Polecam 30/2.0 To rewelacyjny naleśnik.
Używam go ze starym NX5 i jestem zadowolony z jego użytkowania.
Szukaj
Polecam 30/2.0 To rewelacyjny naleśnik.
Używam go ze starym NX5 i jestem zadowolony z jego użytkowania.
Widzę, że wątek się trochę rozbujał.
Czy w tym systemie bywają problemy z BF/FF tak jak to się zdarza w Nikonie, czy można szkiełka kupować w ciemno?
Teoretycznie przy korzystaniu z AF z detekcją kontrastu problem FF/BF nie ma prawa wystąpić. Być może taki problem może wystąpić z NX300, który ma także detektory fazowe, ale, jak gdzieś czytałem, w aparatach, które mają czujniki fazowe w matrycy (jak NX300), czujniki fazowe wstępnie określają o ile należy przeogniskować obiektyw, by uzyskać ostrość, ale ostatecznie potwierdzane jest to poprzez detekcję kontrastu - teoretycznie więc problem FF/BF nie powinien wystąpić. Czy tak jest faktycznie - nie wiem, bo nie mam NX300.
Jeśli chodzi o standardowe zoomy 20-50 i 18-55, to mimo podobnych parametrów nominalnych trudno o dwa bardziej różne obiektywy. 20-50 jest (podobno) troszkę lepszy optycznie i milutko kompaktowy (taki trochę większy naleśnik, czy zoom-naleśnik), ale 18-55 jest solidniejszy, ma wewnętrzne ogniskowanie i nieobracającą się przednią soczewkę, no i stabilizację OIS.
Stałoogniskowe 2/30 i 1,8/45 są bardzo fajne i ostre, szerokokątne 2,4/16 i 2,8/20 też są niezłe, a przy tym to naleśniki. 2,8/60 makro OIS ani 1,4/85 nigdy nie miałem, ale podobno są znakomite. Zoom 50-200 jest całkiem fajny i też ma OIS.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Oglądałem dzisiaj zestaw NX300+18-55. Faktycznie obiektyw nie jest zbyt mały. Niestety (albo stety - to zawsze 2 mm na dole i 5 na górze) nie ma nigdzie zestawów z 20-50.
Tak w ogóle to nie znalazłem nigdzie samego body. Widać taka jest polityka Samsunga.
Na dzień dzisiejszy jestem zdecydowany na body z 18-55+30/2. Później się zobaczy co jeszcze do tego dorzucić. Ceny za stałki są naprawdę niezłe.
20-50 to bardzo "nierówny" i dość kontrowersyjny obiektyw. Gdy pojawił się jako standard z NX100, dostał nagrodę EISA w kategorii Compact System Lens. Jest całkiem dobry optycznie i bardzo kompaktowy, dobrze komponuje się z małymi bezwizjerowymi Samsungami NX.
Ale jednocześnie nie podoba mi się w nim to, że ma obracającą się przy ustawianiu ostrości przednią soczewkę, i to obracającą się bardzo lekko, można ją także obrócić ręką. Ta soczewka obraca się tak lekko, że wręcz strach wkręcić w nią jakiś filtr, zwłaszcza cięższy, albo soczewkę do zdjęć z bliska. Ponadto silnik AF jest głośny i zdecydowanie przeszkadza przy filmowaniu. Plastikowy bagnet też nie budzi entuzjazmu (18-55 początkowo też miał plastikowy bagnet, ale wersja III ma już metalowy).
Miałem oba: 20-50 i 18-55, i okazało się, że z 18-55 korzystam częściej, a 20-50 przeważnie leżał. Nawet jeśli był trochę lepszy optycznie, to użytkowe zalety 18-55 przeważyły - choć np. w 20-50 bardzo doceniałem jego małe wymiary.
Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?
NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)
Kupiłem kilka dni temu. Czekałem aż sprzeda się cały mój sprzęt (D300s, tokiny 12-24 i 50-135 i Metz 50). Kupiłem NX300 z 18-55 i dokupiłem 30/2.
Na dzień dzisiejszy podoba mi się ten zestawik.
Za całość dałem 2400.
Nie miałem jeszcze okazji wyjść z nową zabawką na dwór, ale w przyszłym tygodniu jadę w delegację do Paryża, więc może wieczorkiem wyskoczę na miasto i trochę pofocę.
Ma ktoś pojęcie czy byłaby jakaś znacząca różnica w jakości obrazka NX300 + Samsung 12-24 vs Olympus E-PL5 + Olympus 9-18? W przyszłości chciałbym kupić bezlusterkowca do szerokich kadrów i wyselekcjonowałem sobie m.in te 2 systemy.
Mam epl5 ale bez tego akurat szkła.
Aparacik jest super. Nie wiem dlaczego tak mało popularny.
Zapinam do niego szkła od nikosia i m42 poza systemowymi.
Na prawde warto.
Tego nx300 brałem pod uwagę. Wygląd i wymiary.
To głownie zdecydowało.
Poza oczywiscie błyskawicznym af oraz
Stabilizacją matrycy ktora wymiata w olku z
kazdym, nawet niesystemowym szkle.!!!
Obrazek moim zdaniem taki sam dadzą oba body...
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
Jeśli chodzi o UWA to teraz w m43 można używać szkła systemowego m43 Panasonic 7-14mm/4.0 oraz szkła z systemu 4/3 Olympus ZD7-14mm4.0
Z oboma na body m43 jest AF, oczywiście ze szkłem Panasonic AF będzie dużo szybszy, ale ja używam ZD7-14 z E-P5 i na AF nie narzekam (poza tym GO na takich ogniskowych jest wiadomo jaka).
Olympus zapowiedział, że w 2015 wypuści systemowy m43 obiektyw mZD7-14mm2.8 (seria PRO).
Jeśli chodzi o jakość to stare ZD7-14 ma bardzo dobrą opinię, mówi się o tym szkle jako o najlepszym rectalinearnym UWA zoomie. Panasonic m43 ma też raczej dobrą opinię, a przyszły Olympusowy mZD 7-14 też będzie bardzo dobry.
Ceny:
Panasonic 7-14 nowy pomiędzy 3500 a 4000zł
Olympus ZD 7-14 (używany) pewnie w okolicach 3000zł do kupienia
Nowy Olympus, trudno powiedzieć, ale może być droższy od m43 7-14 Panasonic.
Olympus 9-18 nowy około 2000 - 2200zł w sklepie. Jeśli nie przeraża waga i gabaryt ZD7-14 oraz wolniejszy AF to ja rozglądałbym się za używanym ZD7-14 (850 gram solidnego obiektywu)
PS
Ergonomia zestawu E-PM2 czy E-P5 z ZD7-14 jest zadziwiająco bardzo dobra.
PPS
Co do S 12-24 vs. O 9-18, to nie wiem jak z jakością, ale opinie o 9-18 są bardzo dobre, to 9-18 jest sporo mniejszy gabarytami od Samsunga.
Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 17-02-2014 o 14:56
Skontaktuj się z nami