Szukaj
Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowy na forum. Przyszedł czas na kupno pierwszej w życiu lustrzanki i stąd moje pytanie do Was. Jakie body wybrać na początek i jaki obiektyw do tego?Fotografować zamierzam wszystko co się da, ale czysto amatorsko. Warto pchać się w body typu d7000 czy d7100? Czy lepiej kupić np. d5100?A może jakieś inne, ale używane body?Co polecacie? Pozdrawiam Robert
D5100 + jasny zoom ze stałym światłem np. Sigma 17-50 2.8
Poczytaj wcześniejsze posty![]()
Witam!
Dysponuję dosyć małym budżetem na sprzęt - ok. 2200 zł. Całkowicie zielony w fotografii nie jestem po pojęcia takie jak przysłona, czas naświetlania, ISO i zależności między nimi są mi znane. Zainteresowałem się Nikonem D5100 ze szkłem 18-105. W sumie nie byłoby problemu, gdyby nie też dosyć ciekawa puszka Canona - 600D (w moim budżecie tylko ze szkłem 18-55).
Po długiej lekturze różnych recenzji i for stwierdzam, że ile ludzi, tyle zdań. Pisanie takiego postu na forum Nikoniarzy to jak włożenie kija w mrowisko. Nie chcę rozpętać tutaj "systemowej wojny". Po prostu chciałbym poznać obiektywne opinie osób, które miały styczność z wyżej wymienionymi korpusami (D5100 i 600D).
Z góry serdecznie dziękuję za wszelkie porady, które pomogą mi rozwiać moje wątpliwości i dokonać dobrego wyboru.
Pozdrawiam!
z pozdrowieniami - KrzysiekNikon Z6 + Zf + Z9 + N14-24/2.8S + N24-70/2.8S + N70-200/2.8G VR II + N35/1.8S + N50/1.8S + 75/1.5 + N85/1.8S + N105/1.4E
Jeżeli nie stac Cię ma obiektyw canon 15-85 do 600d, to kup tego nikona. Może noe będzie miał zadnych wad fabrycznych typu olej czy kurz na matrycy. Pamiętaj też, ze wybierajac system nikon później będziesz kupować obiektywy typu sigma.
Canon sprzęt niższych poziomów ma niezbyt dobry i ja bym obstawał za Nikonem w tym wypadku. Szczególnie, że będziesz poruszał się w obrębie tanich zoomów standardowych i być może jakiejś jednej stałki - tutaj także zarówno 35-ka, jak i 50-ki są chyba ciekawsze niż u konkurencji. Nie rozumiem powyższego wpisu o obiektywach Sigma, które są dostępne do wszystkich mocowań przecież, więc Nikon monopolu nie ma. Canoniarze tak samo nabywają sprzęt tej marki, choć o ile pamiętam to kiedyś bardzo narzekali na pracę mechanizmu AF. Dziś chyba jest sytuacja podobna w obu systemach - sprzęt firm niezależnych trudno kupować w ciemno i należy liczyć się potrzebą kalibracji w serwisie. Poza tym tak się składa, że akurat w pozornie najlepszym dla nich segmencie, czyli tanich obiektywów, Nikon ma dość dobrą ofertę. Co prawda są jakieś rodzynki, typu taniejąca S17-50/2.8, jednak jest ona w obu systemach.
Gdyby ktoś miał się przejmować tym, że potencjalnie może być jakaś wada techniczna podczas zakupu sprzętu, to trudno byłoby coś w ogóle kupić. Od tego jest gwarancja, żeby z niej korzystać w tych rzadkich przypadkach. A kurz i olej, to akurat najmniejsze zmartwienie, którego można pozbyć się samemu w domu.
Skontaktuj się z nami