Szukaj
Jednak to nie ma znaczenia. Ogólnie u mnie lampa odpala ale słabszym błyskiem ... Robiąc zdjęcia w święta, było to dość irytujące, gdy na 10 zdjęć dwa były niedoświetlone, a tempo nie było szybkie ... Czyszczenie raczej u mnie nic nie zmieni. Sprzęt jest nowy więc wszystko powinno być ok. D5100 nie ma z tym problemu w ogóle. Gdy lampa wali sporą mocą (palnik w górę) ma problem z D7100.
Mamy ten sam problem.
Już wysyłałem aparat do serwisu.
Niestety nie załatwili sprawy i na początku roku wysyłam po raz drugi.
Okazało się, że testowali lampę z palnikiem skierowanym na wprost.
Podpowiem Ci, że wyciągnięcie nakładki rozpraszającej załatwia sprawę.
Oczywiście nie można tego zaakceptować, ale jest to rozwiązanie tymczasowe.
Podejrzewam, że niestety odkryliśmy kolejnego babola NIKONA ;(
Mam takie pytanko - ktoś coś ustalił w sprawie niedoświetlonego co któregoś zdjęcia z lampą błyskową w D7100? Bo mam podobny problem od jakiegoś czasu, tylko nie wiem czy to wina aparatu, obiektywu (sigmy) czy lampy. Używam lampy SB900 i przyznam, że z D90 takiego problemu nie miałem... Z D7100 autentycznie tak co 10 zdjęcie wychodzi jakby lampa nie błysła, albo słabo. Nigdy nie błyskam lampą na wprost. Zdjęć nie robię serią i staram się odczekiwać moment aby się naładowała, baterie raczej też ma zawsze naładowane. Muszę spróbować czy ten sam efekt z SB800 albo z jakimś obiektywem Nikona zamiast Sigmy. Trochę nie mam czasu na takie testy, ale wkurza mnie lekko, że potem muszę sporo zdjęć kasować, albo nie wyjdzie akurat to najważniejsze. Widziałem, że jest nowy firmware do SB900, wgrać mogę, ale nie wiem czy coś to zmieni. Obiektywu najczęściej używam S17-50 2.8 OS, a ten też sporo problemów generuję, czasem lubi się zawiesić AF no i znane już problem z Nikone D7100. Suma sumarum irytujące. Sam Nikon D7100 ostatnio też mi się zawiesił do tego stopnia, że wyłączyć go nie mogłem, pomogło wyciągnięcie baterii. Z starym D90 problemów jakoś znacznie mniej... szkoda...
"Od życia bez łez, do łez nad życiem swoim"
Mi się udało uzyskać efekt, o którym piszecie używając d7100 + sb910, ale w momencie gdy miałem ustawiony tryb centralnie ważony. Palnik w sufit, ale sporo światła zastanego. Tłumaczyłem sobie to tym, że pomiar światła na scenie dosyć kontrastowej oszukał lampę i dlatego błysk był zbyt słaby.
Dajcie znać jakie efekty pobytu sprzętu w serwisie.
Nikt nie napisał czy lampa była w trybie TTL czy TTLBL. Jaki tryb pomiaru światła był ustawiony w aparacie? To są istotne ustawienia w tym przypadku. D7xxx i D5xxx inaczej się zachowują przy podobnych ustawieniach pomiaru światła w trudnych warunkach oświetleniowych, po za tym światłomierz aparatu może być zmylony nawet przez jedną lampkę lub włączony telewizor w tle. Do błysku odbitego zalecam sam TTL bez trybu Balanced Light, sprawdza się w 99% przypadków przy odbijaniu.
Inna kwestia - czy przypadkiem nie był ustawiony tryb AutoFP? To też wiele zmienia. Jaka przysłona? Jaki czas naświetlania?
Serwis w ostateczności, tu brakuje wielu istotnych danych do zdiagnozowania problemu.
Na razie żadnego bubola ze strony Nikona tu nie widzę.
W moim D7100 i lampą 910 nie miało to znaczenia czy to TTL czy TTLBL czy tryb pomiaru. D5100 i SB910 zawsze dobrze doświetlał niezależnie od obiektywu (S17-50 i N85) i ustawień. Oczywiście zawiozłem osobiście body i lampę do serwisu. Po tygodniu dostałem informację, że sprzęt do odbioru ... Serwis przekazał mi informację, że niedoświetlenia u nich nie występują i że wgrali na nowo soft. Na szczęście problem zniknął także albo serwis się nie przyznaję albo wgranie softu pomogło ...
Skontaktuj się z nami