Close

Strona 92 z 102 PierwszyPierwszy ... 42829091929394 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 911 do 920 z 1011

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MariuszJ Zobacz posta
    Powiem tak - zadna z nowych stalek afs nikona nie nadaje sie do reporterki, 28 nie jest zadnym wyjatkiem.
    Prosiłbym o większą precyzję wypowiedzi; być może nie nadają się z "wolnymi" af z serii trzycyfrowych natomiast z d4 nie mam żadnych problemów żeby z 28-50-85 (na przysłonach od 1.4-1.8 do 2.0) trafić tam gdzie chcę psa czy konia w ruchu (rowerzysta przy nich to piechur).

Podejrzewam, że af w d700 z "atomową" baterią w gripie może zachowywać się "podobnie" do d3/d4 (jeszcze nie sprawdzałem).

Cytat Zamieszczone przez neomarcel Zobacz posta
    [...]świetny bokeh[...][/I]
    Z tym akurat nadal nie mogę się zgodzić ale nie marudzę zanadto ze względu na cenę 28G/1.8
    I - o zgrozo - prawdopodobnie dokupię 35G/1.8 bez względu na to jaki da bokeh
    Ostatnio edytowane przez popi ; 08-03-2014 o 12:16
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

MariuszJ:

Ta panna z ostatniego zdjęcia nawet w obszarze poza GO zagina czasoprzestrzeń. Niesamowicie urocza osóbka...

Domyślnie

@karolt

obejrzalem Twoje prace, kilka fajnych fotek lecz duza ilosc zdjec gdzie sa obciete buty/stopy. To wynik zlego kadrowania niestety. Na gorze masa miejsca a stop brak.... Mam nadzieje ze nie obrazisz sie. Taka uwaga laika z mojeje strony.
    Nikon D3100 + S10-20 4-5.6 + S30mm 1.4 DC HSM ART + N35mm 1.8G + S17-50 2.8 HSM OS + T70-300 VC USD 4-5.6 + Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez karolt Zobacz posta
    Dobrze, że nic o tym nie wiedziałem, bo bym mnóstwa reportaży w ogóle nie zrobił
    Takie teksty powinni puszczać u dentysty na fotelu, zamiast gazu rozweselającego. Efekt piorunujący.

28/1.8G + 50/1.4G (po tym reportażu zmieniłem na 50/1.8G, ale i tak dała radę):
    Kiedyś ludzie robili takie kotlety z tańcami i kłonicobiciem manualnym ostrzeniem. Tylko że potem pojawiły się szybkie zoomy (Canon, Nikon) oraz świetne stałki reporterskie (Canon 24L i 35L które w połączeniu z jedynkami nie miękną przy zoomach w tym zastosowaniu).

I na tym tle nowe stałki AFS, a raczej komplet nikonowski AF+te stałki wypada bardzo nędznie. Potwierdzam, że najlepsze efekty daje AFC. A najlepiej po prostu zapiąć 24-70 i nie drżeć o wynik.

Ale rzeczywiście, u dentysty można spokojnie focić 28/1.8, bez konieczności robienia powtórek.

posiadam plecaczek a w nim kliszaczek, tudzież teczkę a w niej cyfróweczkę | moje 500px

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez knopers1 Zobacz posta
    @karolt

obejrzalem Twoje prace, kilka fajnych fotek lecz duza ilosc zdjec gdzie sa obciete buty/stopy. To wynik zlego kadrowania niestety. Na gorze masa miejsca a stop brak.... Mam nadzieje ze nie obrazisz sie. Taka uwaga laika z mojeje strony.
    Poczytaj sobie o estetyce błędu
    Ale dyskusja nie o tym, tylko o "bezużyteczności" nowych stałek Nikona w reporterce.

Mam też 24-70, używam zamiennie z zestawem stałek. Oba zestawy mają swoje wady i zalety. Suma sumarum - sprawdzają się tak samo dobrze. Dyskusja o wyższości jednego nad drugim jest po prostu bzdurna.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

28/1.8G + 50/1.4G (po tym reportażu zmieniłem na 50/1.8G, ale i tak dała radę):
    https://plus.google.com/u/0/photos/1...58929891430289
    Czy mogę zapytać dlaczego 50/1.4G => 50/1.8G ?? (szukałem po Twoich postach ale nie znalazłem)...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fiber Zobacz posta
    Czy mogę zapytać dlaczego 50/1.4G => 50/1.8G ?? (szukałem po Twoich postach ale nie znalazłem)...
    Z bardzo prostego powodu: różnica w obrazku żadna (albo i nawet 50/1.8G ma lepszy obrazek), natomiast 1.8 ma po prostu w miarę normalny AF, podczas gdy 1.4 ma AF strasznie powolny.
    Wtedy kiedy robiłem ten reportażyk kolega mi pożyczył do testów właśnie 28/1.8G oraz 50/1.8G, więc sobie dokładnie porównałem co i jak. Tydzień później 50/1.4G poleciał na aukcję, a 50/1.8G ze sklepu przyjechał do mnie kurierem. Teraz nawet mam dwa, bo Nikona Df sobie kupiłem w zestawie z tym "retro" 50/1.8G.

Mój ulubiony teraz zestaw stałek to 35/1.4G i 50/1.8G oraz bardzo rzadko 85/1.8G (moja Małżonka częściej używa - ja tutaj wolę 70-200).
    35/1.8G (FX) oraz 28/1.8G jest w planach zakupowych, się okaże.

Uprzedzając pytanie: dwie 50 i dwie 35 mi się przydają, bo fotografuję często z Małżonką, a że te dwie ogniskowe są najczęściej przez nas używane...

A już tak ogólniej, gdyby czytał ktoś, kto planuje jakiś sensowny rozwój szklarni:
    Gorąco polecam zestaw 28 + 35 + 50 + 85 / 1.8G (niekoniecznie wszystkie, ale choćby dwa z nich). Po prostu rewelacyjne szkiełka za sensowne (w miarę) ceny. OK, 35/1.8G (FX) jeszcze nie badałem, ale zakładam, że będzie OK.
    Jak ktoś lubi zoomy, no to oczywiście 14-24-70-700/2.8, wiadomo. Z ciemnych zoomów moim zdaniem tylko 24-85 ma jakiś sens (dla mnie). Do tego jakieś makro (niekoniecznie obiektyw, można mieszek, pierścień odwrotnego mocowania itp.) i huzia.
    Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
    Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70

Domyślnie

Z ciemnych zoomów moim zdaniem tylko 24-85 ma jakiś sens (dla mnie)..
    Możesz rozwinąć myśl?
    FiX-owe Nikony
    http://zoltyserwisfotograficzny.info
    niezależne opinie klientów o serwisie "N"

Domyślnie Mam go też..:-)

Witam wszystkich, już dawno nie udzielałem się na forum...może wetknę swoje trzy grosze.
    Ów obiektyw zakupiłem całkiem niedawno po wielu nieprzespanych nocach i kombinacji czy aby nie wziąć czegoś tańszego nie jestem zawodowym fotografem ale parę złoty wpadło mi przy rożnych okazjach fotograficznych. Odnośnie 28-ósemki to im więcej czytałem opinie i internetowe, artykuły to mi się go odechciewało a im więcej oglądałem zdjęć z niego tym bardziej go pragnąłem. Smaku dodaje fakt że nie mam puszki FX tylko poczciwego D90 ale wymyśliłem sobie że jak będę miał z jeden porządny słoik to szybciej mnie to zmotywuje do zebrania kasy. Kupiłem na Alledrogo ale taki z gwarancją na niby 2 lata więc spał będę spokojnie, ogniskowa jak najbardziej mi odpowiada a na pełnej klatce to będzie dla mnie miód. Konstrukcja jak dla mnie jest ok plastik jest ale taki dobry nikonowski, luz na pierścieniu występuje (1.5mm na spoko oko ). Tak naprawdę to nie podoba mi śię ostrzenie manualne tzn pierścień dla mnie stawia za lekki opór i wyczuwam opór pewnie jakiejś zębatki takie delikatne pykanie. Trochę daje mi zagwozdkę celność autofocusu tu już trochę zgłupiałem ale może mięć lekki ff lub nie przy 1.8 ale dla mnie to jakieś mikrony muszę zrobić porządny test, ogólnie nigdy się tym nie przejmowałem tylko robiłem zdjęcia i tamrona tak długo wysyłałem aż skończyła się gwarancja. Zastanawiam się na odwiedzeniem serwisu nikona choć jest też ryzyko że mi rozregulują albo coś jakieś mam obawy. Na tyle co zrobiłem zdjęć głównie pstryki na szybko to co zauważyłem o ile 1.8 to kwestia czy się trafi może delikatnie być rozmycie ale takie co widać na dużych monitorach to przymknięcie do np. 2.2 jest super na 2.8 żyleta, na f4 tnie diamenty, bokech ładny rozdzielczość rewelacyjna a.. na 1.8 zauważyłem aberracje chromatyczną jednak to też kwestia koloru obiektu i padania światła to tak ja to odbieram. Focus jest szybki ustawiasię celnie (w sensie ustawienia) gubi się tylko na moim beżowym talerzu (do kotleta) choć cokolwiek innego to trafia od razu. Wg mnie do reportażu się nadaje ale operator musi się podciągnąć

Dołączam kilka zdjęć są po delikatnej obróbce w LR (kontrast rozjaśnienie itp)

dx f: 1.8 -1/2000s

dx f: 6.3 ale blisko

dx f: 4.0

dx f: 4.5
    Nikon plus oczy plus graty

Strona 92 z 102 PierwszyPierwszy ... 42829091929394 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów