Może własnie Ci co zarabiają czytali fotojaśka i są profi.
Szukaj
Wyobraźmy sobie takie takie zlecenie para młoda wybiera sobie romantyczny kościół gdzie nie ma prądu tylko światło świec jest ślicznie romantycznie, a ty rezygnujesz bo nie używasz lampy, bo gdzie tam fotograf ślubny z lampą, a iso w twoim aparacie się skończyło to co masz daje już ogromną kaszę na zdjęciach. Tak byś to załatwił!?
Wysłane z mojego GT-I9070 przy użyciu Tapatalka
D610; T24-70 2.8; NISSIN-Di866 MKII x 2;
Jakie szkło z 2.8? Ja nie ryzykuje i większość szkieł mam 1.4 ale głównie ze względu na plastykę obrazka i naprawdę rzadko się zdarza żeby było tak ciemno żeby używać lampy. Często w kościele domykam nawet do 3.2-4 dla GO, a czasy są bardzo okfakt lampa dla bezpieczeństwa w torbie leży wraz z dyfuzorem.
D700 + 35 & 85
D610 + 28 & 50
Już wszystko wiem (będzie 1.4), dzięki. Proszę zamknąć wątek bo zaczynają się drapać.
Sorry wielkie, ale jak słyszę od PROFI fotografów ze używanie lampy jest czymś złym to mi się flaki przewracają, to po co na D4 stopka mogli od razu wmontować ustrojstwo pod studyjne sprawy, bo przecież lampa do reporterki jest nie PROFI.
A tu użycie lampy, a efekt przyzwoity
D610; T24-70 2.8; NISSIN-Di866 MKII x 2;
Po pierwsze nie fotografuj z czasem mniejszym niż 1/120 bo zdjęcia wkościele będą poruszone. Dzieci bardzo sie wiercą.
Po drugie fotografowanie na przysłonie 2.8 dla pełnej klatki z obiektywem np. 85mm z 4 metrów da ci głębię ostrości około 40 cm. To bardzo mało.
Jeśli masz obiektyw 35mm to głebia ostrości z tej samej odległości wzrośnie do 1,6-1,9metra. Dla aparatu DX wartości te beda jeszcze mniejsze.
Nie fotografując z lampą zabierasz sobie możlwości pracy z większymi przesłonami np 5.6-9 i lepszym doświetlenie postaci.
Po trzecie nawet jak trafisz na idealne warunki czyli super oświetlony kościół ale np. za plecami dziecka to wszystkie twoje foty będą z niedoświetloną ciemną twarzą.
Jeśli trafisz na ciemnotę to będzie po fotkach. AMEN.
Radzę Ci nie brać tego zlecenia za kaskę jeśli ksiądz nie pozwala błyskać, bo się ugotujesz ze zdjęciami. Wszystkie będą "żółte" i "pomarańczowe"
Możesz też uprzedzić rodziców i księdza że robisz z błyskiem, ale w sposób dyskretny i wtedy kiedy ewidentnie nie przeszkadzasz w celebracji uroczystości.
Idź do księdza juz teraz i porozmawiaj z nim bo dwa dni przed uroczystością będzie już za późno.
| NIKON D810 | NIKKOR 14-24mm 2.8G ED | NIKKOR 28mm 1.8G | NIKKOR 85mm 1.8G | NIKKOR 105mm 2.8G MICRO ED VR | SB-910 |
Skontaktuj się z nami