Close

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 109

Wątek: Nikon D5100 -

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

ISO: 100
    Przesłona: 5.6
    Ekspozycja: 1/1250

ISO:200
    Ekspozycja: 1/2000
    Przesłona: 5.6

ISO:400

Przesłona:3.5
    Ekspozycja: 1250s

Przesłona: 3.5
    Ekspozycja:2500

Przesłona: 5.0
    Ekspozycja: 1/800

Wiem, że fotki są niemiłosiernie krzywe, ale to tylko foty testowe, chciałam sprawdzić kolorystykę.
    Co robię nie tak?

Robiłam jeszcze psu zdjęcia i pies strasznie brązowy był a piasek miał dziwny odcień - tak jakby za duże nasycenie było kolorów

Domyślnie

Jak dla mnie to właśnie pora dnia nieodpowiednia (zbyt dużo ostrego słońca w południe) i przez to wychodzą przepalone chmury (prawa strona histogramu), poza tym zacząłbym od ustawienia większej wartości przysłony jeśli mają to być zdjęcia krajobrazowe (chociaż zapewne ekspozycja przy tym np. 3.5 i 1/1250s jest OK).
    Ponadto zaopatrzyłbym się w jakiś programik typu Adobe Lightroom, w którym to jednym kliknięciem "przesuniesz" nieodpowiednie słupki histogramu korygując czernie, światła i cienie.

Dzięki za odpowiedź z tym gripem. Miałem dokupić drugi oryginał EN-EL14, ale w jego cenie (ok 200zł) można mieć gripa Meike (120zł) z zamiennikiem aku (jakieś 70zł).
    Czyli wychodzi na to, że można używać dwóch na raz, jak się wyczerpie oryginał wyciągnąć go i podładować (wtedy pracować na jednym zamienniku z gripem), a po naładowaniu wsadzić oryginał z powrotem i naładować z kolei zamiennki, i tak na przemian? Czy jednak mieć w zapasie jeszcze jeden zamiennik... jako trzeci aku? Pytam, bo w czerwcu czeka mnie ślub i wypadałoby mieć zapas energii
    D5100, SB-910, N35 1.8G, N18-105, A500ex+BH2

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

mam ten program do obróbki ale no nie zawsze chce się obrabiać zdjęcia, myślałam, że można coś jeszcze wykombinować w ustawieniach

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Przy takiej pogodzie używaj natywnego ISO, w Twoim przypadku będzie 100.
    Nie wiem jakiego używasz obiektywu, nie widzę go w exifie, przy zdjęciach krajobrazu
    przysłona f/8 do f/11 dla kita 18-55, 18-105 daje najlepsze rezultaty.
    Jeśli chodzi o kolory, ja na swoim monitorze nie mam do nich większych zastrzeżeń, musisz wiedzieć o tym
    że każdy aparat w niektórych sytuacjach przekłamuje kolory, idealne to takie zbliżone do naturalnych.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Mam kolejne pytanie, ale tym razem niedotyczące użytkowania sprzętu. Wczoraj stał się drobny wypadek, zostałam popchnięta w wyniku czego aparat zsunął się z ławy na dywan. Wszystko niby jest okej, ostrzy tak jak ostrzył, wszystko całe lecz martwię się, że mogła w środku obiektywu zepsuć się jakaś sprężynka, taśma - jak mocne są obiektywy?

Domyślnie

Jak działa, ostrzy w punkt, działa VR itp, to raczej nic się nie stało. Dla pewności zdjąłbym obiektyw i sprawdził jeszcze czy bagnet jest cały, bo to pada najczęściej.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Sprawa zawędrowała do serwisu. Mam ubezpieczenie sprzętu od uszkodzeń mechanicznych i w ciągu dwóch dni się do mnie odezwą z informacją co robić. Niby wszystko okej, ale pokrętło od ustawiania ostrości chodzi luźniej

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Jutro moje cudo jedzie do serwisu w Warszawie na Dąbrowskiego - nie wiem czy ktoś z was coś naprawiał u nich?
    Nie chcę zakładać nowego wątku tylko z takim małym pytankiem ale czy dając do serwisu cały sprzęt mimo że zgłosiłam tylko obiektyw dobrze robię? Tzn. pani z którą rozmawiałam przez telefon kazała zapakować dla kuriera cały sprzęt, kartę pamięci też mam dać by mogli wytestować? Może pytania banalne ale nie chcę dać im czegoś jak nie muszę, boję się że w serwisie mogą podmienić jakąś część z korpusu aparatu

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wilde22 Zobacz posta
    Jutro moje cudo jedzie do serwisu w Warszawie na Dąbrowskiego - nie wiem czy ktoś z was coś naprawiał u nich?
    Nie chcę zakładać nowego wątku tylko z takim małym pytankiem ale czy dając do serwisu cały sprzęt mimo że zgłosiłam tylko obiektyw dobrze robię? Tzn. pani z którą rozmawiałam przez telefon kazała zapakować dla kuriera cały sprzęt, kartę pamięci też mam dać by mogli wytestować? Może pytania banalne ale nie chcę dać im czegoś jak nie muszę, boję się że w serwisie mogą podmienić jakąś część z korpusu aparatu
    Czy aparat jest na gwarancji? jeśli tak to serwis Nikona na Łopuszańskiej.
    Jeśli uważasz że problem dotyczy tylko obiektywu, to wyślij sam obiektyw, nie wysyłaj body, co to za serwis że nie
    mają na czym przetestować obiektywu.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Świnoujście

Domyślnie

Jest na gwarancji ale gwarancja producenta nie obejmuje uszkodzenia mechanicznego a niestety uszkodzony został z mojej winy. Ubezpieczenie mam na 3lata od uszkodzeń mechanicznych i ten serwis na Dąbrowskiego mi to naprawi tylko zastanawiałam się czy ktoś z was coś u nich naprawiał i czy zawsze daje się cały sprzęt do serwisu

Strona 5 z 11 PierwszyPierwszy ... 34567 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów