Szukaj
Tak, Pałac poznańskiego, ale kompleks praktycznie ten sam
Właśnie z prostowaniem mam problem. Nie wiem względem czego prostować?
Np. w przypadku 2 zdjęcia - elektrowni. Wypionować elektrownie, czy wypoziomować horyzont?
Najprościej powiedzieć - i jedno i drugie, a jak się trafi jeszcze trzecie, to to też. Mówiąc wprost: to co w naturze stoi pionowo (np. ściany) na zdjęciu też mają wyglądać, jakby stały pionowo. I to nie wybranego budynku, ale wszytkich pozostałych też, no chyba, że jednym z nich jest coś a la piramida.Analogicznie horyzont - jeśli zdjęcie nei ma być eksperymentalnei przekrzywione, to horyzont powinien wyglądać jak w rzeczywistości: nie po skosie, tylko poziomo.
Trochę to nudno wygląda jak się mówi takie regułki, i niektórzy się z tym nie zgadzają, ale to się po prostu sprawdza. W kadrach jakie prezentujesz ściany, które wyglądają, jakby budowle były piramidami (pochylone do tyłu fasady) są powszechnie uznawane nie tylko za błąd, ale i rażące niedopatrzenie czy niedbałość.
Tym bardziej przydałoby się wyprostować zbiegi, że zdjęćia są przyjemne jeśli idzie o ekspozycję i kolory. CO prawda są zbyt ciasne, żeby teraz je porządnie wyprostować i kadry pozostały wciąż dobre (po prostowaniu w sofcie odpadaja spore fragmenty na bokach), ale potraktuj to jak wprawkę przed następną sesją.
A najlepiej byłoby od razu kadrować tak, żeby potem jak najmniej prostować.
pozdrawiam bombelkowo
Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.
Pozwolę sobie wkleić linka do bardzo dobrego tutka napisanego sto lat temu przez mojego przedmówcęPolecam serdecznie! KLIK
Dziwnym nie jest
Skontaktuj się z nami