Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Wątek: Teneryfa 2014

Domyślnie Teneryfa 2014

W końcu zabrałem się za fotorelację z Teneryfy.
    na początku miałem pomysł opisywać każde miejsce osobno, jednak dla kogoś kto nie zna teneryfy nic to mówić nie będzie, dlatego wszystko zamknę w jednym wątku, tylko że będzie to troszku trwało
    W Pierwszej kolejności zacznę od mojego miejsca pobytu, czyli Puerto del la Cruz.
    No więc zaczynam

W dniu przyjazdu pogoda nas nie rozpieściła. Tak wyglądał nasz dzień przylotu i droga do hotelu. Deszcz, deszcz i jeszcze raz deszcz, więc humor całkowicie nam się zepsuł.
    Przecież my w ciepłych krajach, na wakacjach taka pogoda?

1.

Jednak jak to w miejscach nadmorskich bywa, pogoda zmienia się jak w kalejdoskopie- wystarczyło kilka godzin, by wszystko się odmieniło.
    Po zameldowaniu się i wypakowaniu bagaży, postanowiliśmy zobaczyć miasto- w pierwsze miejsce w które się udaliśmy była mała zatoczka P. Cruz na których można spoktać surferów.

2.

A taki oto widok miałem z okna w stronę oceanu

3.

a tak prezentuje się największa plażą w Puerto Cruz z której mamy widok na Teide

Jedym z fajniejszych miejsc w Puerto Cruz jest promeda, która prowadzi w stronę plaży. Jednak po drodze jest wile ciekawych atrakcji m.in restauracja nad samym urwiskiem

4.

Do atrakcji trzeba również zaliczyć XVIII kaplicę Ermita San Telmo

5.

Na chwilę to tyle ze zdjęć, gdyż mam ost. mało czasu na jakąkolwiek obróbkę, jednak sukcesywnie postaram się dodawać więcej fotek

A teraz informację praktyczne.

Co do transferu na teneryfę to za wiele się nie wypowiem, gdyż pojechał z biura więc o nocleg i przelot martwić się nie musiałem, jednak są inne rzecz jak paliwo, jedzeni czy wynajem samochodu, więc tak:

Paliwo jest tańsze, tak tańsze niż w PL- 1 litr paliwa kosztował najtaniej 0,94 E, czyli nie całe 4 złote, jednak trzeba patrzeć, bo można zatankować nawet po 1,1 E.
    Jedzenie- ceny porównywalne jak w Polsce, a czasem nawet i tańsze, wszystko zależy gdzie się kupuje.
    Alkohole duży drink 3 euro na prawdę duży więc mz. w porównaniu do PL to się opłacało.
    Transport po teneryfie- najlepszym rozwiązaniem jest wynajęcie samochodu, jednak jak ktoś się boi można bez problemu dać sobie radę autobusem, jednak wiadomo jest to o wiele trudniejsze.
    Wynajęcie samochodu na 5 dni kosztowało nas 11 5euro za citronea c3, w tym czasie przejechaliśmy 1100km.
    co jeszcze? Północ jest strasznie kapryśna, dlatego jak się ma samochód można szybko dostać się na południe i tam delektować się słońcem, gdzie na południe szaleje deszcz
    To na razie tyle, jak sobie coś przypomnę to dopiszę

D7100+N 18-105; S10-20; S17-50 2,8; N50 1.8G+BENRO A1695F
    Kilka moich zdjęc i jeszcze kilka

Domyślnie

Aj Janusz, zazdroszczę Ci tej wyprawy. Fajne odsłony, szczególnie podoba mi się 4... nic tylko zasiąść z browarkiem i podziwiać
    Pierwszy raz widze taką plażę, jakieś takie czarne... nie ma to jednak jak nasz morski piasek
    Czekam na kolejne.
    Pozdrawiam.
    D7100 / S 10-20 / N 18-105 VR/ N 70-300 VR / Slik Pro 500 DX / SB-600 /

Domyślnie

Jasny piasek też mają. Ale tylko na jednej plaży - zaimportowany prosto z Sahary.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JacekB Zobacz posta
    Jasny piasek też mają. Ale tylko na jednej plaży - zaimportowany prosto z Sahary.
    i tutaj Cię zaskoczę, bo mają na dwóch
    jedną zgadza się, mają zaimportowaną z sahary- nazywa się San andres,
    ale jest tez w los cristianos, którą pokażę później, tam zaś piasek został wydobyty z dna oceanu
    Pozdrawiam.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekf34 Zobacz posta
    Aj Janusz, zazdroszczę Ci tej wyprawy. Fajne odsłony, szczególnie podoba mi się 4... nic tylko zasiąść z browarkiem i podziwiać
    Pierwszy raz widze taką plażę, jakieś takie czarne... nie ma to jednak jak nasz morski piasek
    Czekam na kolejne.
    Pozdrawiam.
    CO do czwórki, to niestety ale nie miałem siły przebicia żeby pójść tam na piwko, bo jak to moi towarzysze stwierdzili- było tam obskurnie;/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bajcy Zobacz posta
    i tutaj Cię zaskoczę, bo mają na dwóch
    jedną zgadza się, mają zaimportowaną z sahary- nazywa się San andres,
    ale jest tez w los cristianos, którą pokażę później, tam zaś piasek został wydobyty z dna oceanu
    Pozdrawiam.
    Słusznie, zapomniałem o Los Cristianos, na której nie byłem.
    Playa de Las Teresitas (San Andres) pięknie widać z góry podczas podejścia do lądowania na Tenerifa-Norte. A tak mniej więcej się prezentuje w wydaniu analogowym:

Wiało mocno, piasek wchodził dosłownie wszędzie, więc pro forma cyknąłem szybko kilka fotek i zaraz schowałem sprzęt do plecaka, bo mi go żal było. Więcej używałem kieszonkowego Panasonika, którego mi nie było żal, ale przy takim silnym Słońcu nic w nim nie widać na ekraniku, więc praktycznie pstrykałem na ślepo.

W ogóle fotografowanie na Teneryfie potraktowałem drugorzędnie. Bardziej liczył się dla mnie pierwszy przyzwoity odpoczynek po 5 latach bez urlopu. Nowsze sprzęty zostawiłem w domu, a zabrałem ze sobą starego sprawdzonego w bojach (także w 10 moich poprzednich hiszpańsko-portugalskich podróżach) F801s z zoomem 28-85, którym tym razem zrobiłem tylko 3 filmy. Przeważnie nie chciało mi się dźwigać sprzętu, a poza tym w czerwcu na Teneryfie wbrew pozorom nie jest łatwo o światło. To znaczy - mówiąc bardziej precyzyjnie - światła jest pod dostatkiem, ale cienia brakuje.
    W efekcie większość roboty pamiątkowej załatwił mały Lumix, którego stale nosiłem w kieszeni, a do pooglądania w jakości HD pocztówkowych kadrów kupiłem sobie za kilkanaście euro album z wyspy. Gdybym wiedział, jakie fajne zdjęcia pokażesz wkrótce na forum, to może nawet ten album bym odpuścił.

Skłamałbym, gdybym powiedział, że żadnego dorobku nie przywiozłem. Kilka kadrów powędruje w domu na ścianę. Ramki zostały dawno zakupione i nie mogą się doczekać zrobienia porządnych wydruków. Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło. Stwierdziwszy podczas pobytu na Teneryfie, że 6-letni Lumix coraz gorzej pracuje i prawdopodobnie wkrótce dokona żywota, po powrocie zacząłem się rozglądać za czymś poważniejszym do podróży. Tak skutecznie się rozglądałem, że w tym roku do Andaluzji pojedzie ze mną Fuji X100S. Sprawdził się tymczasem w Alpach, to i w Hiszpanii na pewno się sprawdzi. Lustrzanek definitywnie nie chce mi się brać do samolotu. Chyba starzeję się.
    Ostatnio edytowane przez JacekB ; 18-02-2014 o 01:58

Domyślnie

nie starzejesz się. Po prostu bierzesz porównywalna jakość a nawet w przypadku X100s to lepsze kolorki w zdecydowanie mniejszym, lżejszym wydaniu. To rozsądek a nie starość

Domyślnie

Widzę, że zanosi się na świetną relację, czego przykładem są powyższe foty. Z przyjemnością będę śledził wątek.
    Z6II | N 14-30 | T 28-75 | S 8 + FTZ + Nodal Ninja R10

Domyślnie

No więc kontynuuję dalej swoją fotorelację.
    Tym razem przeniesiemy się w góry Anaga, które zadziwiają swoim pięknem i soczystą zielenią.
    Kiedy je pierwszy raz zobaczyłem, to od razu pomyślałem, że jestem w Peru na Machu Machu Picchu

No to zaczynam:
    Na początku wrzucam jeszcze kadry P. Cruz

widok na plaże i na jej cudny czarny piasek
    6.

a tak prezentuje się zatoka w P. Cruz widziana z góry, robi nie złe wrażenie

7.

I jeszcze jeden widok z okna hotelowego, tym razem w stronę Teide

8.

No ale dobrze, tyle o P. Cruz( choć możliwe że wrócę do niego jeszcze przy okazji omawiania Loro Parku) czas na Anagę.
    Co można powiedzieć o samych górach?
    no więc dostać się do nich, to praktycznie jazda samymi zakrętami, od których można na prawdę nabawić się mdłości. Więc troszku czasu zajmuje wyjazd na górę, ale za to można tam spędzić cały dzień na podziwianiu widoków niestety, czas nas gonił, pogody nie było, więc i zdjęcia średniej klasy, ale mimo wszystko coś tam mam.

Nie jestem pewny co do miejsca, ale wydaje się mi, że na zdjęciu widać port w stolicy Teneryfy Santa Cruz de Tenerife, jak coś to niech mnie ktoś poprawi.

9. (obróbki dokonał nasz forumowy kolega J@nek, więc jak się nie podoba, to jest to jego sprawka, mnie wychodziło jeszcze gorzej)

Móc się obudzić w takim miejscu z takim widokiem...ehh

10.

Ze szczytu ruszyliśmy w kierunku wioski(niestety nazwy nie pamiętam, postaram się przypomnieć) gdzie jest kilka domów- odcinke ok. 9 km, jechaliśmy jakies 30-40 min, jeszcze nigdy tak kręta drogą nie jechałem, wątpię by w razie nieszczęście w to miejsce pogotowie zdążyło na czas...
    Wracając i będąc już nieco niżej pojawia nam się widok na ocena i wioskę Taganana

11.

Jest to zwykła, mała osada która poza widokiem nie ma nic ciekawego, jednak dla samej drogi która do niej prowadzi i widoki, na prawdę warto. Z Taganany pojechaliśmy do Almaciga by pooglądać skały wystające z ocanu

12.

Z Almacigi droga prowadzi do El Draguillo, gdzie świat się kończy. Po prostu nie da się jechać i trzeba zawrócić, mieszka tam tylko kilka rodzin.
    Tak więc trzeba było zawrócić. Droga do Anagi prowadzi mniej więcej w takiej scenerii

13.

Na szczęście nie musieliśmy wracać po zakrętach, tylko przez S. Cruz de Tenerife udaliśmy się do Guimar, by zobaczyć piramidy które ponoć mają coś wspólnego z Inkami, no więc bilet wstępu kosztuje 11 euro, niby nie wiele ale...

14.

15.

Jest to jakby w środku miasta więc psuje atmosferę, na dodatek wyglądają one, jakby ktoś specjalnie poukładał, tylko po to, żeby zwabić turystów. Proste, każdy ma inne zdanie i inny punkt widzenia, jednak dla mnie jest punkt na teneryfie który śmiało można ominąć i nic wiele człowiek nie straci

To tyle na chwilę obecną, pewni jeszcze coś wrzucę, ale nie mam pojęcia kiedy to będzie.
    Mam nadzieję, że choć troszkę pomogę wybierającym się na teneryfę.
    Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez bajcy ; 19-02-2014 o 23:16

Domyślnie

Janusz te fotorelacje to szczerze... bardzo fajnie ci wychodzą, całkiem ciekawe zdjęcia i jak dla mnie kolorki są bardzo przyjemne dla oka
    Na 6 ciekawe miejsce, gdzie fale się rozbijają o coś tam w oddali... napewno bym tam przykucnął
    Na 7 nic tylko się popluskać w tym basenie na dachu hotelu... ale widoczki, no i na 12 już widzę się z ciemnym ND i "memłanko"
    Bardzo fajne odsłony, którymi na pewno zachęcasz do odwiedzenia tego miejsca.
    D7100 / S 10-20 / N 18-105 VR/ N 70-300 VR / Slik Pro 500 DX / SB-600 /

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów