Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 33
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lwówek śl

Domyślnie POWERLUX MQ vs Quantuum MOVE

Witam

Chcę kupić studyjną lampkę do beauty dish’a białego z plastrem miodu BD o średnicy 55 lub 70cm (rozmiar do przemyślenia też w trakcie zakupu). Zdjęcia jakie chcę robić to głównie beauty i czasem fashion. Beaty będę błyskał w pomieszczeniu +/- 3m na 5m.

Generalnie skłaniam się ku zakupieniu możliwie najmocniejszej lampy studyjnej na jaką mnie stać i tu mam kłopot. Dotarłem do takich danych ale nie umiem zbytnio sam tego zinterpretować:

Quantuum MOVE
    Moc lampy modelującej – 150w, czas trwania błysku – 1/800 - 1/2000, temperatura barwowa 5600K +/- 200K
    Energia błysku 200, liczba przewodnia (GN) ISO 100 – 49m - 395zł
    Energia błysku 300, liczba przewodnia (GN) ISO 100 – 58m - 449zł
    Energia błysku 400, liczba przewodnia (GN) ISO 100 – 65m - 545zł

POWERLUX MQ
    Moc lampy modelującej – 75w, czas trwania błysku – 1/800 – 1/1200, temperatura barwowa 5600K +/- 200K
    Energia błysku 200, liczba przewodnia (GN) – 55 - 329zł
    Energia błysku 300, liczba przewodnia (GN) – 65 - 395zł
    Energia błysku 400, liczba przewodnia (GN) – 73 - 455zł

Patrząc po mocy to chyba najmocniejsza i najtańsza jest Powerlux 400? Tyle że nie wiem jak to jest naprawdę? Pewnie jeszcze jakieś mi bliżej nieznane czynniki będą wpływały na zakup – proszę o pomoc.
    D300; S17-50, N18-105, N35, N85, N180, SB-900

Domyślnie

Powiem Tobie ze jak dla mnie to min 600Ws, sam błyskam taka z BD 70 i gridem. Czasami mi nawet mało, używam DPsIII 600Ws
    - FB -
    Canon + szkła

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lwówek śl

Domyślnie

Do fotografii typu beauty można błyskać bardzo blisko i zrekompensować sobie tym brak mocy, tak?
    Czyli, co ? BD nie poleci na 400Ws przy Gn 73?
    DPsIII 600Ws ma o i ile wiem Gn 80

Domyślnie

No właśnie ja wolę błyskać dalej, ale to rzecz gustu
    - FB -
    Canon + szkła

Domyślnie

Posiadam zestaw Q r+600 z bd. 70cm...w moim pokoju 4/5m mocy jest zdecydowanie za dożo. Praktycznie nie mogę zejść poniżej f/4.5-5.6. Ja w sytuacjach , gdy chcę zejść na przysłonę poniżej f/2 wyłączam błysk i posiłkuję się jedynie światłem z żarówki modelującej (150W), w ofercie quantuuma są też 250ki. Tak czy owak do beauty nie porywałbym się na lampę o mocy większej niż 300W.
    ~"~

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lwówek śl

Domyślnie

Irwusek właśnie ten „gust” chcę wybadać w sobie. Nie miałem do tej pory do czynienia z lampami studyjnymi i ciężko mi się zdecydować co wybrać. Nie chcę od razu wyłożyć 1 tys. Bo nie mam i nie jestem przekonany że to konieczne dla błyskania hobbistycznego. Dlatego całą rzecz sprowadziłem do porównania ww 2 firm i konkretnych (najtańszych) lamp.

wĄs - błyskasz z plastrm miodu?
    Ostatnio edytowane przez Immeth ; 18-12-2013 o 15:36

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Immeth Zobacz posta
    Irwusek właśnie ten „gust” chcę wybadać w sobie. Nie miałem do tej pory do czynienia z lampami studyjnymi i ciężko mi się zdecydować co wybrać. Nie chcę od razu wyłożyć 1 tys. Bo nie mam i nie jestem przekonany że to konieczne dla błyskania hobbistycznego. Dlatego całą rzecz sprowadziłem do porównania ww 2 firm i konkretnych (najtańszych) lamp.

wĄs - błyskasz z plastrm miodu?
    Tak, bez tego światło odbija mi się od białego sufitu i kicha.
    ~"~

Domyślnie

Chcę kupić studyjną lampkę do beauty dish’a białego z plastrem miodu BD o średnicy 55 lub 70cm (...)

Patrząc po mocy to chyba najmocniejsza i najtańsza jest Powerlux 400? Tyle że nie wiem jak to jest naprawdę? Pewnie jeszcze jakieś mi bliżej nieznane czynniki będą wpływały na zakup – proszę o pomoc.
    Jest jeszcze jeden czynnik - wytrzymałość obudowy lampy (i jej mocowania). Pisząc o Powerlux MQ pewnie masz na myśli Powerlux VT/Mircopro MQ? Słoneczko 70cm swoje waży, tym bardziej z plastrem, i te malutkie, lekkie lampy mogą mieć problem z utrzymaniem tego, oczywiście nie za pierwszym albo piątym użyciem.
    Co do mocy - biały jest nieco mniej skuteczny niż srebrny, sugerowałbym jednak więcej niż 400Ws.

Na LP przy lampach studyjnych nie masz co patrzeć. Wystarczy, że jedna będzie mierzona z reflektorem "lustrzanym" a druga z bardziej matowym, i już pojawią się duże różnice, nie wspominając o różnych kątach świecenia.
    Ostatnio edytowane przez r_m ; 18-12-2013 o 16:26

Domyślnie

A może dobrym wyjściem by było udanie się do jakiegoś studio na małe testy? Myślę, że byłaby to dobra opcja. Sprawdziłbyś czego Tobie potrzeba, a nikt nie powie czego oczekujesz lepiej niż sam sobie nie sprawdzisz

Ja bym jeszcze trochę odsuwał u siebie BD ale ogranicza mnie pomieszczenie.
    - FB -
    Canon + szkła

Domyślnie

Do fotografii typu beauty można błyskać bardzo blisko i zrekompensować sobie tym brak mocy, tak?
    Nie bardzo. Bo będziesz miał jasną twarz i (przy szerszych kadrach oczywiscie) ciemne nogi.

Podstawowe pytanie - czy chcesz mieć (jak w wielu fotkach glamour) wszystko ostre i przysłonę rzedu 8, czy chcesz pracować na małych GO. Między 2,0 a 8 jest 4 EV róznicy. Ciężko mieć obie wartosci mając jedną lampę o okreslonej mocy. Zakres regulacji może okazać się za mały.
    Jeśli ktoś napisze, że 4 EV to 1/16 mocy to się zgodze. Tylko, ze to często jest zdecydowanie za mały zakres regulacji. 1/32 też nie starcza, 1/64 - lepiej. Ale lepiej miec kilka lamp, silniejszą i słabszą.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 19-12-2013 o 03:00
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów