Close

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 83

Wątek: Kraków

Domyślnie

artdecco, kazdy obiektyw ma optymalna przeslone, przy ktorej jast najostrzejszy- wygoogluj sobie przy jakiej jest twoj. jesli chcesz robic zdjecia landszaftow to zapoznaj sie z tym pojeciem http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperfocal_distance co bedzie oznaczalo, ze na fotograficzne wyprawy zabierac bedziesz metr krawiecki
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

To tak jak mówił sufenta, idz na dwór, włącz lv i ustawiaj ostrość manualnie po wcześniejszym powiększeniu maksymalnym obrazu guzikiem +. Delikatne ruchy bo ten obiektyw dość mocno reaguje na krecenie pierścieniem ostrości. Pozniej wroc do normalnego powiekszenia i zrob zdjecie.
    Najlepiej idz jeszcze dzisiaj bo lod na galeziach i drzewach moze ladnie wygladac w nocy. Ale najlepiej pewnie o złotej godzinie.

Artdeccco: TU masz po polskiemu w duzym skrocie to co podal sufenta.
    Ostatnio edytowane przez pszemson ; 21-01-2014 o 23:04
    Nikon D5100 | Nikkor 18-55 VR f/3,5-5,6 G | Nikkor 35 f/1,8 G
    Zabawa w RAW'ki - też weź udział!

Domyślnie

Też jestem w szoku, że kościół widoczny na 12 jest krzywy. Zazwyczaj widuję go prostym.
    Ekspozycja trochę do bani - są miejsca przejarane. Trochę ciemniej by się przydało.
    pozdrawiam Michał
    moje pstryki lotnicze:
    www.air.art.pl www.fotoaktywni.art.pl

Domyślnie

wychodzi na to ze nie wiem jak sie robi zdjecia
    Nikon D5100 Nikorr 18-105

Domyślnie

link pszemsona jest sensowniejszy a najsensowniejszy jest kalkulator
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

dla mnie to czarna magia musialby ktos mi to pokazac i wyjasnic.

Domyślnie

Nie łam się tylko idź w miasto i cykaj fotki. I to już! Zagadnienia hiperfokalnych przyjdą z czasem. Póki co zastosuj się do wskazówek z fotografowaniem i łapadniem ostrości ręcznie w LV.
    Nikon D5100 | Nikkor 18-55 VR f/3,5-5,6 G | Nikkor 35 f/1,8 G
    Zabawa w RAW'ki - też weź udział!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artdeccco Zobacz posta
    dla mnie to czarna magia musialby ktos mi to pokazac i wyjasnic.
    1.ustawiasz blende
    2. patrzysz oczami na tabelke i widzisz, ze przy blendzie, np. 5,6 wynosi odleglosc 8 metrow.
    3. ustawiasz kamere na statywie i odmierzasz 8 metrow (metrem krawieckim )
    4.stawiasz patyk w odleglsci 8 metrow
    5. focusujesz na patyk
    6.usuwasz patyk
    7. robisz foto i wiesz, ze od polowy hyperfocalnej odlegosci a wiec od 4 metrow do nieskonczonosci wszystko bedzie ostre

Domyślnie

dalej nie rozumiem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    1.ustawiasz blende
    2. patrzysz oczami na tabelke i widzisz, ze przy blendzie, np. 5,6 wynosi odleglosc 8 metrow.
    Raczej przysłonę.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów