Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2387

Wątek: D800 Af

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Sprawdziłem parę rzeczy by udokumentować na ile poważny jest to dla mnie problem (przypominam - moje body też wymaga zmiany kalibracji po czasie).
    1. Mam nadal pierwsze oprogramowanie - A 1.00, B 1.00 L 1.004. Jest od dawna A 1.01 i B 1.02 - ale mi się nawet nie chce wgrać i sprawdzić czy to wpływa na AF. (L 1.009 - korekcja dystorsji - też nie wgrałem)
    2. Aparat kupiłem 17.05.2012 - więc 21 miesięcy temu. Zaraz mi minie gwarancja. Jestem w NPS, miałbym szybko zrobiony, a ... nie chce mi się go wysyłać.
    Taki to dla mnie problem.
    Chyba pod wpływem tego co tu czytam wyślę body do serwisu przed upływem gwarancji. Po co ja czytam to forum?
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 17-02-2014 o 01:17
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    2. Aparat kupiłem 17.05.2012 - więc 21 miesięcy temu. Zaraz mi minie gwarancja. Jestem w NPS, miałbym szybko zrobiony, a ... nie chce mi się go wysyłać.
    Może głupie pytanie, bom niedoinformowany jakoś - w mojej karcie gwarancyjnej D800 jest napisane, że gwarancję producent daje na 12 miesięcy ( nie 24) - pamiętam, że była mowa o jakimś roku dodatkowej ochrony - ale czy to tylko dla członków NPS???? Sorry za Off topa..

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soniq2 Zobacz posta
    Może głupie pytanie, bom niedoinformowany jakoś - w mojej karcie gwarancyjnej D800 jest napisane, że gwarancję producent daje na 12 miesięcy ( nie 24) - pamiętam, że była mowa o jakimś roku dodatkowej ochrony - ale czy to tylko dla członków NPS???? Sorry za Off topa..
    http://www.nikon.pl/pl_PL/local_cont.../Promocje.page
    z pozdrowieniami - Krzysiek
    Nikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E

Domyślnie

Prześledziłem ostatnie dyskusje dotyczące D800 i widzę, że temat AF stał się jakby bardziej gorący. W tym wątku pojawiło się sporo jednoznacznych opinii -- nie trafia, rozkalibrowuje się, nie warto kupować. Liczba 'dobrych' puszek zrównała się z liczbą tych 'uszkodzonych'. No to jak to jest, 50% egzemplarzy nadaje się do wyrzucenia (bo i na sugestie, że są to puszki 'nienaprawialne' gdzieś się w tym wątku natknąłem)? A w pozostałych wada jeszcze się nie ujawniła?

Uprzedzając czepianie się słówek i generalizację (znowu!) -- żartuję, rzecz jasna, powyżej. Proszę jednak o konkrety. Dlaczego? Większość wiadomości tutaj opiera się na ogólnikach: przestało działać po pewnym czasie i już. Czy ktoś mógłby pokazać w praktyce (konkretne zdjęcia), jak wygląda sytuacja, w której AF rzeczywiście jest rozkalibrowany tak, że zupełnie nie da się używać D800?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Stary Dziad Zobacz posta
    .. Większość wiadomości tutaj opiera się na ogólnikach: przestało działać po pewnym czasie i już. Czy ktoś mógłby pokazać w praktyce (konkretne zdjęcia), jak wygląda sytuacja, w której AF rzeczywiście jest rozkalibrowany tak, że zupełnie nie da się używać D800?
    1. Co mamy pokazać? Zdjęcie na którym jest FF czy BF? Przecież wiadomo jak taki efekt wygląda. Płaszczyzna ostrości przechodzi nie w tym miejscu gdzie chce fotograf.
    2. Przecież jak widzę, że jest FF czy BF to nie fotografuję dalej tylko zmieniam korekcje, a walnięte pierwsze zdjęcia kasuję już w body. Potem zdjęcia są OK, więc nie pokazują wady D800.
    3. Da się używać D800 z tą wadą, używam go prawie 2 lata.
    Jesli ktoś ma tak dużą wadę, że zakres regulacji nie wystarcza (ponad +/-20) to idzie do serwisu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Uprawnienia umieszczania postów