Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Ciemnia

Domyślnie

No tak, w sumie trzeba by zacząć od tego, że radocha z pracy pod powiększalnikiem zaczyna się od 20x30 poniżej to raczej męka niż przyjemność ;]
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
    Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć

Domyślnie

Pytanie laika - czy nie trzeba się liczyć z dodatkowymi kosztami związanymi z przygotowaniem wody? Mam na myśli zakup destylowanej, demineralizowanej, czy zakup uzdatniacza?
    pozdrowienia
    drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...

Domyślnie

Zależy do czego, większość procesów spokojnie można w kranówce robić, jak ktoś chce lepiej podejść do tematu to warto zmajstrować sobie filtr sznurkowy.

Ja w demineralce rozpuszczam chemię, która będzie dłużej stała (jak 5l na przykład rozrabiam) i ostatnie płukanie dużych formatów. Pozostałe idą w kranówce.
    Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
    Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)

Domyślnie

Kupiłem wywoływacz Foma- http://allegro.pl/show_item.php?item=3993564107 i mam pytanie. Po rozpuszczeniu proszku w wodzie powstanie roztwór który będę trzymał w plastikowym pojemniku. Żeby wywoływać filmy, będę musiał do pojemnika wlać roztwór z wodą w proporcjach 1:1 tak? Pamiętam, że jak wywoływałem używając D76 to tak właśnie trzeba było robić, czy jest tak samo w tym przypadku? I jeszcze jedno pytanie. Na opakowaniu napisane jest, że jeśli chce się wywoływać filmy, należy rozpuścić proszek w 3,75l, a jeśli wywoływacz będzie używany do papieru to w 5l. Rozumiem, że jeśli chcę robić to i to, to będę musiał przygotować dwa osobne roztwory tak?
    Nikon D90

Domyślnie

Aleś nomen omen pomieszał...

Kupiłeś:
    Foma wywoływacz uniwersalny do filmów i papierów czarno-białych na 5 litrów roztworu
    Czyli masz rozrobić proszek w pięciu litrach wody, to co dostaniesz to tak zwany "stock", koncentrat i teraz dalej:

Rozcieńczenia:
    Do papieru 1+0 - wydajność do 2m2 z 1 litra roztworu

Do filmów 1+3 - wydajność z 1 litra roztworu 3 filmy
    Czyli roztwór roboczy do papieru to czysty stock 1 (jednostka) stocka + 0 (jednostek) wody i możesz w nim przepracować dwa metry kwadratowe papieru (czyli np 8 arkuszy 50x50cm)
    A roztwór roboczy do filmu będziesz robił 1+3 czyli jak potrzebujesz do koreksu zalać 500 ml to robisz 500 ml / (1+3) = 125 ml czyli bierzesz 125 ml koncentratu i dolewasz do tego 3 * 125 = 375 ml wody i to wlewasz do koreksu. A wydajność takiego roztworu to 3 filmy z jednego litra.

Swoją drogą dziwne te rozcieńczenia, nie używam FOMY i ufam temu co na aukcji ale zerknij czy takie same proporcje w ulotce są podane.

Domyślnie

A wydajność takiego roztworu to 3 filmy z jednego litra.
    Czyli załóżmy, że do koreksu będę wlewał 500ml, to teoretycznie powinno mi to starczyć na 1,5 rolki filmu tak?
    Czyli masz rozrobić proszek w pięciu litrach wody
    w pięciu litrach wody jeśli chodzi o papier, a w 3,75l jeśli chcę wywoływać filmy tak?

Dzięki za pomoc!
    Nikon D90

Domyślnie

Nie, no jak, przeczytaj jeszcze raz.

Proszek w 5 litrach a później jeszcze raz go rozcieńczasz.

Domyślnie

Nie, no jak, przeczytaj jeszcze raz.

Proszek w 5 litrach a później jeszcze raz go rozcieńczasz.
    No tak, mój błąd. Podałem Ci informacje z opakowania utrwalacza, teraz już wszystko jasne
    Nikon D90

Domyślnie

Czyli załóżmy, że do koreksu będę wlewał 500ml, to teoretycznie powinno mi to starczyć na 1,5 rolki filmu tak?
    No nie. 3 filmy w litrze to 3 filmy w tym samym litrze. Nie wlewaj do koreksu minimalnej ilości płynu, bo możesz mieć nierówne wołanie (a jeśli się zapieni, to będziesz miał śliczne kółeczka na kliszy). Wlewasz "do pełna" a potem zlewasz do butelki. To nie działa tak jak pół litra na trzech (swoją drogą, co to jest pół litra na trzech)

O takie na ten przykład:
    Ostatnio edytowane przez doktor ; 04-03-2014 o 22:51
    R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów