Close

Strona 966 z 2397 PierwszyPierwszy ... 4668669169569649659669679689761016106614661966 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9 651 do 9 660 z 23962

Wątek: Sony NEX

Domyślnie

Jak kto będzie testował S12 to poproszę o zdjęcie niemal zamkniętego szkła, góra działkę otwartego ponad minimalny otwór przysłony ze słońcem w tle. Chce zobaczyć jaką gwiazdkę robi. E16 z ECU robi brzydka plamę w tej materii.

Z góry dziękuję.

E16 + ECU
    Pozdrawiam!
    Tomasz Zych
    tomzych.com
    analogowiortodoksi.pl

Domyślnie

A gdzież to takie śliczne widoki ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ikit Zobacz posta
    Panowie i Panie - na aukcjach pierwsze samyangi 12/2 po 1250zł Kto pierwszy do testów?
    Właśnie odebrałem go z paczkomatu. Dziś już na testy za późno, ale jutro możecie spodziewać się zdjęć, o ile tylko pogoda dopisze.

(fota na szybko z telefonu)

Pierwsze wrażenia: fajne, solidne, dobrze wykonane i male szkiełko. Gdyby nie rozszerzająca się część przy przedniej soczewce, byłby porównywalny wielkością z E35/1.8. Jest lekki, ale jeszcze nie jest to ta bezlusterkowa waga piórkowa. W skali bezwzględnej waży tyle co nic, ale w kategorii obiektywów do bezlusterkowców jest raczej powyżej średniej.

Pierścień do ustawiania ostrości jest bardzo "ciasny" - chodzi płynnie, ale wymaga użycia siły do kręcenia nim, nie da się ustawić ostrości jednym palcem. Jest na nim podziałka odległości i wygląda na to, że działa jak trzeba. Pierścień przysłon jest OK - klik jest co pół EV, a przysłonę można przymknąć maksymalnie do f/22. Obiektyw nie ma żadnych styków do komunikacji z body, czyli wszystkie zdjęcia mają w Exifie f/0.

Zrobiłem kilka strzałów w mieszkaniu i wygląda na to, że ostrość jest super już od pełnej dziury. Więcej jutro.
    to be a rock and not to roll

Domyślnie Samyang 85/1.4 Sony E

Orientuje się jak to jest z Samyang 85/f1.4 (oczywiście bagnet Sony E) - czy on ma jakieś styki, jakąś elektronikę?
    jpyt
    Fuji X-E2 + 56/1.2 + 35/1.4 + 18-55/2.8-4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jpyt Zobacz posta
    Orientuje się jak to jest z Samyang 85/f1.4 (oczywiście bagnet Sony E) - czy on ma jakieś styki, jakąś elektronikę?
    Są dwie wersje - o ile dobrze kojarzę AS IF UMC ma styki, a Aspherical IF nie ma.
    EDIT - chociaż tak jak piszę było chyba w wersji do Nikona, nie wiem jak to wygląda dla Sony E. Była tu mowa o tym obiektywie, może któryś z właścicieli się wypowie.
    Ostatnio edytowane przez drdln ; 10-04-2014 o 23:10

Domyślnie

Do Nikona wiem, że jest UMC i bez UMC - różnica jak napisałeś.
    Ale jesteś pewien, że na Sony E również mają dwie wersje? - osobiście nigdy ich nie widziałem.

EDIT - no właśnie widzę, że w tym samym czasie dopisałeś podobne wnioski
    jpyt

Domyślnie

Samyangi - OIMW - mają mechaniczne sprzężenie przysłony z aparatem tylko w wersji do Pentaxa i do Nikona. Wersja do Pentaxa ma też styk elektryczny do komunikacji i na pierścieniu przysłon pozycję A. Starsze wersje do Nikona nie mają chipa i styków elektrycznych, nowsze mają je, więc zależnie od modelu aparatu jest lub nie ma pomiaru światła. Żadna inna wersja bagnetu (Canon, Sony/Minolta, NEX, m4/3, itd.) nie ma żadnych sprzężeń.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Dzięki za pełne wyjaśnienie.
    Jednym słowem jak mam Samyang 85/1.4 od Nikona + Przejściówka dla dokładnie to samo co Samyang z bagnetem Sony E. I jeden i drugi nie istnieje dla body, nie otwiera przysłony do ostrzenia, nie zapisuje danych w exif itd.
    jpyt

Domyślnie

Dlatego właśnie wydaje mi się, że jak ktoś ma lustrzankę Nikona czy Pentaxa, to zamiast zakupu Samyanga z mocowaniem do dowolnego bezlusterkowca lepiej kupić wersję do lustrzanki i adapter (pomijając oczywiście modele Samyangów wyłącznie do bezlusterkowców, i uwzględniając np. brak precyzji wykonania adaptera, potencjalne luzy, itd.).
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez puch24 Zobacz posta
    Dlatego właśnie wydaje mi się, że jak ktoś ma lustrzankę Nikona czy Pentaxa, to zamiast zakupu Samyanga z mocowaniem do dowolnego bezlusterkowca lepiej kupić wersję do lustrzanki i adapter (pomijając oczywiście modele Samyangów wyłącznie do bezlusterkowców, i uwzględniając np. brak precyzji wykonania adaptera, potencjalne luzy, itd.).
    W przypadku takich szkieł warto wybrać mocowanie N, P lub C nawet jak się nie ma lustrzanki - później w razie czego łatwiej jest odsprzedać szkiełko.

Strona 966 z 2397 PierwszyPierwszy ... 4668669169569649659669679689761016106614661966 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów