Close

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 83

Wątek: Kraków

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

artdecco, kazdy obiektyw ma optymalna przeslone, przy ktorej jast najostrzejszy- wygoogluj sobie przy jakiej jest twoj. jesli chcesz robic zdjecia landszaftow to zapoznaj sie z tym pojeciem http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperfocal_distance co bedzie oznaczalo, ze na fotograficzne wyprawy zabierac bedziesz metr krawiecki
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    artdecco, kazdy obiektyw ma optymalna przeslone, przy ktorej jast najostrzejszy- wygoogluj sobie przy jakiej jest twoj. jesli chcesz robic zdjecia landszaftow to zapoznaj sie z tym pojeciem http://en.wikipedia.org/wiki/Hyperfocal_distance co bedzie oznaczalo, ze na fotograficzne wyprawy zabierac bedziesz metr krawiecki
    Hiperfokalna określa najostrzejszy punkt głębi ostrości, która to głębia zwiększa się z przymykaniem przysłony. http://www.fotografuj.pl/Article/Odl...rfokalna/id/34
    Czyli, im bardziej przymkniemy przysłonę, tym większa głębia ostrości, ale przy większych liczbach przysłony ostrość jest zabijana przez dyfrakację, która nie wpływa na hiperfokalną (zakres głębi ostrości)

kazdy obiektyw ma optymalna przeslone, przy ktorej jast najostrzejszy-
    To fakt, ale nie w związku z hiperfokalną, tylko z właściwościami danego szkła. Czasem obiektyw jest duuużo ostrzejszy po przymknięciu o 1 - 2 działki, a czasem nie jest to aż tak spektakularny wzrost ostrości (zwłaszcza przy szkłach z górnej półki, które, są już ostre, jak to się mówi, od "pełnej dziury")

Na pierwszym zdjęciu z wawelem, nie wiem, jak musiałby kolega autor ustawiać ostrość, żeby przy takiej odległości do obiektu, nie był on w zakresie głębi ostrości.

No i to ostatnie calkiem ok, dobrze naswietlone i dobry balans bieli. Kadrowalbym nieco inczej - ucialbym lewej i gory
    Nie poddawaj sie - jest lepiej!
    Bo to ostatnie jest obrobione zdjecie.
    O wiele lepiej!
    Ostatnio edytowane przez 251kris ; 22-01-2014 o 00:52
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Domyślnie

To tak jak mówił sufenta, idz na dwór, włącz lv i ustawiaj ostrość manualnie po wcześniejszym powiększeniu maksymalnym obrazu guzikiem +. Delikatne ruchy bo ten obiektyw dość mocno reaguje na krecenie pierścieniem ostrości. Pozniej wroc do normalnego powiekszenia i zrob zdjecie.
    Najlepiej idz jeszcze dzisiaj bo lod na galeziach i drzewach moze ladnie wygladac w nocy. Ale najlepiej pewnie o złotej godzinie.

Artdeccco: TU masz po polskiemu w duzym skrocie to co podal sufenta.
    Ostatnio edytowane przez pszemson ; 21-01-2014 o 23:04
    Nikon D5100 | Nikkor 18-55 VR f/3,5-5,6 G | Nikkor 35 f/1,8 G
    Zabawa w RAW'ki - też weź udział!

Domyślnie

Też jestem w szoku, że kościół widoczny na 12 jest krzywy. Zazwyczaj widuję go prostym.
    Ekspozycja trochę do bani - są miejsca przejarane. Trochę ciemniej by się przydało.
    pozdrawiam Michał
    moje pstryki lotnicze:
    www.air.art.pl www.fotoaktywni.art.pl

Domyślnie

wychodzi na to ze nie wiem jak sie robi zdjecia
    Nikon D5100 Nikorr 18-105

Domyślnie

link pszemsona jest sensowniejszy a najsensowniejszy jest kalkulator
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

dla mnie to czarna magia musialby ktos mi to pokazac i wyjasnic.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artdeccco Zobacz posta
    dla mnie to czarna magia musialby ktos mi to pokazac i wyjasnic.
    1.ustawiasz blende
    2. patrzysz oczami na tabelke i widzisz, ze przy blendzie, np. 5,6 wynosi odleglosc 8 metrow.
    3. ustawiasz kamere na statywie i odmierzasz 8 metrow (metrem krawieckim )
    4.stawiasz patyk w odleglsci 8 metrow
    5. focusujesz na patyk
    6.usuwasz patyk
    7. robisz foto i wiesz, ze od polowy hyperfocalnej odlegosci a wiec od 4 metrow do nieskonczonosci wszystko bedzie ostre

Domyślnie

dalej nie rozumiem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    1.ustawiasz blende
    2. patrzysz oczami na tabelke i widzisz, ze przy blendzie, np. 5,6 wynosi odleglosc 8 metrow.
    Raczej przysłonę.
    D700, D610 IRIX 15mm, sigma 24/1,4 art, NIKKOR AI 35mm T28-75/2,8, 50/1.8G, 85/1.8D, TAmron 70-300 IS SB900

Strona 5 z 9 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów