Close

Strona 7 z 12 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 119

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez d90 Zobacz posta
    Próbowałem podpinać stare manualne lampy pod epl5. Albo cos robię nie tak, albo to nie moze działać.
    Moze jest jakiś patent ? Nie chce płacić juz za kolejne lampy w kolejnym systemie. Jesli nic sie nie da, zostanę z tym co było w pudełku.
    Nie powinno być żadnego problemu z podłączeniem "starej manualnej lampy" do puszki Olympusa, co prawda robiłem to z lustrzankami systemu 4/3, ale nie podłączałem do PEN'a. Nie przypuszczam, żeby Olek coś "uniemożliwiał" - nikt się z tego powodu nie żali na OC.
    Może stopka lampy jest zabrudzona i nie kontaktuje?

Sprawdzę jak to jest u mnie w E-P5 i dam znać.

PS
    Ja używam dużej lampy w trybie RC, czyli zdalne sterowanie lampą wbudowaną. Dużą lampę mocuję na specjalnej szynie co doje mi lepszy komfort trzymania i lepszy komfort manipulowania lampą przy zmianach kadru z poziomego na pionowy i odwrotnie. W pomieszczeniach nie ma ploblemu ze sterowaniem. Dla pewności można też lampę połączyć z body za pomocą kabla TTL.

Wczoraj doleciało poczta darmowe 17mm f2,8 w prezencie od olympusa za zakup tego maleństwa.
    Też jestem zdania, że w m43 spokojnie można korzystać z obiektywów, które mają gorsze notowania w "forumowych" rankingach.
    Np. 20mm/1.7 jest uznawany jako lepszy optycznie niż 17mm/1.8, a już na pewno jako lepszy od 17mm/2.8
    Może nawet tak jest, ale to można zobaczyć jedynie na tzw. fotkach testowych, w tzw. fotkach z życia trudno się dopatrzeć jakiś większych różnic. Ja przykładowo chwalę sobie dekielek 15mm/8.0, może optycznie gorszy, ale rozmiarowo nie do pobicia, no i ma najszybszy AF świata Poniżej focie z dekla ...

Lubię m43 za duży wybór obiektywów na każdą okazję i kieszeń.
    Ostatnio edytowane przez koniecpolska ; 03-02-2014 o 11:58

Domyślnie

No moim zdaniem ten zestaw teraz epl5 z 17mm f2,8 jest po prostu super. Iso wysokie. Af super śmiga. Ekranik sie rusza.
    A co najważniejsze nikt nie ucieka na widok aparatu
    Idąc z dwójka dzieciakow, nie wzbudzam zainteresowania u nikogo i mogę spokojnie focic do bólu
    Na widok każdej "luszczanki" ludzie zwiewali.

Dodatkowo jest zawsze pod ręka...

Jako ciekawosta - to centrum dużego miasta jest.

A co do tych "gorszych" szkieł to mysle, ze po prostu nadają sie do mniej wymagającego focenia.
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 03-02-2014 o 20:45
    ... ucze sie patrzec i widziec...
    i duqa z tego...

Domyślnie

A co do tych "gorszych" szkieł to mysle, ze po prostu nadają sie do mniej wymagającego focenia.
    Czyli do 80% fotek a są to te pokazywane w necie albo drukowane w np 10x15. Różnice dostrzegą ci co lubią oglądać cropy 100% pod lupą.
    RX100 | A6000 + SEL18-55/3.5-5.6 | SEL 20/2.8 Moja galeria Flickr http://www.flickr.com/photos/ukaszp/

Oszczędny w słowach Awatar helopawelo
    Miasto
    Ustka -> Derby UK

Domyślnie

Był juz podobny temat tutaj na forum. Pozwolę sobie wkleic link http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=231630 jest tam też kilka zdjęć z użyciem programów artystycznych
    D90|N18-105|N35|T90|N180|3xYN460II|RF-602|

Domyślnie

Starsza 17-tka jest tania ale nie zbiera najlepszych opinii - ot kitowa jasna stałka.
    Z dobrych i niedrogich szkieł są Panasonic 14-mm, Panasonic 20mm i Oly 45mm. Inne szkła w m4/3 są już sporo droższe.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mcarto Zobacz posta
    Starsza 17-tka jest tania ale nie zbiera najlepszych opinii - ot kitowa jasna stałka.
    Z dobrych i niedrogich szkieł są Panasonic 14-mm, Panasonic 20mm i Oly 45mm. Inne szkła w m4/3 są już sporo droższe.
    Ja mysle ze to nieistotne, te niby wady tego szkła. To szkło w tym zakresie powinno byc małe. I takie wlasnie jest.
    A czy ma wady ? Pewnie ma. Ale 50mm F1,4G na d700 tez ma wady. Jest za duza w zestawie.
    A zdjęcia spokojnie zrobic można. Bez obaw ze zobaczymy cos, czego nie było, gdy wciskalismy spust migawki. To nie jest szkło portretowe czy do krajobrazu dla bardzo wymagających. Do takich zadań są zupełnie inne szkła oraz korpusy.
    Chociaż osobiście uważam ze tym korpusem i tym szkłem można zrobic super fajne foty. Portretowe i Krajobrazowe rownież. Wystarczy miec po prostu aparat w kieszeni...
    i duqa z tego...

Domyślnie

Taki sobie portret sprzedawcy.
    Ostatnio edytowane przez d90 ; 04-02-2014 o 22:10
    i duqa z tego...

Miasto
    Ustka -> Derby UK

Domyślnie

Napisał d90 Zobacz post
    Próbowałem podpinać stare manualne lampy pod epl5. Albo cos robię nie tak, albo to nie moze działać.
    Moze jest jakiś patent ? Nie chce płacić juz za kolejne lampy w kolejnym systemie. Jesli nic sie nie da, zostanę z tym co było w pudełku.
    Używam manualnych lamp Yongnuo, każda działa bez problemu na body. Wyzwalanie przez radio lub fotocele również bezbłędne
    D90|N18-105|N35|T90|N180|3xYN460II|RF-602|

Domyślnie

Kurka to epl5 ma sterowanie lampami ?
    Serio instrukcje muszę poczytać.
    i duqa z tego...

Miasto
    Ustka -> Derby UK

Domyślnie

Kurka to epl5 ma sterowanie lampami ?