzymać nawet na 1/2s dzięki stabilizacji obiektywowej w trybie zombi, może 1s by się dało z wizjerem i dobrą techniką
    - obraz przy f4 całkiem używalny z narożnikami acz jak się zobaczy przymknięty do f5.6 to już pewnie rzadko się zejdzie poniżej Przy 6.3 ciężko się czepiać ostrości w tym narożników, nie trzeba mocniej domykać. Z kolei degradacji przy f11 też jakiejś nie widzę więc można domykać (więcej nie testowałem). E10-18 na f4 w centrum jest tak ostry jak 16+ECU na f8, w narożnikach zoom jest już lepszy Z domykaniem ta różnica narożników jeszcze rośnie aczkolwiek na f8 zestaw z ECU jest w centrum podobnie ostry co zoom na f8 więc nie jest z nim aż tak źle

Domyślnie

Dawaj zdjęcia
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Zdjęcia robiłem dla siebie więc wchodzicie na własną odpowiedzialność i nie marudzić:P Jakieś normalne zdjęcia jak dopisze pogoda i będę miał czas się wyrwać z domu;]

Aby pobrać dane zdjęcie klikacie 'więcej' i 'pobierz zdjęcie'. Szczegóły zdjęć macie po prawej po rozwinięciu 'szczegóły zdjęcia' oraz w nazwie plików.
    Paproch na zdjęciach z ECU był gdzieś na którejś soczewce, to taki mały minus tego zestawiku że soczewki e16 są malutkie i paprochy przez to odpowiednio powiększone, a do tego są jeszcze 2 soczewki konwertera które się mogą pobrudzić:P
    Od zdjęcia z dystorsją i moimi stopami w 'prawo'. W lewo jakieś stare sample...

https://plus.google.com/photos/10951...65521004111062

Domyślnie

Nie mów, że buty sprzedałeś by kupić ten obiektyw ??
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

No to jpgi to wyglądają bidniej, w rawach bym pewnie miał buty:P

Ale jak tak patrzę to e16 z ECU nie takie złe jak się ma mały budżet, a chce się jakieś UWA Ma sporo ograniczeń typu brak mocowania filtrów, jakaś nieprzemyślana zatyczka która zahacza się i spada ale jakościowo nie jest takie złe... No i e16 jako naleśnika na pewno sobie zostawię awaryjnie jako malucha którego można zawsze zabrać;]
    A póki nie szykuje mi się żadne łażenie to porobię sobie jeszcze do pełni szczęścia jakieś próby pod słońce czy z punktami świetlnymi, nie zaszkodzi znać ograniczenia sprzętu:P

Domyślnie

Horyzont Ci się wali :P
    to be a rock and not to roll

Domyślnie

Kupiłam sobie a6000 wczoraj i próbuję wgryźć się w tematykę obiektywów ale znalazłam coś z czym sobie nie radzę:
    http://www.ebay.com/itm/Fujian-50mm-...item3cd2443b16 nie kumam jakie efekty są uzyskiwane przy tak rozszerzonej końcówce obiektywu. Będę wdzięczna za wyjaśnienie.
    http://www.ebay.com/itm/Auto-Focus-M...item3cd24414a7 a to rozumiem jest po to by było większe zbliżenie na macro? Jaki niedrogi obiektyw na "próbę" do tego najlepiej dodać? Słyszałam o tym, że można "wywrócić" obiektyw żeby dostać macro.

Przepraszam jeśli urażam was swoją niewiedzą ale wolę spytać się i uzyskać pewną i jasną odpowiedź niż wierzyć temu co ktoś tam kiedyś napisał a ktoś inny jeszcze inaczej...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ventose Zobacz posta
    Kupiłam sobie a6000 wczoraj i próbuję wgryźć się w tematykę obiektywów ale znalazłam coś z czym sobie nie radzę:
    http://www.ebay.com/itm/Fujian-50mm-...item3cd2443b16 nie kumam jakie efekty są uzyskiwane przy tak rozszerzonej końcówce obiektywu. Będę wdzięczna za wyjaśnienie.
    Niezależnie od rozszerzonej końcówki jest to obiektyw do kamer telewizyjnych (a więc o mniejszej fizycznie matrycy) i na matrycy APS-C brzegi będą mało ostre i "zakręcone" - podobnie, jak w popularnym w tym wątku Fujianie 35mm f/1.7, tylko 50/1.4 jest nieco ostrzejszy.

http://www.ebay.com/itm/Auto-Focus-M...item3cd24414a7 a to rozumiem jest po to by było większe zbliżenie na macro? Jaki niedrogi obiektyw na "próbę" do tego najlepiej dodać? Słyszałam o tym, że można "wywrócić" obiektyw żeby dostać macro.
    AF przy pierścieniach się niespecjalnie sprawdzi (przy dużej skali odwzorowania, jaka jest w makro i tak ostrzysz przysuwając i odsuwając aparat).
    Ważniejsze jest tutaj przeniesienie przysłony z obiektywu (te pierścienie też to robią).
    Obiektyw możesz wybrać dowolny z mocowaniem E, nawet 18-55 powinien się sprawdzić.

Innym wyjściem jest zakup pierścieni manualnych (bez styków) z innym bagnetem, niż E (np. FD, F, MD, m42) i na początek choćby Heliosa-44.

Pamiętaj tylko, że pierścienie pośrednie co prawda nie degradują obrazu, jak soczewka "makro", ale powodują, że mniej światła dociera do matrycy i obiektyw staje się "ciemniejszy".

Domyślnie

Ok aktualnie posiadam tylko 16-50 dodawany do zestawu czyli powinnam zainwestować w stalke i wtedy ją odwrócić?
    Jakie w sensownej cenie szkło by się tu nadało? Póki co niestety wszystko dla mnie brzmi jak język kosmity, teraz już wiem jak ludzie się czują jak do nich mówię o komputerach
    50mm F1.4 sobie daruję bo biorę Fujian 35mm f/1.7 właśnie ze względu na jego rozmazanie i całokształt (nie piję to chociaż zrobię zdjęcia jak pijący )

Przeczytałam tutejszy wątek o odwracaniu obiektywów ale wszędzie propozycje dla Nikonów a w moim przypadku wyjdzie to zupełnie inaczej...

Fajne jest to, że mając aparat aż chce się ruszyć 4 litery i porobić zdjęcia, pouczyć się. Coś idealnego dla mało zmotywowanego domolubiącego stworzenia jak ja.

Polecacie jakieś książki/blogi/artykuły o fotografii by zacząć rozumieć co czytam tutaj? ABC podstaw przeczytałam ale jestem wzrokowcem i wolałabym zdjęcia z zastosowaniem...

Domyślnie

Ok aktualnie posiadam tylko 16-50 dodawany do zestawu czyli powinnam zainwestować w stalke i wtedy ją odwrócić?
    Możesz tak zrobić - kupić jakąś manualną stałkę i zamocować ją pierścieniem odwrotnego mocowania na obiektywie 16-50.
    Ale ja na makro znam się tylko ciut, więc może niech się specjaliści wypowiedzą.

Strona 1004 z 2397 PierwszyPierwszy ... 45049049549941002100310041005100610141054110415042004 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów