Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Domyślnie

Ja mam kameralne studio z kumplem. 2x Quantuum 300ws i na kontry lampy systemowe, wystarczy do zdjęć beauty, wystarczy do jakiś modowych. Takie coś można spokojnie robić: https://www.facebook.com/photo.php?f...type=1&theater jeszcze w zapasie mocy jest. Jak kupisz za mocne do małego pomieszczenia to Cie rozsadzi

Weź sobie jakąś koleżankę/modelkę wynajmij na dwie godziny jakieś kameralne studio i sobie potestuj.
    Ostatnio edytowane przez kurczeblade ; 15-03-2014 o 14:18

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lwówek śl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Z tym sterownikiem orientacyjnie osiągniesz czas synchronizacji rzędu ... 1/160 - 1/200 s
    D300 z SB900 pozwala na czasy do 1/8000 s (dlaczego piszesz o osiaganiu 1/320?)

Jesli będziesz odpalał lampę Juinbei (bez sterowania radiowego) z SB900 założoną na body, w trybie FP to dasz rade pracować na dowolnie krótkich czasach (prawdopodobnie, nie znam czasów świecenia tych lamp, mam nadzieję, że są ... dostatecznie długie na pełnej mocy)

Kupujesz chyba za silne lampy jak na tak małe pomieszczenie.

To czegoś nie umiem ustawić, bo udało mi się ustawić max czas 320? (d300-sb900 - lampa na remote i zdala od body w TTL pracowała) może ktoś mi podpowie jak osiągnąć krótsze czasy. Wtedy bym powalczył z Sb 900 jako wyzwalacz do lampy studyjnej.
    Ten oryginalny sterownik należy traktować tylko jako pilota zdalnego do zmieniania mocy lamp?

Co do mocy lamp, na początku postu była mowa o słabszych lampach ale dobrze że nie kupiłem, bo z czasem pojawiły się "zlecenia" na fotografię sportową (walk karate) i tu szybkie czasy potrzebne - zdjęcia też będą w plenerze z "wygaszaniem słońca"
    D300; S17-50, N18-105, N35, N85, N180, SB-900

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Immeth Zobacz posta
    To czegoś nie umiem ustawić, bo udało mi się ustawić max czas 320? (d300-sb900 - lampa na remote i zdala od body w TTL pracowała) może ktoś mi podpowie jak osiągnąć krótsze czasy.
    Przecież podpowiedź już była:
    "w trybie FP to dasz rade pracować na dowolnie krótkich czasach" (instrukcja pomoże znaleźć).

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lwówek śl

Domyślnie

r_m - Działa działa nawet na 1/8000, tylko czemu lampka YN-460 II wyzwalana z fotoceli nie chce błysnąć wtedy gdy sb900? Boję się że lampa studyjna też mi się tak zachowa ? O co tu chodzi?

Domyślnie

Fotocela YN reaguje na przedbłyski i zbyt wczesnie odpala lampę (tak też będzie studyjna). Więc SB910 musi być na sankach body i musi pracować w trybie manualnym, wtedy będzie ok.
    Jesli sb900 pracuje inaczej to nie dasz rady pracowac w trybie FP.
    Inna opcja to wyzwalacze radiowe obsługujące FP. Ale nie fotocela przy pracy z przedbłyskami.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 28-03-2014 o 13:53
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Albo lampa z fotocelą mająca długi czas błysku, wyzwalana pierwszym z serii błysków FP lampy na sankach.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez r_m Zobacz posta
    .. wyzwalana pierwszym z serii błysków FP lampy na sankach.
    Czyli fotocela pomijająca przedbłyski. I tu jest problem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lwówek śl

Domyślnie

Dobrze rozumiem :
    - z sb900 na sankach nie wyzwolę YN i lamp studyjnych ? (tryb FP)
    Rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w wyzwalacz radiowy?
    Czyli zestaw – nadajnik YN-622NTX a odbiornik YN-622N ? po 1 szt? A jak wtedy mi błyśnie 1 lampa ( ta mająca YN-622N) to wtedy każda inna z foto celi też odpali?
    Ostatnio edytowane przez Immeth ; 28-03-2014 o 15:45

Domyślnie

Dobrze rozumiem :
    - z sb900 na sankach nie wyzwolę YN i lamp studyjnych ? (tryb FP)
    Wyzwolisz, o ile SB900 na sankach będzie w trybie M. (1/1-1/128 )

Rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w wyzwalacz radiowy?
    Czyli zestaw – nadajnik YN-622NTX a odbiornik YN-622N ? po 1 szt? A jak wtedy mi błyśnie 1 lampa ( ta mająca YN-622N) to wtedy każda inna z foto celi też odpali?
    Wyzwalacz radiowy obsługujący FP. Tak powinno być. Ale bywają niespodzianki, lepiej sprawdzić.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Lwówek śl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Wyzwolisz, o ile SB900 na sankach będzie w trybie M. (1/1-1/128 ).
    Sb ustawiłem jak napisałeś na nic to, bo błysk YN na fotoceli kompletnie nie oświetla otoczenia jakiej by mocy nie ustawić, jedyny efekt, to to że się wyzwala wraz z sb900, jest to ledwo widoczne gdy zrobię bezpośrednio zdjęcie YN.

Kolejna sprawa odradziliście mi oryginalnego pilota do do lampy studyjnej Juinbei dpsIII, czy wobec tego jest sens zakup tego modelu? Jeśli wychodzi na to że i tak lepiej kupić do odpalania nadajnik YN-622NTX + odbiornik YN-622N, to raczej nie trzeba lampy z opcją zdalnego sterowania?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów