Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: SB-910 problem

Domyślnie SB-910 problem

Witam,

Otóż mam dziwny problem z lampą SB-910 i body D7100. Gdy palnik jest ustawiony aby odbić światło od sufitu, to co jakiś czas mam niedoświetlone zdjęcie ... Mogę strzelić 10 zdjęć i np 8 jest jednakowo doświetlonych, a dwa znacznie ciemniejsze. Lampa błyska za każdym razem. Problemu nie ma z innym body D5100. Mogę strzelić 20 zdjęć i każde jest z jednakową ekspozycją ... Lampa w trybie automatyki oczywiście, a body D7100 ma klika dni tak jak i lampa. Baterie świeżono naładowane eneloopy ... Kolejna rzecz jaką zauważyłem, to to że gdy robię zdjęcie palnikiem na wprost to wszystko ok i nie ma z tym problemu. Wszystkie są doświetlone jednakowo ... Może ktoś z Was się z tym spotkał ?

pozdrawiam,
    Ł.

Domyślnie

A zdjęcia robisz szybko czy wolno ??
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

W sumie dość szybko. Nie jest to seria ale tego nie sprawdzałem ... Zaraz zrobię kilka w jakimś odstępie czasowym, chociaż jak palnik jest na wprost to nie ma znaczenia czy szybko, czy wolno i zawsze jest doświetlone dobrze. D5100 też z tym nie ma problemu (palnik na wprost i w górę).

edit.

Nie ma to znaczenia ... odstęp około minuty i loteria chociaż częściej jest ok.
    Ostatnio edytowane przez chcheckitout ; 27-12-2013 o 00:34

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chcheckitout Zobacz posta
    W sumie dość szybko. Nie jest to seria ale tego nie sprawdzałem ... Zaraz zrobię kilka w jakimś odstępie czasowym, chociaż jak palnik jest na wprost to nie ma znaczenia czy szybko, czy wolno i zawsze jest doświetlone dobrze.
    To teraz zrób sobie test - ustaw w lampie ręcznie moc błysku, aby była wystarczająca przy palniku ustawionym na wprost, po czym obróć go do góry i zrób zdjęcie...

Wystarczyło światła ??

Cytat Zamieszczone przez chcheckitout Zobacz posta
    D5100 też z tym nie ma problemu (palnik na wprost i w górę).
    D5100 jest znacznie wolniejszym aparatem i z lampą nie zrobisz więcej jak 2 klatek na sekundę. A jak ma się wolny aparat, to nie robi się tak szybko zdjęć.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Ogólnie chyba się do końca nie zrozumieliśmy nie robię zdjęć serią ani D7100, ani D5100. Po prostu D5100 błyska jednakowo niezależnie ile zrobię zdjęć. D7100 ma z tym problem jak palnik jest w górę. Robię zdjęcia co minutę i co któreś zdjęcie (nie ma reguły) jest niedoświetlone w przypadku D7100. Z kolei jak podepnę lampę do D5100 to zawsze doświetli dobrze. Warunki oświetleniowe są takie same, czyli kiepskie, wiadoma godzina i słabe światło w pokoju.
    Co do testu, który zaproponowałeś zrobić, to wiadomo że palnik w górę przy takiej samej mocy jak na wprost będzie niewystarczający aby doświetlić.

Oszczędny w słowach Awatar Daedric
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

zapewne jest to jakaś drobna różnica pomiędzy D7100 a D5100, może inne działanie iTTL, które każe błysnąć trochę mocniej i to "trochę" sumarycznie po kilku zdjęciach robi różnicę
    sam mam D7100 i SB-910 i robiąc szybko fotki bez użycia serii po iluś tam lampa nie zdąży się naładować i wychodzą niedoświetlone, błysk jest ale widocznie słabszy
    problemu nie ma przy palniku na wprost bo wtedy lampa potrzebuje dużo mniej mocy żeby oświetlić obiekt

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    D5100 jest znacznie wolniejszym aparatem i z lampą nie zrobisz więcej jak 2 klatek na sekundę. A jak ma się wolny aparat, to nie robi się tak szybko zdjęć.
    druga sprawa to może rzeczywiście na D7100 robisz po prostu minimalnie szybciej, nie ma czym się przejmować tylko dawać lampie chwilę odetchnąć
    Ostatnio edytowane przez Daedric ; 27-12-2013 o 11:12
    D750 + T24-70-200 2.8 VC + 50 1.8G + SB-910
    LP FS 400 AW + TT Retrospective 20 + Triopo (GT-3230X8C + B-2)

Domyślnie

Dzięki za wypowiedź. Czyli wszystko raczej jest dobrze choć to trochę wkurza robiłem zdjęcia co 15 sekund i też się zdarzyło niedoświetlenie (w d5100 tak nie było). No nic ... Skoro też masz tak czasami tzn że tak musi być.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    południe Polski

Domyślnie

Mam pytanie odnośnie sb-910: Czy po odchyleniu palnika wraz ze zmianą ogniskowej w obiektywie zmienia się stopień zawężenia wiązki światła w lampie. Takie zjawisko występuje w sb-900, ale metz-58 wykrywa czy palnik jest odchylony i wtedy ustawia na stałe szeroką wiązkę światła, co myślę, że jest korzystne.

Oszczędny w słowach Awatar Daedric
    Miasto
    Zielona Góra

Domyślnie

właśnie specjalnie sprawdziłem bo aparat leżał obok
    SB-910 przesuwa palnik nawet jak masz przekręcony do tyłu
    nie przesuwa jeśli masz założony dyfuzor
    D750 + T24-70-200 2.8 VC + 50 1.8G + SB-910
    LP FS 400 AW + TT Retrospective 20 + Triopo (GT-3230X8C + B-2)

Domyślnie

Ostatnio miałem podobny problem z moją SB-900 i D90 - lampa nie błyskała przy co którymś zdjęciu mimo, że była naładowana. Miałem wtedy okazję podpiąć ją pod D5100 i działała bez problemu. Później przeczyściłem styki w lampie i aparacie, co na razie załatwiło problem.
    Pamiętam, że kiedyś na forum był opisany podobny problem i rozwiązało do wyciągnięcie z gorącej stopki w aparacie tej blaszki, która dociska lampę i mocniejsze jej odgięcie. Na razie tego nie robiłem, ale jak oglądałem stopki w moim D90 i kolegi D5100 to jego blaszka była bardziej odgięta ku górze. Nie wiem, czy jasno napisałem, o co chodzi z tą blaszką, ale jak obejrzysz swój aparat to powinieneś zrozumieć.
    Nikon D90, 18-105, 35, 70-300, SB-900, kilka manualnych szkieł, mieszek, pierścienie pośrednie i statyw

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów