Do serwisu nikona dajemy tylko sprzęt który jest uszkodzony, obiektyw lub body, w przypadku kalibracji wysyła się wszystko, nie dajemy baterii i karty pamięci.
Niestety, na Dąbrowskiego nic nie naprawiałem.
Szukaj
Do serwisu nikona dajemy tylko sprzęt który jest uszkodzony, obiektyw lub body, w przypadku kalibracji wysyła się wszystko, nie dajemy baterii i karty pamięci.
Niestety, na Dąbrowskiego nic nie naprawiałem.
NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,
Nie mogę znaleźć wątku o d5100, więc zapytam tutaj.
Czy d5100 ma prawdziwe 4 fps z ciągłym af'em?
Znalazłem przypadkowo i mnie to zdziwiło.
http://www.nikon.pl/pl_PL/product/di...consumer/d5100
"Szybkość rejestrowania zdjęć
Maksymalnie 4 kl./s (manualny tryb ustawiania ostrości, tryb ekspozycji M lub S, czas otwarcia migawki 1/250 s lub krótszy, a dla pozostałych ustawień wprowadzone wartości domyślne)"
nie wiem czy ma te 4 kl/s z af, ale demonem szybkosci to on nie jest. Chcesz szybko... to juz inna polka sklepowa...![]()
... ucze sie patrzec i widziec...
i duqa z tego...
Witam od kilku dni posiadam d5100 na razie powoli próbuje go opanować![]()
Mam do Was pytanie odnośnie podglądu na żywo. Czy jeśli mam włączoną tą opcje to normalne, że aparat inaczej pracuje, niż przy robieniu zdjęć z wyłączonym podglądem? Chodzi mi tu o przycinanie i wolniejsze robienie zdjęć? Pogubiłam się już i nie wiem czy tak było od początku czy nie, dzisiaj zwróciłam na to uwagę i mnie to martwi.
Możliwe, że coś przez przypadek zmieniłam w ustawieniach, bardzo proszę o odpowiedź i pozdrawiam.
To jest normalne. Podczas podglądu na żywo działa inny system AF tzn wolniejszy. Z aparatem jest wszystko w porządku.
D90/N50 1.8D/T17-50 2.8/Nissin Di622 MII
bardzo dziękuję za odpowiedź, to mój pierwszy aparat i sie jeszcze nie znamPozdrawiam
Witajcie.To mój drugi nikon d5100 wcześniej d90.Obecnie obiektyw sigma17-70mm.Robię zdjęcia zwierzakom w ruchu i niestety tylko na trybie sport a i tu wychodzą jak mydło i bardzo nieostre.Wiem,że najlepiej robić do35mm,ale mimo tego jestem zrozpaczona .Od razu piszę iż instrukcje wszelkie znam,niestety na sport nie mogę bardzo zmieniać ustawień-mam chyba ok. AF-A, AF-śledzenie w 3 D,przesłonę reguluje sam.Nie ma opcji bym pracowała z biegającymi zwierzakami w trybie ręcznym ponieważ przemieszczają się szybko itp...Zaczynam kombinować iż to wina obiektywu.Proszę Was o rady
szkoda , żeby takie piękne psiaki miały nieostre zdjęcia ........
Nie ma dołączonych exifów do powyższych zdjęć - ciężko coś konkretniejszego powiedzieć ;
MZ powinno się postąpić następująco :
A / sprawdzić czy całe kadry są mydlane ;
- jeżeli tak - to B/ należy wysłać body wraz z obiektywem do mikrokalibracji do serwisu przyporządkowanego obiektywowi
- jeśli nie , tzn kadr jest ostry , ale nie tam gdzie chcieliśmy to
C/ należy spróbować wykonać ujęcia przy innych nastawach AF
D/ jak przy C/ nie będzie poprawy to należy postąpić jak w B/
Odnośnie C/ ; użyj nastawów : Tryb fotografowania A , AUTO ISO z zadanym czasem 1/1000 , F 5,6 , AF-C , 1 punkt środkowy na sztywno ( bez śledzenia , bez 3D ) , tryb seryjny zdjęć
Chyba trybu S, A to priorytet przysłony, a nie czasu.Odnośnie C/ ; użyj nastawów : Tryb fotografowania A , AUTO ISO z zadanym czasem 1/1000 , F 5,6 , AF-C , 1 punkt środkowy na sztywno ( bez śledzenia , bez 3D ) , tryb seryjny zdjęć
Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.
ja sadze ze zdj sa poruszone szkoda ze exifow niema, teraz takie pogody jakie sa takie sa trzeba na iso wchodzic
Skontaktuj się z nami