Sorry, ale tekst o dojrzalych kobietach byl bzdura.
A dzieci da się fotografowac nawet bez af - vide Mariusz i WBK Grand Press Photo.
Szukaj
Sorry, ale tekst o dojrzalych kobietach byl bzdura.
A dzieci da się fotografowac nawet bez af - vide Mariusz i WBK Grand Press Photo.
Więc,
dziękujemy za zainteresowanie.
Na początek to całkiem zaciekawiły nas opcje fuji i olympusa.
Jedyne co, to zoom. Jak zauważyłeś Gniadek wybierając aparat patrzyliśmy na większy zoom, mieliśmy do testów tego canona co pisałem (SX40) i zrobiło nas to jak można przybliżyć i mieć super zdjęcie, na max przybliżeniu optycznym doskonale radził sobie ze stabilizacją, za to też brawa. Poza tym ładnie doświetla lampą którą posiada w standardzie, ciemno było całkiem a wyszło prawie jakby za dnia było robione, spodobało nam się to, co do parametrów, nie znam się i dlatego dobrze Was zapytać :] Mówiąc o tym zoomie, dodam jeszcze że kilka razy korzystając z aparatów naszych znajomych przydałby się większy zoom niż x4 i dlatego tak patrzyliśmy.
jakby co to nam nie zależy aby aparat był jak najmniejszy, wielkościowo to np ten canon, co testowaliśmy, wcale nam nie przeszkadzał, ale większy to już raczej nie:] Do torebki nie musi się mieścić:] wózek ma też swoją torbę:]
no wiadomo że nie będą cykane na umiar zdjęcia, ale czasami może coś wyjść wesołego i dobrze by było aby długo nie czekać na zdjęcie + możliwość zrobienia filmu z efektem zwolnienia to jest chyba to:]
Jeszcze co do panoramy to powiem Ci kolego Gniadek że jest to dla nas coś fajnego i chyba nie chciałbym z tego zrezygnować, nie wiem czy już nie szybciej zrezygnowalibyśmy z RAW-ów :]
Ja po utopieniu rx100 szukam jego następcy i po analizie testów wszelakich wychodzi na to, że albo kupię znowu RX'a, albo zainwestuję xz-2.
Stanley - zaufaj, zakres 28 - 80 mm w zupelnosci wystarczy na dowolna okazje. Zaufaj również, ze zdjec seryjnych nie potrzebujesz, a ISO 1600 to absolutny max, co bedzie Ci potrzebne (zakladajac wzglednie jasny obiektyw).
Jak sam zauważyłeś, większe przybliżenie przydało by się kilka razy. Lepsza jakość optyki, to że wpuszcza ona więcej światła na matrycę oraz lepsza sama matryca to realny zysk przez cały czas użytkowania aparatu. Poza tym, żebyś nie wiem co miał przy sobie, a choćby i 3 lustrzanki i 10 obiektywów, to i tak znajdą się sytuacje, w których najlepiej spisałby się sprzęt którego akurat nie masz ze sobą. Nie ma sprzętu do wszystkiego, a im bardziej coś jest do wszystkiego, tym bardziej jest do d...
A co do lampy błyskowej, to może ona oświetlić kadr, ale kiedy błyska na wprost i jest głównym źródłem światła zarejestrowanym przez aparat, efekty są raczej kiepskie. Lampy powinno się używać tylko jako możliwie dyskretnego doświetlenia kadru, wtedy jakoś dziwnym trafem wszyscy lepiej "wychodzą" na zdjęciach
Panoramę z kilku zdjęć skleisz bez żadnego wysiłku na komputerze przy pomocy wielu darmowych programów i to lepiej niż poradzi sobie z tym oprogramowanie aparatu. Dlatego jest to tylko bajer, który odwraca uwagę od tego co istotne, bo jak materiał wyjściowy będzie słabej jakości, to już nic z tym nie zrobisz.
Skontaktuj się z nami