Close

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 58 z 58

Wątek: Kościół

Domyślnie

Myślę, że tak.

Sam pytając dałeś więcej szczegółów i na takie pytanie można odp, chociaż nadal nie wiadomo o jakie zdjęcie chodzi. Czy ma to być zdjęcie w pełnej jasnej ekspozycji pomimo świeczek czy ma być tylko własnie lekko doświetlone.

Wszystko sprowadza się do poprawnie zadanego pytania. Do tego jeżeli pytający ma wątpliwości, a kościół ma w pobliżu to powinien jak pisałem. Pójść, zrobić zdjęcie (np w czasie mszy aby teroetycznie warunki były podobne) i dać do oceny jak ew można poprawić i czy jaśniejszy obiektyw jest jedynym zadowalającym wyjściem. Są kościoły gdzie spokojnie można przymknąć nawet do 3.5 a są takie gdzie 1.8 nie styknie jak nie masz wysokiego ISO. Tylko skąd osoby na forum maja to wiedzieć jak bedzie akurat w tym kościele??
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamirq Zobacz posta
    Są kościoły gdzie spokojnie można przymknąć nawet do 3.5 a są takie gdzie 1.8 nie styknie jak nie masz wysokiego ISO
    Taka odpowiedź już by mnie zadowoliła.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez artur0372 Zobacz posta
    Taka odpowiedź już by mnie zadowoliła.
    Taka odpowiedz padla na poczatku. Moze sie udac albo i sie nie uda.
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamirq Zobacz posta
    Taka odpowiedz padla na poczatku. Moze sie udac albo i sie nie uda.
    "Nie, skąd, żadnego.
    Raczej dasz radę, ale możesz też nie dać."

Chyba nie o tą Ci chodzi?

Domyślnie

Dokładnie, o ta. Może forma dobitnie pokazuje, że pytanie jest źle zadane, ale niesie ze sobą tyle samo merytorycznej wartości co moja odp, która teraz uznałeś za ok.

poza tym wiadomo, ze im jaśniejsze szkło tym lepiej w trudnych warunkach bo przymknąć zawsze możesz lub skrócić czas. Wszystko zależy od miejsca w którym się robi zdjęcia.
    Nikon

Domyślnie

OK. Dzięki. Nie ma co dalej ciągnąć tego tematu.

Domyślnie

nastepnym razem sprecyzuj lepiej pytanie, włoż wiecej wysiłku jezeli możesz (np jakies foto z kosciola w tym przypadku) i będzie git.
    Nikon

Domyślnie

Co wy tak skracacie czasy? Ja bywa, że robię na 1/30 i nawet 1/15 s (gdy używam bardzo szerokiego kata). Krótszego niż 1/60 nie uzywam.

Cytat Zamieszczone przez artur0372 Zobacz posta
    Po raz trzeci proszę o zamknięcie tematu.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456

Uprawnienia umieszczania postów