Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 29

Wątek: D800 czy D800E?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karrampuk Zobacz posta
    Bądź spokojny. Trafisz...

Gdybyś mieszkał bliżej....
    Od dawna mnie nęci 3Ds. Kupiłem z "E" na wyrost. Jak kupowałem nie wiele było o nim wiadomo. Dziś wybrał bym bez "E". Mory się nie bój. Ja nie mam z tym problemu. Przeszedłem ścieżkę z AF i z olejem. Amator może z tym żyć.
    Uwagi na forum o D800/D600...
    no cóż czasem są dyskusyjne.
    Musisz pamiętać, że wymieniając sprzęt foto na D800, będziesz musiał pomyśleć o wydajnym komputerze oraz o kalibracji szkieł. Mnie to niestety nie ominęło. Za to radość z posiadanego sprzętu bezcenna.
    gdy kolega pisze, ze trafi zalozyciel threada na niedobra d800 to sugeruje kolega duze prawdopodobienstwo. to nie jest prawdziwa informacja. nikon d800 na dzisiaj jest kamera niemal idealna i wykonana bardzo dobrze. nie jest tez prawdziwa informacja o koniecznosci kalibracji objektywow- nikkory dla ff to w odpowiednim przedziale cenowym klasa swiatowa a niektore (np: 85mm) moga smialo konkurowac z np. carl-zeiss. gdyby jakims nieszczesliwym trafem trafil kolega na kamere zle focusujaca lub "chlapiaca" to idzie kolega do sklepu i wymienia. jeszcze lepiej gdy kamere w internecie sie kupi- kupic 3, wybrac najlepsza, 2 odeslac (tak zrobilem przy zakupie sigmy ) what´s the problem?
    gdy czytam wpisy na polskich forach to odnosze wrazenie, ze wszystkie zle wykonane egzemplarze do polski trafily, albo, ze mieszkancow kraju na wisla histeria marudzenia i szukania dziury w calym ogarnela. do 800 polecalbym dokupic statyw i dobra lampe (np. metz 58 af-2 )
    Ostatnio edytowane przez sufenta ; 19-01-2014 o 21:37
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

Mając na myśli "trafi" myślałem o zasadzie, że jak idziesz drogą i widzisz kałuże, a nie chcesz w nią wdepnąć to i tak wdepniesz Czasem tak bywa Wyluzuj
    Wiem, że to klasa światowa. Piszę o własnych doświadczeniach. Na cztery posiadane Nikory musiałem dwa kalibrować w serwisie. Trzeci (70-200/2,8 vr2) czeka na swoją kolej. U nas w Polsce wymiana aparatu kupionego w sklepie jest raczej nie możliwa, nawet jak jest uszkodzony (no chyba, że ktoś jest cierpliwy, ale to też jest nie zawsze skuteczne)
    Przepraszam, ale który Zeiss do Nikona ma AF, że je porównujesz. Przecież w kalibracji o problematyczny AF właśnie chodzi.....

Mimo wszystko podzielam zdanie, że D800 to bardzo dobry aparat.
    Ostatnio edytowane przez Karrampuk ; 19-01-2014 o 22:51

Domyślnie

zaden obiektyw carl zeiss do nikona nie ma af. napisalem, ze nikkor 85mm ma wlasciwosci optyczne porownywalne obiektywem, jesli sie nie myle, 50mm zeissa. to, ze nie mozna w pl uszkodzonego sprzetu wymienic to dla mnie (smutna) nowosc. czy nie byloby w zwiazku z tym rozsadnie, majac zamiar wydac ponad 2000 euro, dolozyc troche i kupic body w, np., rostock albo dresden? w tym ostatnim, jest takze servis nikona. pozdrawiam.
    I was expecting applause but I suppose stunned silence is equally appropriate... flickr

Domyślnie

To ja tez cos dorzuce do tematu jako uzytkownik D800/D800E

Moja przygoda

1. Nikon D800 - radosc wielka ucichla po 2 tyg. uzytkowania. Olej, AF - stnadardowo. 3x wizyta w naszym krajowym serwisie skonczyla sie jedynie miesiecznym brakiem aparatu. Pozniej spakowanie sprzetu wraz z obiektywami i wysylka od Niemiec. Matryca czysciutka, af dziala lepiej ale dalej nie to. Po 2 miesiacach puszka poszla do zyda. Zakupil ja filmowiec.

2. Nikon D800E - czerwiec 2012, z dusza na ramieniu wypad do sklepu. Wybrana z trzech egz. i poki co odpukac zero problemow. AF smiga wzorowo, matryca czysta. Tylko raz ja czyscilem po wakacjach. Do tego momentu nic sie nie dzieje z puszka. Gumy ok, oleju brak, AF ze szklami Nikkor/Samyang/Sigma - 0 korekcji z puchy.

Puszka uzywana czysto amatorsko, niezarobkowo.

Reasumujac dla Autora tematu: trudno stwierdzic na jaki egz. sie trafi. Osobiscie zaliczylem dwie skrajne mozliwosci

Domyślnie

No właśnie to jest to czego się boję i co sprawia, ze się zastanawiam nad zamianą.... boje się , ze trafie na model który bedzie miał problem. Mój d3s chodzi idealnie, ze wszystkimi szkiełkami bez korekcji. Piksele i filmowanie kuszą a wstrzymuje mnie ten strach....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malikus Zobacz posta
    To ja tez cos dorzuce do tematu jako uzytkownik D800/D800E

Po 2 miesiacach puszka poszla do zyda. Zakupil ja filmowiec.
    Sprzedałeś puchę Woody Allenowi ?
    Panerai vel Eliot Capone

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Panerai Zobacz posta
    Sprzedałeś puchę Woody Allenowi ?

He he he dobre Swoją drogą to masakra, że kupując body za grubą kasę nie wiesz na co trafisz i czy nie będziesz musiał bujać się po serwisach, które zresztą mogą nic nie naprawić. Ja na przykład na D600 na 3 obiektywy jakie mam muszę ustawiać mikroregulację na -15 do -20. I też zbieram się do wysłania go do serwisu..

Domyślnie

teorie spiskowe maja to do siebie, ze ich wyznawcy nie potrzebuja zadnych dowodow "no bo przeciez kazdy wie, ze.." gdy czytam o klopotach kolegow kolezanek kupujacych nikony w pl nie moge sie jednak pozbyc wrazenia, ze wszystkie, ale to wszystkie nikony, ktore w krajach, gdzie relacje miedzy kupujacym a sprzedawca nie podlegaja prawom dzungli zostaly zwrocone po stwierdzeniu czasem domniemanych usterek, trafily, bez jakiegokolwiek kontaktu z servisem, do polski. moje podejrzenia potwierdza, w pewnym zakresie, moj przypadek- mojego nikona d800 kupilem w media markt w münchen. w piatek. szczesliwy do domu wrocilem, rozpakowalem i m.in. zarejestrowalem moje "cudo" na stronie nikona. w trakcie weekendu nie spodobal mi sie jeden z polozonych po lewej stronie focus point- czy rzeczywiscie focusowal gorzej nie wiem napewno- byc moze uleglem histerii "lewych focus point"- w poniedzialek biegiem do sklepu- pan sprzedawca bez mrugniecia okiem wymienil jedynie samo body zostawiajac cala reszte opakowania. nie zadal zadnego pytania dotyczacego charakteru domniemanej usterki, nie zrobil zadnych notatek. po paru (3-4 dniach) otrzymalem mail od nikon.de z prosba o wyrejestrowanie mojej kamery, gdyz jej nowy nabywca nie moze jej zarejestrowac. w de pracuje sie szybko i efektywnie ale nie na tyle szybko aby "felerna" kamere w przeciagu 3 dni do serwisu zawiezc, przejrzec, ewtl. naprawic i do sklepu spowrotem przywiezc.
    Ostatnio edytowane przez sufenta ; 20-01-2014 o 13:24

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sufenta Zobacz posta
    w trakcie weekendu nie spodobal mi sie jeden z polozonych po lewej stronie focus point- czy rzeczywiscie focusowal gorzej nie wiem napewno- byc moze uleglem histerii "lewych focus point"
    Wybacz, ale jeśli nie jesteś w stanie sam ocenić czy miałeś problem z lewą stroną czujników AF w swoim własnym D800, to jak możesz uważać, że inni, którzy twierdzą, że mają jakiś problem, to tylko "panika", "histeria", "teorie spiskowe" ?

w poniedzialek biegiem do sklepu- pan sprzedawca bez mrugniecia okiem wymienil jedynie samo body zostawiajac cala reszte opakowania.
    Cóż w Vaterland jest pod tym względem lepiej niż w Ojczyźnie niestety.
    Zapraszam na mojego bloga: http://rafalglebowski.pl/blog/

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fatman Zobacz posta
    Wybacz, ale jeśli nie jesteś w stanie sam ocenić czy miałeś problem z lewą stroną czujników AF w swoim własnym D800, to jak możesz uważać, że inni, którzy twierdzą, że mają jakiś problem, to tylko "panika", "histeria", "teorie spiskowe" ?

Cóż w Vaterland jest pod tym względem lepiej niż w Ojczyźnie niestety.
    wybaczam. jak sam wiesz lewe focus point nie sa krzyzowe i nie jestem teraz pewien, czy focusowalem przy odpowiednim swietle. nie mialem problemu z "lewa strona" lecz wydawalo mi sie, ze jeden z focus point po lewej stronie nie focusuje najlepiej. moja opinie o "panice" (uzylem wyrazu panika?) i "histerii" oparlem na wlasnych spostrzezeniach- na forach anglo- i niemieckojezycznych przy opisie "problemow" z n800/800e "chlapanie" nie wystepuje praktycznie wcale, "zle focusowanie" dotyczy kamer z pierwszych serii. "teorie spiskowe" to moj wymysl i o nim wlasnie post zostal popelniony.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów