Ostatnio napisałem Ci, że Twoje zdjęcie nie było szczególnie gorsze niż znakomita większość pojawiających się w tym dziale, jeśli w ogóle. Powiem więcej: być może właśnie dlatego, że w tej kategorii 'kiczu', Twoje zdjęcia wydały mi się doskonałym przykładem zdjęcia, które potem jest powielane z różnym skutkiem, uznałem więc, że warto akurat je skomentować. Po co komentować zdjęcia, które jedynie coś próbują? Lepiej, zdaje mi się, zwracać uwagę na pewne detale tym, którym udaje się osiągnąć pewien efekt, nie dostrzegając może jego słabości? Może coś do nich dotrze i pociągną masę bezmyślnych naśladowców za sobą?!
Można się jednak starać 'upchnąć' w jedną fotografię jak najwięcej treści: głębię, jakiś element osobowości, korespondującego otoczenia, nastrojowego światła nadającego kontekstu... i tak dalej. W Twoich zdjęciach takiej próby nie widzę i stąd moje krytyczne podejście. Zatrzymujesz się na prostej relacji kobitki na tle bigosu, kropka.
Wspomniałem, że postaram się nie komentować w ten sposób Twoich zdjęć nie dlatego, żeby nie było że się czepiam, a dlatego że nie ma większego sensu udzielanie tej samej osobie tej samej rady po raz kolejny. Jeśli decydujesz się moje zdanie ignorować, do czego masz absolutne prawo, to nie ma chyba celu marnowanie mojego czasu, prawda?
Oglądając zdjęcia na tym forum często zdarza mi się ignorować autora. Dlatego właśnie po czasie dopiero zorientowałem się, że akurat dwa razy pod rząd napisałem coś pod Twoim.
A co do komercyjnego wymiaru... wiesz, to nie jest forum straganiarskie, a fotograficzne. Biedronka ma wielu zadowolonych klientów, co wcale nie musi znaczyć, że oferuje produkty wysokiej jakości. Pytanie, czy Twoją ambicją jest jedynie zadowolenie mało wymagających klientek?
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami