Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: Ciemnia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Archibald6803 Zobacz posta
    A specjalnych czerwonych żarówek już się obecnie nie stosuje ? Kiedyś to była ważna rzecz .....
    Ważna jak ważna, ale zdecydowanie zapomniałem

Tak, czerwone żarówki albo lepiej lampka z filtrem, żeby można było dowolną żarówkę wstawić do środka.

Amator777 - kawałek jakiej czerwonej - bo jak pierwszej z brzegu, to szansa że nie będzie zaświetlała jest jak na wygrana loterii...

Domyślnie

http://www.korex.net.pl/forum/topics...led-vt3837.htm

Używam papieru multigrade Ilforda. Led mam w rogu pomieszczenia pod ścianą. Położyłem kartkę papieru obok powiększalnika i połowę przysłoniłem. Po 5 minutach włożyłem do chemii. Nie widziałem różnicy między połówkami papieru, więc założyłem że w tej konfiguracji mi nie zaświetla. Pewnie jakby poświecić z bliska efekt byłby inny, ale jak dla mnie działa.

Listwa wygląda podobnie do tej:
    Kupiona za śmieszne pieniądze na Allegro.
    Ostatnio edytowane przez Amator777 ; 25-02-2014 o 01:37

Oszczędny w słowach Awatar Pafff
    Miasto
    Osiny k. Częstochowy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RobertMiernik Zobacz posta
    Jak cena nie gra roli to zapraszam do mnie, zostało już tylko parę rzeczy do dokompletowania a przy 'cena nie gra roli' możesz 'w cenie' spać u mnie i nawet śniadanie Ci czasem zrobię
    Chętnie ale muszę wcześniej szkołę skończyć Ale rozważę pomysł ^^
    Nikon D5100, Nikon F-301
    Zenit TTL, Zenit 12XP, Zenit E
    Smeha 8M.

Domyślnie

A ciemnia do koloru czy cz-b?
    Widząc co kolega ma w opisie to chodzi chyba o mały format.
    Powiększalnik Opemus 6 albo Magnifax 4, głowica do koloru (przyda się do koloru i multi), porządny obiektyw np nikkor 50 2,8, jak kolor to koniecznie wywoływarka (mała 25 cm szerokości wystarczy nieraz takie pojawiają się na aukcjach) a jak do cz-b to już koledzy pisali co trzeba do mokrej części.
    A jak na kasie Ci nie zależy i masz miejsce to se kup minilaba analogowego nie raz za śmieszne pieniądze chodzą - ot taka ciemnia w puszcze co za dnia można robić a eksploatacja nie jest wcale taka droga.
    Z ciemni cz-b zrezygnowałem ze względu na ceny papieru. Za dwie rolki 13 cm x 186 m ostatnio zapłaciłem 60zł to 2066 odbitek 13x18. Nigdzie takiej ceny nie będzie w cz-b. Bez problemu można robić odbitki cz-b tyle że wołać trzeba albo w bardzo ciemnym pomieszczeniu i można w kuwetach (grzałka od rybek wystarcza) albo poszukać wywoływarki i wtedy to zupełnie inna bajka wkładam suche i wyciągam suche Chemia do koloru też jest dostępna nowa troszkę kosztuje ale jest jej pełno i może postać rozrobiona kilka miesięcy a zamknięta kilka lat.
    F5 z MF-28, d700, D300, SB-900 Magnifax 4 C-41 i RA-4

Oszczędny w słowach Awatar Pafff
    Miasto
    Osiny k. Częstochowy

Domyślnie

Właśnie orientuje się czy cz-b czy kolor. Negatywy robię w kolorze więc chyba kolor. ale sprawa jest taka ze ten hajsik sie skonczy i co później jako materiały które bedzie trzeba dokupić, bedzie bardziej opłacalne i tańsze. Na wszystkie potrzebne rzeczy kasa bedzie tylko musze myśleć też o przyszłości.

dzięki za wszystkie odpowiedzi
    Nikon D5100, Nikon F-301
    Zenit TTL, Zenit 12XP, Zenit E
    Smeha 8M.

Domyślnie

Nio to kolor tańszy na pewno. Tylko trzeba małą wywoływarkę poszukać bo w kuwetkach to trochę hardkorowo. Sądzę że mogła by się nadać wywoływarka RTG (do rentgenów) oby można było ustawić ok 38 stopni ok 45-60 sekund na kąpiel (potrzebne 3 wywoływanie, odbielanie, stabilizacja - nie trzeba płukania). Chemie tetenala polecam bo stabilna no i papier też można znaleźć tanio. Dodatkowo w ciemnie nie potrzeba wody i odpływów.
    PS.
    Mam wywoływarkę ok 40 cm szerokości 5 kąpieli ale po 10 litrów chętnie ją oddam ale jest okropnie ciężka (200kg) i jest na 2 piętrze (nie pomogę znieść cholerstwa) oraz trzeba jej przerobić trochę zasilanie bo była w parze z labem który się popsuł chyba wszystko (pompy grzałki i napęd jest na 220V na pewno grzałka i pompy i suszarka)
    Ostatnio edytowane przez foveon ; 25-02-2014 o 20:15

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez foveon Zobacz posta
    Nio to kolor tańszy na pewno.
    Tańszy od cz/b?
    Jeśli weźmiemy najdroższe baryty to na pewno, ale odbitki na plastiku wliczając koszty prawie darmowej chemii i to, że proces jest w temperaturze pokojowej a także to, że cz/b negatywy i ich obróbka też są tańsze zdecydowanie wychodzi taniej.

Mam wywoływarkę ok 40 cm szerokości 5 kąpieli ale po 10 litrów chętnie ją oddam ale jest okropnie ciężka (200kg) i jest na 2 piętrze (nie pomogę znieść cholerstwa) oraz trzeba jej przerobić trochę zasilanie bo była w parze z labem który się popsuł chyba wszystko (pompy grzałki i napęd jest na 220V na pewno grzałka i pompy i suszarka)
    A jaką konkretnie - właśnie poszukuję czegoś rozsądnego.

Domyślnie

Papier na pewno tańszy chemia jak by policzyć ilościowo też tańsza a więc:
    Tetenal WYWOŁYWACZ CD-R SP160 na 40 l - 221zł
    tetenal RA-4 Odbielacz 4x4-10L BX-VR SP na 40 l - 209,10 zł
    Wychodzi 10,75 za litr chemii (odbielacz wywoływacz)
    Papier Fuji PAPIER CA-12,7x186 LUSTRE 188 zł z rolki zrobimy 1033 odbitek 13x18
    wychodzi 18gr za odbitkę.
    Ceny podane są jako nowe materiały z hurtowni.

A czarnobiałe:
    paier 13x18 Fomaspeed 13x18/100* 125,20zł
    czyli 1,25 za odbitkę
    Wywoływacz 2M-PK Wywoływacz kontrastowy na 1 l 13 zł
    Utrwalacz 2M-UK Utrwalacz kwaśny UK 1 l. 11 zł
    Czyli chemia na 1 litr 24 zł
    Czyli kolor na chemii ponad 2x tańszy a na papierze 7x tańszy.
    Kolor niestety trzeba kupić w ilościach hurtowych ale nigdy nie będzie droższy od cz-b.

A co do wywoływarki to jest część od Dursta DML 830
    Ta część po prawej stronie. Tą po lewej też mam ale jest mocno okrojona z elektroniki która siadła.
    Wywoływarka jest do zabrania o ile sobie ją wyniesiesz (można ją trochę rozebrać będzie lżejsza)

Domyślnie

Ta część po prawej stronie. Tą po lewej też mam ale jest mocno okrojona z elektroniki która siadła.
    Wywoływarka jest do zabrania o ile sobie ją wyniesiesz (można ją trochę rozebrać będzie lżejsza)
    Przyglądnę się tematowi - dzięki.

A co do ceny, to przecież trzeba cały hardware doliczyć, od analizatora po właśnie wołarkę, no i za każdym razem trzeba chemię zagrzać do tych 35 stopni

A papier cz/b też w rolkach należałoby liczyć zawsze będzie taniej - tylko, że mi by się tego ciąć zdecydowanie nie chciało, parę godzin w ciemni z gilotyną to jakiś koszmar imo

Edit: a papier jest tańszy, ale efekt też jest słabszy, prawdziwy gruby baryt to artyzm przez duże AH

Domyślnie

Artyzm przez duże AH zaczyna się od dużych formatów My mówimy o małych odbitkach. Fakt trzeba więcej sprzętu a dokładnie wołarkę którą można kupić już za 20 zł lub dostać w cenie wyniesienia ;P czyli nie jest aż tak źle. Potem też znacznie lepiej bo już nie babrze się w chemii i to zimnej

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów