Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: Manufaktura

Domyślnie Manufaktura

Kilka strzałów z spacerku po Łódzkiej Manufakturze.
    Nie siedziałem nigdy w fot. architektury, o ile można tak zaszufladkować te zdjęcia.
    Poddaje krytyce

Świąteczny bonus, chyba mało architektury, no ale!

Domyślnie

na 1 to raczej jest Pałac Poznańskiego.
    zacznij od prostowania budynków
    Szanuję tylko tych którzy szanują mnie, a reszta na kran może wskoczyć mnie.

FX | N50 1.8G | N14-24 2.8 | N24-70 2.8 | N70-200 2.8 VR II | SB-800 | WWW | BLOG

Domyślnie

Tak, Pałac poznańskiego, ale kompleks praktycznie ten sam

Właśnie z prostowaniem mam problem. Nie wiem względem czego prostować?
    Np. w przypadku 2 zdjęcia - elektrowni. Wypionować elektrownie, czy wypoziomować horyzont?

Domyślnie

linie pionowe mają takie być
    Szanuję tylko tych którzy szanują mnie, a reszta na kran może wskoczyć mnie.

FX | N50 1.8G | N14-24 2.8 | N24-70 2.8 | N70-200 2.8 VR II | SB-800 | WWW | BLOG

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez syr1us Zobacz posta
    Właśnie z prostowaniem mam problem. Nie wiem względem czego prostować?
    Np. w przypadku 2 zdjęcia - elektrowni. Wypionować elektrownie, czy wypoziomować horyzont?
    Najprościej powiedzieć - i jedno i drugie, a jak się trafi jeszcze trzecie, to to też. Mówiąc wprost: to co w naturze stoi pionowo (np. ściany) na zdjęciu też mają wyglądać, jakby stały pionowo. I to nie wybranego budynku, ale wszytkich pozostałych też, no chyba, że jednym z nich jest coś a la piramida. Analogicznie horyzont - jeśli zdjęcie nei ma być eksperymentalnei przekrzywione, to horyzont powinien wyglądać jak w rzeczywistości: nie po skosie, tylko poziomo.

Trochę to nudno wygląda jak się mówi takie regułki, i niektórzy się z tym nie zgadzają, ale to się po prostu sprawdza. W kadrach jakie prezentujesz ściany, które wyglądają, jakby budowle były piramidami (pochylone do tyłu fasady) są powszechnie uznawane nie tylko za błąd, ale i rażące niedopatrzenie czy niedbałość.

Tym bardziej przydałoby się wyprostować zbiegi, że zdjęćia są przyjemne jeśli idzie o ekspozycję i kolory. CO prawda są zbyt ciasne, żeby teraz je porządnie wyprostować i kadry pozostały wciąż dobre (po prostowaniu w sofcie odpadaja spore fragmenty na bokach), ale potraktuj to jak wprawkę przed następną sesją.

A najlepiej byłoby od razu kadrować tak, żeby potem jak najmniej prostować.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Domyślnie

Pozwolę sobie wkleić linka do bardzo dobrego tutka napisanego sto lat temu przez mojego przedmówcę Polecam serdecznie! KLIK
    Dziwnym nie jest

Uprawnienia umieszczania postów