Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Domyślnie kompakt do 1200 ?

Witam.

Prosze Was o pomoc. Mianowicie razem z żonką planujemy zakup jakiegoś aparaciku, dziecko w drodze i trzeba mieć coś na te wspaniałą chwile:] Lustrzanka raczej odpada bo narazie jakoś nie ciągnie mnie do profesjonalnej zabawy z aparatami, myślimy o jakimś kompakciku, ale jak już kupować, to dobrym i nie wyrzucać w błoto pieniędzy a być długo zadowolonym.
    Mam możliwość zakupu używanego canona sx40 w cenie około 700 zł, chyba ma jeszcze gwarancję ale ile czasu musiał bym konkretnie się dopytać, ma fajne parametry ale chyba brakuje mi RAWu, aczkolwiek nie jest to w ostateczności konieczne.
    Powiedzcie czy warto się nad nim zastanowić czy może coś innego, a jednak nowego.
    Cena do jakiej myślimy szukać czegoś to tak do 1200 zł:]
    może lepszą opcją był by któryś z tych aparacików:
    - Canon PowerShot SX700 HS
    - FujiFilm FinePix HS35EXR
    - Nikon Coolpix L830
    - NIKON COOLPIX P520

Czy może macie jeszcze coś innego lepszego na oku a mi nie wpadło to? Proszę o pomoc bo nie lubię brać pierwszej lepszej rzeczy i być długo niezadowolonym:/ z tego co wyczaiłem to canon ma kiepską możliwość robienia zdjęcia panoramicznego:/
    chyba lepiej mieć stabilizację optyczną prawda? jest coś co sprosta naszym oczekiwaniom?:]

pozdrawiamy

GL
    Gość

Domyślnie

Jakimiś bzdetnymi funkcjami w rodzaju panoram to sobie głowy nie zawracaj. Skup się na podstawowym zastosowaniu. Bardzo dobrze, że nie chcesz kupować lustrzanki i nie zostaniesz kolejnym tatusiem, który na spacer z dzieckiem bierze torbę fotograficzną, a potem cały czas tylko wymienia obiektywy i "tworzy". Niepotrzebnie jednak skupiasz się na superzoomach, takie wielkie krotności obiektywu nie mają większego zastosowania, a wiążą się z nimi duże kompromisy konstrukcyjne. Nie bez powodu profesjonalne zoomy mają krotność raczej nie przekraczającą 3x, a niekiedy nawet poniżej 2x. Takie superzoomowe wyśrubowanie parametrów wiąże się z poważnym spadkiem jakości obiektywu, ograniczeniem jego jasności i koniecznością zastosowania małej matrycy, a to wszystko przekłada się negatywnie na jakość zdjęć i spadek możliwości aparatu w "normalnym fotografowaniu". Dodatkowo takie kompakty wcale nie są aż tak kompaktowe i noszenie ich jest bardziej absorbujące, bo np nie zmieszczą się do kieszeni, czy małej damskiej torebki.
    Poniżej 2 propozycje, które są znacznie sensowniejsze i idealnie spełnią swoją funkcję.

CANON PowerShot S110 - Jasny obiektyw, dobra jakość zdjęć. Wygląda jak zwykła tania małpka, a jest to zaawansowany aparat ukryty w małym korpusiku.

Fuji FinePix X10 12MP - mniej kompaktowy, ale nadal jeszcze dość mały, za to z jeszcze większymi możliwościami, jaśniejszym obiektywem i jeszcze lepszą jakością zdjęć.

Powyższe aparaty są też dobrze wykonane, więc jeśli ma to być inwestycja na lata, warto kupić coś co się nie rozleci po roku, a tym superzoomom długiego życia nie wróżę.
    Ostatnio edytowane przez GL ; 24-04-2014 o 11:46

Domyślnie

Do tego x10 ma wizjer, więc mozna tego aparatu uzywac jak normalny czlowiek, a nie na zombi. Dodatkowo ma ladny wyglad. Jak dla mnie w roli rodzinnego kompaktu to wybor optymalny. Cenowo tez poszedl znacznie w dol od czasu premiery. Ma zoom od 28mm do ponad 100mm, w zupelnosci wystarczy. I chyba nawet jeśli dobrze kojarze ma stabilizacje.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Franek_ Zobacz posta
    Do tego x10 ma wizjer, więc mozna tego aparatu uzywac jak normalny czlowiek, a nie na zombi.
    Tylko ten wizjer to taki bardziej z nazwy, bo jak z niego skorzystałem to miałem wrażenie patrzenia przez rolkę papieru toaletowego.
    Völkchlor

Domyślnie

To się nada do robienia sweet foci w kiblu.

Zreszta, fanboyu, g2 tez ma nienajlepszy wizjer, a da się go normalnie uzywac i robic zdjecia.

Domyślnie

Z tym wizjerem bez przesady, da się używać, nie jest to lustrzanka, ale kompakt i to b. dobry, również go polecam.

Domyślnie

Co do wizjera, to w takich aparatach są po prostu pozostałością po aparatach bez LCD, z lekką aspiracją do bycia czymś wiecj niz prostym kompaktem. Teraz wszyscy są przyzwyczajeni do robienia zdjęć za pomocą LCD - daj na ulicy 10 losowym osobom aparat z wizjerem i LCD i zobacz jak będą próbować robić zdjecie, zapewne 9/10 wyprostuje ręce lub zapyta czemu nie widać obrazu. Ciśnienie na wizjer maja tylko ci którzy zaczynali od lustrzanek lub tak kiedyś duzo focili.

Nie twierdze że się nie da używać, bo wszystkiego sie da używać. Tyle że z dobrym wizjerem ma to niewiele wspólnego. Ja wolę LCD od czegoś takiego.

A serię G, to mam akurat w Głębokim poważaniu
    Völkchlor

Domyślnie

sam używam X10-tki. . . szczerze polecam. . .

poniżej link do kilku setów z X10-tki
    https://www.flickr.com/photos/55923849@N05/sets/

.

Domyślnie

Za Antonioo. FujiFilm X10. Trzeba się tylko przyzwyczaić do włączania aparatu obiektywem. Na allegro są nowe po 999pln.
    Jakieś ciałko, szkiełko i światełko, no i jeszcze nosidełko

Domyślnie

Popieram kolegów polecających X10.
    Tu mój przykładowy kompletny (i dlatego przyduży) wakacyjny zestaw fotek z zeszłego roku:
    http://www.dominik.4me.pl/php-digita...php?dir=cyf868
    X10 ma tylko jeden mankament - słaba bateria - trzeba koniecznie dokupić dodatkową.

Aha: X10 robi też całkiem niezłe panoramy - rzuć okiem na moje fotki na flickr'ze - link w podpisie.
    Ostatnio edytowane przez dominikpl72 ; 24-04-2014 o 13:27
    Dominik
    Fujifilm X10 | D90 | S 10-20 | T 28-75 | N 70-300 VR | N 35 | Metz 58 AF1 | Metz 48 AF1 l Lensbaby
    flickr

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów