Nie powinno być żadnego problemu z podłączeniem "starej manualnej lampy" do puszki Olympusa, co prawda robiłem to z lustrzankami systemu 4/3, ale nie podłączałem do PEN'a. Nie przypuszczam, żeby Olek coś "uniemożliwiał" - nikt się z tego powodu nie żali na OC.
Może stopka lampy jest zabrudzona i nie kontaktuje?
Sprawdzę jak to jest u mnie w E-P5 i dam znać.
PS
Ja używam dużej lampy w trybie RC, czyli zdalne sterowanie lampą wbudowaną. Dużą lampę mocuję na specjalnej szynie co doje mi lepszy komfort trzymania i lepszy komfort manipulowania lampą przy zmianach kadru z poziomego na pionowy i odwrotnie. W pomieszczeniach nie ma ploblemu ze sterowaniem. Dla pewności można też lampę połączyć z body za pomocą kabla TTL.
Też jestem zdania, że w m43 spokojnie można korzystać z obiektywów, które mają gorsze notowania w "forumowych" rankingach.
Np. 20mm/1.7 jest uznawany jako lepszy optycznie niż 17mm/1.8, a już na pewno jako lepszy od 17mm/2.8
Może nawet tak jest, ale to można zobaczyć jedynie na tzw. fotkach testowych, w tzw. fotkach z życia trudno się dopatrzeć jakiś większych różnic. Ja przykładowo chwalę sobie dekielek 15mm/8.0, może optycznie gorszy, ale rozmiarowo nie do pobicia, no i ma najszybszy AF świataPoniżej focie z dekla ...
Lubię m43 za duży wybór obiektywów na każdą okazję i kieszeń.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami