Close

Strona 989 z 2397 PierwszyPierwszy ... 4898899399799879889899909919991039108914891989 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 881 do 9 890 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Myślę nad tymi UWA i myślę... Przeglądnąłem kolejny raz testy e10-18 i to co się pojawia o samyangu 12/2... Jak już zgromadziłem sobie tak obszerną wiedzę to może komuś się przyda wyciąg z niej. Optycznie oba są całkiem ok i pod światło i ostrością, oba to w końcu dość nowe obiektywy;]

ZALETY SAMYANGA:
    - oczywiście światło, 2 działki lepiej niż e10-18 acz na f2 narożniki raczej przeciętne (ale w ciężkich warunkach prawdopodobnie i tak nie będą widoczne)
    - łagodniejsza i przyjaźniejsza dystorsja (10-18 ma 'wąsatą')
    - prawdopodobnie ostrzejszy (przy f4) - jednak przy f4 to już domknięta stałka, a nie w pełni otwarty zoom;]
    - manualne ustawianie i skala odległości na obiektywie (jako zaleta przy UWA bo można łatwo ustawić hiperfokalną, przysłona się raczej sama nie zmieni jak czasem bywa na pokrętełkach nexa)
    - oczywiście CENA! 2.4razy niższa niż konkurenta...
    - 3letnia gwarancja (vs 2letnia)
    - lepsza MFD = 20cm! [vs25cm w 10-18] (ale hiperfokalnej nie ustawimy dla tej odległości, przy f22 wynosi ona ok. 25cm więc albo stackowanie ujęć albo kreatywne ujęcia)
    - ładnie bebła tło na MFD
    - mniej żre prąd
    - fajnie by było mieć UWA z f2

WADY SAMYANGA:
    - aberracje
    - bywają egzemplarze zażółcające część kadru (nierówne powłoki?)

ZALETY E10-18:
    - oczywiście szerszy, 2mm robi sporą różnicę
    - stabilizowany, podobno 4 działki EV więc teoretycznie można utrzymać mniejszy czas niż z samyangiem na f2, dodatkowo na szerszym kącie powinno być jeszcze prościej... jednak nie zamrozi już ruchu, np. tam gdzie samyang ma przy skrajnych wartościach przysłony i ISO 1/60s, ten będzie miał już tylko 1/15s
    - zooooooom
    - AF (nie oszukujmy się, czasem się przydaje jak nie potrzeba hiperfokalnej)
    - lżejszy (225vs260g), za to gabaryty podobne z surowych wymiarów, nie widziałem ich obu koło siebie
    - mniejsze mocowanie filtrów (62vs67mm)
    - korekcja wad szkła w aparacie! (oczywiście tylko jpg, nie wiem na ile skuteczna ale jest;])
    - niby drobnostka ale mamy dane obiektywu w exifie

WADY e10-18:
    - paskudna dystorsja (nie wiem na ile korygowana w aparacie)
    - cena (choć moim zdaniem całkowicie uzasadniona jak na to co daje), mało używek a jak są to nie tak tanio, w miare trzyma cenę
    - bywają zdecentrowane egzemplarze

Podsumowując...
    Dalej nie wiem. Soniak ma ważniejsze zalety ale kosztuje też odpowiednio więcej. Oba są po prostu warte swojej ceny i z obu będzie się na pewno zadowolonym bo mają swoje spore zalety Jak by samyang był 2mm szerszy to bym sie nie wahał. Jak by łatwo było dorwać sonego za ok. 2400 to z kolei nad nim bym się nie wahał

Domyślnie

A jaka będzie ogniskowa po podpięciu ECU do 20 lub 16? Podobnie, jak w Samyangu?

Domyślnie

x0.75, z 16/2.8mm robi 12/3.5, z 20mm mamy 15/(chyba też)3.5. Więc ten pierwszy ma taką samą ogniskową;]

Domyślnie

Myślałem, że jak kupię 20 i dokupię ECU to będzie git ale jednak brakuje bo 16/3.5 z PZ już mam. Będę bacznie obserwował Wasze zdjęcia z Samyanga i może w końcu kupię. Póki co sprawiłem sobie dzisiaj za 1350 zł 35/1.8. Bardzo zgrabny i fajny w porównaniu do Sigmy 19/2.8. Nie miałem jeszcze okazji porobić nim zdjęć na zewnątrz ale czuję, że się polubimy. Brakowało mi jasnego obiektywu do zdjęć w mieszkaniu.

Domyślnie

Co Wy wszyscy macie z tym UWA? Trendy? Napaleni jak, nie przymierzając, na "dzwony" a potem "szwedy" w latach siedemdziesiątych...
    Skoro tak, to po co półśrodki? Takiego Nikkorka sobie kupcie, a może wreszcie będziecie zaspokojeni:

Snoblesse oblige:
    | buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Co Wy wszyscy macie z tym UWA? Trendy? Napaleni jak, nie przymierzając, na "dzwony" a potem "szwedy" w latach siedemdziesiątych...
    Skoro tak, to po co półśrodki? Takiego Nikkorka sobie kupcie, a może wreszcie będziecie zaspokojeni:...

Sugerujesz, że jest deszczowo i trzeba parasolkę ze sobą zabrać w plener?

Domyślnie

Wojtku, niesmialo przypomne, ze miales dzwony.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wpkx Zobacz posta
    Wiele osób długo czekało na niezłe, małe UWA do nexa więc jak się takowe pojawiło to się cieszy powodzeniem i wzbudza emocje, tym bardziej że jest w zasięgu finansowym wielu osób Tego typu szkieł na nexy raczej już nie będzie za wiele - albo dość drogie sonowe albo nijakie sigmowe albo samyangowe gdzie AF już będzie przydatny (typu tele). Z nisz które samyang może zapełniać niedrogimi manualami jest jeszcze jakieś macro, może jakieś nieduże, jasne stałki pod bezlusterkowce (acz tu już są voigtlandery więc te musiałyby walczyć ceną albo wielkością pod aps-c a nie ff), czy jakieś stałki z f1.2...

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa
    Wpisów
    7

Domyślnie

Samyang 12 2.0

Domyślnie

Fajne;] Statyw czy może f2 się przydało?

Strona 989 z 2397 PierwszyPierwszy ... 4898899399799879889899909919991039108914891989 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów