Chciałbym zrobić sobie ciemnie fotograficzną, co mi jest potrzebne, prosiłbym o totalnie cały full mega wypas zestaw ...Cena nie gra roli
![]()
Szukaj
Chciałbym zrobić sobie ciemnie fotograficzną, co mi jest potrzebne, prosiłbym o totalnie cały full mega wypas zestaw ...Cena nie gra roli
![]()
Nikon D5100, Nikon F-301
Zenit TTL, Zenit 12XP, Zenit E
Smeha 8M.
Jak cena nie gra roli to zapraszam do mnie, zostało już tylko parę rzeczy do dokompletowania a przy 'cena nie gra roli' możesz 'w cenie' spać u mnie i nawet śniadanie Ci czasem zrobię
A tak serio:
Ciemnie rozumiem do powiększeń...
Potrzebujesz powiększalnika - nie wiem jaki rozmiar negatywów Cię interesuje, jeśli tylko 35mm to polecam Dursta (z każdego będziesz zadowolony)
- powiększalnik musi mieć kolorową głowicę - duża część z tych sprzedawanych będzie ją miała ale tak na wszelki wypadek piszę
- do powiększalnika odpowiedni do rozmiaru negatywu obiektyw oczywiście...
Do powiększalnika potrzebujesz jeszcze
- lupki do ustawiania ostrości (jak cena nie gra roli to Omega Grain Focuser)
- maskownicy - urządzenia, które utrzymuje papier 'płasko'
- zegar ciemniowy - tu wybór jest kolosalny od polskich K19s do tych, które ja polecam Gralab - numerek do wyboru (seria 5xx jest fajna)
Oprócz tego część mokra
Pewnie do odbitek czarno-białych...
- Kuwety (Wywoływacz, Przerywacz, Utrwalacz, Płukanie) - rozmiar w zależności od wielkości powiększeń, które chcesz robić (jeśli masz zamiar robić duże powiększenia np 50x60, warto mieć dwa komplety kuwet, duże i małe - oszczędność chemii)
- Wersja na bogato zamiast kuwety do płukania, może obejmować 'płuczkę' urządzenie, które samo napełnia/opróżnia zbiornik, w którym się znajdują płukane papiery
- Szczypce, żeby się paluchami nie babrać w chemii
- zegar, do części mokrej (Gralab 300?)
- wersja na bogato, może też zawierać prasę do suszenia barytów
Chyba nic istotnego nie pominąłem...
A specjalnych czerwonych żarówek już się obecnie nie stosuje ? Kiedyś to była ważna rzecz .....
A tak na marginesie ..... bo wypadłem z obiegu nascie lat temu .... ile trzeba circa kasy na skompletowanie teraz takiej ciemni ?
Czasem korci mnie , żeby sobie takie coś reaktywować dla funu (nawet miejsce mam pod ten cel przygotowane); znalazłaby się też litrowa , ledwo napoczęta (ciężko zdobyta onegdaj) , flacha Rodinala i koreks na 5 negatywów ......
EDIT ; teraz z ciekawości zerknąłem do graciarni w piwnicy ; gdzieś tam w rogu , widzę , obok używanego kiedyś Opemusa leży nowiutki Magnifax ( jeszcze nie rozpakowany ) .
Ostatnio edytowane przez Archibald6803 ; 24-02-2014 o 21:24
Lampę ciemniową zastąpiłem kawałkiem czerwonej taśmy LED i zasilaczem 12V. Robiłem test i papieru mi nie naświetla. Czytałem o tym chyba na forum koreksu.
Kolega niedawno kupił za całe 20zł (Krokus 35, chyba 3 kuwety, maskownica 13x18, mała suszarka) - trochę szczęścia, ale się trafia.
No to masz prawie wszystkoEDIT ; teraz z ciekawości zerknąłem do graciarni w piwnicy ; gdzieś tam w rogu , widzę , obok używanego kiedyś Opemusa leży nowiutki Magnifax ( jeszcze nie rozpakowany ) .
- jakieś 3-4 pojemniczki w roli kuwet
- maskownica jest przydatna
- lupka też
"Po taniości" w 50-80zł pewnie się zmieścisz (używane, ogłoszenia, aukcje), z nówkami może 200-300.
Przeglądnij piwnicę jeszcze raz, może znajdziesz resztę![]()
Opemus ma taką specjalną skalę do ustawiania ostrości, więc lupka może być zbędna. Jeśli chcesz się bawić w papier multigrade, to mogą się przydać filtry multigrade Ilforda. Na początek chyba warto poćwiczyć na tanim papierze multigrade, a dopiero po nabraniu wprawy zabrać się za baryt.
Nie nastawiałbym się*na to. Nie jest to kolosalny wydatek, a przydaje się, bo trafiają się*trudne negatywy.Opemus ma taką specjalną skalę do ustawiania ostrości, więc lupka może być zbędna
Generalnie cena zależy od tego jaki maksymalny format negatywu wchodzi w grę. I jak bardzo cenisz sobie komfort pracy. Krokusy, Opemusy raczej tanio można nabyć. jeśli Durst lub Leitz to drożej. Ja dorzuciłbym do Dursta, bo lubię odrobinę luksusu i technicznego dopracowania. Jeśli masz kolorową głowicę to filtry są niekonieczne. Za to przy wieloformatowych powiększalnikach dochodzą mieszacze dla danego formatu, dodatkowe obiektywy itd.
Ostatnio edytowane przez doktor ; 24-02-2014 o 22:20
R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog
Nie będę spierał się z ekspertem. Do moich odbitek 10x15 skala Opemusa spokojnie wystarcza.
Nie chodzi o spór. Czasem trzeba poszukać tego ziarna na negatywie. Jak się*już wlazło do ciemni to głupio wychodzić z powodu braku lupki. Poza tym jeśli kombinujesz z płaszczyzną ostrości to raczej skala jest mało przydatna.Nie będę spierał się z ekspertem. Do moich odbitek 10x15 skala Opemusa spokojnie wystarcza.
R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog
Skontaktuj się z nami