Close

Strona 32 z 371 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 311 do 320 z 3710

Wątek: Samsung NX 300

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HYPER Zobacz posta
    na allegro gosc mial dwie nowki sztuki jakis czas temu po chyba 1500zl. cena za ten swietny obiektyw - rewelacyjna. ja za swoj zaplacilem 2300 zeta i nie zaluje ani zlotowki. do szerokich kadrow w bezlusterkowcach nie ma lepszego szkla.
    A co z gwarancją? Co z serwisem?

Jak już pisałem, i pewnie większość wie, że miłośnicy Olimpusa też mogą w bardzo atrakcyjnych cenach (i z pełną gwarancją) nabyć cały asortyment foto Olympusa, w każdej chwili, nie czekając aż ktoś się zlituje na allegro i wystawi pojedyncze sztuki.

Tak więc przy porównywaniach cen najlepiej stosować ceny ogólnodostępne, sklepowe.

Domyślnie

Miłośnikiem Olka nie jestem jako tako, ale za darmo do niego szkło dostałem. Sa wiec tez promocje które warto wykorzystać.
    Oczywiscie najpierw trzeba kupić aparat... ale wybór wbrew pozorom, prosty wcale nie jest...
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez koniecpolska Zobacz posta
    Jeśli chodzi o UWA to teraz w m43 można używać szkła systemowego m43 Panasonic 7-14mm/4.0 oraz szkła z systemu 4/3 Olympus ZD7-14mm4.0
    Z oboma na body m43 jest AF, oczywiście ze szkłem Panasonic AF będzie dużo szybszy, ale ja używam ZD7-14 z E-P5 i na AF nie narzekam (poza tym GO na takich ogniskowych jest wiadomo jaka).

Olympus zapowiedział, że w 2015 wypuści systemowy m43 obiektyw mZD7-14mm2.8 (seria PRO).

PPS
    Co do S 12-24 vs. O 9-18, to nie wiem jak z jakością, ale opinie o 9-18 są bardzo dobre, to 9-18 jest sporo mniejszy gabarytami od Samsunga.
    Te 2 szkła wyselekcjonowałem sobie nieprzypadkowo - są małe jak na uwa zoomy tak więc u mnie ZD7-14 odpada. O tym mZD7-14 2.8 Olympusa słyszałem ale umknęło mi, że dopiero w 2015 wyjdzie

Zastanawia mnie jeszcze kwestia czy z Samsungiem taki zestaw będzie miał przewagę ze względu na trochę większą matryce. Na studyjnych wycinkach studio shot comparision od dpreview ciekawie to wygląda: klik. No biorąc pod uwagę mozliwości obu body obrazek z Oly wydaje się bardziej klarowny na wyższych iso.

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Mam epl5 ale bez tego akurat szkła.
    Aparacik jest super. Nie wiem dlaczego tak mało popularny.
    Zapewniam Cię, że wśród użytkowników flickr jest bardzo popularny Ostatnio znaleziona ciekawą galerie E-PM2 (jakość zdjęć w końcu ta sama co z E-PL5) plus MZD 9-18 klik To chyba dobitnie pokazuje jakie rzeczy można wyciągać z takiego niewielkiego zestawu.

Domyślnie

Wyciągnąć można ze wszystkiego duzo. W postprocesie. Mz ważne zeby tego wyciągania było jak najmniej. Matryce tak czy siak dają duzo możliwości. Wszystkie chyba dostępne na rynku.
    A ze matryca z epl5 potrafi - to ja wiem
    A ze ludzie wybierają inne systemy tez wiem. I bardzo dobrze. Niech bedzie różnorodnie

A co do iso... to np ja spokojnie foce bez stresu do iso 1600. Wyżej tez spokojnie można mz.
    Co ważne chyba, ja jpg robię tylko. Tak mam ustawione na stałe. Staram sie z Olka zdjec nie ruszać na kompie. Ewentualnie na telefonie jak mam chwile wolna...
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 22-02-2014 o 23:19
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Kupował ktoś dodatkową baterię do nx300? Jest coś godnego polecenia ?

Domyślnie

mam pytanie do właścicieli powyższego Samsunga nx300...
    czy ktoś z Was podłączał obiektyw m42 (na przejściówce) - czy przy ostrzeniu manualnym linie też były jaskrawione (w sensie czy jest potwierdzenie ostrości jakieś)?

z góry dzięki za pomoc

Domyślnie

Z NX300 nie wiem, bo nie mam, ale przy używaniu obiektywów przez przejściówki w NX10/11/100/20 trzeba nacisnąć przycisk OK żeby powiększył się ekran, a w sterowanym dotykowo NX2000 trzeba dotknąć ikonki MF po lewej stronie - wtedy włącza się odpowiednia pomoc przy ostrzeniu.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

"odpowiednia pomoc przy ostrzeniu" czyli podświetlone krawędzie na ekranie?

Domyślnie

W menu aparatu - zależnie od modelu - trzeba sobie wybrać, jakiej chce się pomocy przy ostrzeniu. W NX10 było to tylko powiększenie ekranu (lub brak pomocy), w NX11 i 100 można sobie wybrać powiększenie albo taki zielony słupek wskazujący maksymalny kontrast, w NX20 jest do wyboru nic, powiększenie 5x, powiększenie 7x albo zielony słupek, w NX2000 jest nic, powiększenie 5x, powiększenie 8x i dodatkowo Focus Peaking, czyli zaznaczanie kolorem najostrzejszych krawędzi. W NX300, sądząc z instrukcji, jest podobnie. Pogrzeb w menu i włącz Focus Peaking, wtedy po naciśnięciu OK z niesystemowym obiektywem powinien się obraz powiększyć i powinny kolorowo zaznaczyć się ostre krawędzie.
    Hemingway: Great pictures. What camera do you use?
    Irving Penn: Great story. What typewriter do you use?

NikoSam/SamsuNik (aka Maciej)

Domyślnie

problem w tym, że nie mam tego aparatu - dopiero się do niego przymierzam, sory że nie napisałem wcześniej. Ale te informacje wszystko mi wyjaśniają dzięki wielkie za pomoc

Strona 32 z 371 PierwszyPierwszy ... 2230313233344282132 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów