Close

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: SB-910 problem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chcheckitout Zobacz posta
    Na szczęście problem zniknął także albo serwis się nie przyznaję albo wgranie softu pomogło ...

Witam, a mógłbyś podać wersje softu jaka masz w D7100 zarówno C jak i L dzięki. Pozdrawiam

Domyślnie

Tu raczej nie chodzi o to jaki mam soft (bo jest najnowszy) tylko o to że został on na nowo wgrany. Później sprawdzę bo nie mam puchy przy sobie... Nie zastanawiaj się tylko ślij do serwisu...

Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka

Domyślnie

Jeśli chodzi o mnie to robię w trybie TTL (bez BL), bez FP, tryb najczęściej M czas 1/200 f od 2.8-5,6, ISO 100-400. Soft w lampie najnowszy 5.02. Ostatnio robiłem fotki gdzieś na urodzinach i ani razu nie zdarzyła mi się sytuacja z niedoświetleniem zdjęcia - nic nie idzie z tego zrozumieć. Musze dokładniej poobserwować aby zauważyć w jakich okolicznościach zjawisko występuje.
    "Od życia bez łez, do łez nad życiem swoim"

Domyślnie

Do błysku odbitego tryb TTL jest idealny ale może się zdarzyć że sytuacja wymaga bardziej zaawansowanej techniki.
    Kiedyś zdarzyła mi się podobna sytuacja ale to było gdy nie zdążyłem przełączyć trybu TTL w lampie. Robiłem pod ostre światło z okna w ciemnym pomieszczeniu z błyskiem lampy umieszczonej na sankach, palnik na wprost, w trybie TTL BL FP (w body tryb M na czasach powyżej 1/250sek z matrycowym pomiarem, f na minimum żeby ukryć "dekoracje" w pokoju), potem przekręciłem palnik na ścianę i nie przełączyłem trybu lampy na zwykły TTL, w efekcie co któreś zdjęcie miałem niedoświetlone gdy tylko kawałek jasnego okna wchodził w kadr lub odbijały się jakieś jasne refleksy z okna. Od tamtej pory mam w body ustawiony pod przednim przyciskiem funkcyjnym, punktowy pomiar światła, idealne rozwiązanie na szybkie akcje bez odrywania oka od wizjera. Tryb BL uniemożliwi zdominowanie światła zastanego przez błysk ale działa poprawnie tylko przy matrycowym pomiarze lub centralnym szerokim, w punktowym przy błysku odbitym powoduje tylko (w miarę) poprawne naświetlenie wybranego punktu, piszę "w miarę" bo przy tej technice może być konieczne korygowanie ev błysku zależnie na jak ciemny czy jasny punkt w kadrze ustawi się pomiar. W trybie M w aparacie, korektę ev błysku lampy robi się przyciskiem korekty ev ekspozycji więc ta technika jest naprawdę szybka i skuteczna. Polecam.

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów