No tak, w sumie trzeba by zacząć od tego, że radocha z pracy pod powiększalnikiem zaczyna się od 20x30 poniżej to raczej męka niż przyjemność ;]
Szukaj
No tak, w sumie trzeba by zacząć od tego, że radocha z pracy pod powiększalnikiem zaczyna się od 20x30 poniżej to raczej męka niż przyjemność ;]
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Jesteś z Podkarpacia : Jak do nas dołączyć
Pytanie laika - czy nie trzeba się liczyć z dodatkowymi kosztami związanymi z przygotowaniem wody? Mam na myśli zakup destylowanej, demineralizowanej, czy zakup uzdatniacza?
pozdrowienia
drHardware. Moje zdjęcia zdradzają raczej dokumentalny charakter niźli artystyczny...
Zależy do czego, większość procesów spokojnie można w kranówce robić, jak ktoś chce lepiej podejść do tematu to warto zmajstrować sobie filtr sznurkowy.
Ja w demineralce rozpuszczam chemię, która będzie dłużej stała (jak 5l na przykład rozrabiam) i ostatnie płukanie dużych formatów. Pozostałe idą w kranówce.
Koniecznie odwiedź Podkarpacką Grupę Fotograficzną na Nikoniarzach : Forum Grupy PODKARPACKIEJ
Informacja jak się z nami spotkać : Czwartkowe P I W K O (czyli jak się z nami spotkać)
Kupiłem wywoływacz Foma- http://allegro.pl/show_item.php?item=3993564107 i mam pytanie. Po rozpuszczeniu proszku w wodzie powstanie roztwór który będę trzymał w plastikowym pojemniku. Żeby wywoływać filmy, będę musiał do pojemnika wlać roztwór z wodą w proporcjach 1:1 tak? Pamiętam, że jak wywoływałem używając D76 to tak właśnie trzeba było robić, czy jest tak samo w tym przypadku? I jeszcze jedno pytanie. Na opakowaniu napisane jest, że jeśli chce się wywoływać filmy, należy rozpuścić proszek w 3,75l, a jeśli wywoływacz będzie używany do papieru to w 5l. Rozumiem, że jeśli chcę robić to i to, to będę musiał przygotować dwa osobne roztwory tak?
Nikon D90
Aleś nomen omen pomieszał...
Kupiłeś:
Czyli masz rozrobić proszek w pięciu litrach wody, to co dostaniesz to tak zwany "stock", koncentrat i teraz dalej:Foma wywoływacz uniwersalny do filmów i papierów czarno-białych na 5 litrów roztworu
Czyli roztwór roboczy do papieru to czysty stock 1 (jednostka) stocka + 0 (jednostek) wody i możesz w nim przepracować dwa metry kwadratowe papieru (czyli np 8 arkuszy 50x50cm)Rozcieńczenia:
Do papieru 1+0 - wydajność do 2m2 z 1 litra roztworu
Do filmów 1+3 - wydajność z 1 litra roztworu 3 filmy
A roztwór roboczy do filmu będziesz robił 1+3 czyli jak potrzebujesz do koreksu zalać 500 ml to robisz 500 ml / (1+3) = 125 ml czyli bierzesz 125 ml koncentratu i dolewasz do tego 3 * 125 = 375 ml wody i to wlewasz do koreksu. A wydajność takiego roztworu to 3 filmy z jednego litra.
Swoją drogą dziwne te rozcieńczenia, nie używam FOMY i ufam temu co na aukcji ale zerknij czy takie same proporcje w ulotce są podane.
Czyli załóżmy, że do koreksu będę wlewał 500ml, to teoretycznie powinno mi to starczyć na 1,5 rolki filmu tak?A wydajność takiego roztworu to 3 filmy z jednego litra.
w pięciu litrach wody jeśli chodzi o papier, a w 3,75l jeśli chcę wywoływać filmy tak?Czyli masz rozrobić proszek w pięciu litrach wody
Dzięki za pomoc!
Nikon D90
Nie, no jak, przeczytaj jeszcze raz.
Proszek w 5 litrach a później jeszcze raz go rozcieńczasz.
No tak, mój błąd. Podałem Ci informacje z opakowania utrwalacza, teraz już wszystko jasneNie, no jak, przeczytaj jeszcze raz.
Proszek w 5 litrach a później jeszcze raz go rozcieńczasz.![]()
Nikon D90
No nie. 3 filmy w litrze to 3 filmy w tym samym litrze. Nie wlewaj do koreksu minimalnej ilości płynu, bo możesz mieć nierówne wołanie (a jeśli się zapieni, to będziesz miał śliczne kółeczka na kliszy). Wlewasz "do pełna" a potem zlewasz do butelki. To nie działa tak jak pół litra na trzech (swoją drogą, co to jest pół litra na trzech)Czyli załóżmy, że do koreksu będę wlewał 500ml, to teoretycznie powinno mi to starczyć na 1,5 rolki filmu tak?
O takie na ten przykład:
Ostatnio edytowane przez doktor ; 04-03-2014 o 22:51
R6008, Y124G, Ye35, ZI; Blog
Skontaktuj się z nami