Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 48

Domyślnie Poprawa wydajności PC - SSD

Witam

Mam 4 letniego PC na RAID 0+1 i 8GB RAM (WIN7) Niestety przy obróbce plików rzędu 1-2GB w CS5 bardzo, bardzo muli komputer a dyski pracują jak szalone
    Chciałbym przyśpieszyć trochę te procesy i pomyślałem o kupnie SDD - 128 lub 256GB aby umieścić na nich pliki wymiany zarówno CS jak i Windows - sprawdzi się takie rozwiązanie, przyśpieszy to ogólne działanie komputera?
    Drugim rozwiązaniem jest oczywiście instalacja całego systemu na SSD ale to i pracochłonne i dysk musiałbym kupić większej pojemności, a taką operację to już trzeba by planować przy wymianie całego komputera.

Możecie polecić jakiś sprawdzony model SSD ?

Pozdrawiam
    Sławek
    D3x l N70-200 l N28-70 l N14-24 l N60 l .......... itd.

Domyślnie

Na system starczy 128GB jak nic. Ja mam W7 na partycji 100 GB i jeszcze prawie 40GB wolnego, więc SSD 128GB jest wystarczający na system. A jak mało, to aplikacje możne instalować na HDD, nie muszą przecież siedzieć na SSD.

Przerzucenie pliku wymiany i cache PS'a na SSD przyśpieszy działanie, ale to samo uzyskasz zwiększając RAM. Plik wymiany Windowsa jest używany tylko jak zaczyna brakować pamięci na uruchomione procesy. Mając wystarczającą ilość RAM można całkowicie wyłączyć plik wymiany, ale PS jest dość łakomy na RAM...

Wszystko zależy od tego ile rzeczywiście pamięci potrzebuje PS do działania na takich plikach.
    8GB to mało dla PS, ale ile potrzebuje dla pracy na tak dużych plikach, to nie wiem.

Najlepszym rozwiązaniem jej i zwiększenie RAM i SSD.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedź, tak jak pisałem komputer ma 4 lata i na ten czas 8GB RAM to było w normie. Wszystkie banki mam obsadzone więc chyba do staruszka nie będę pchał nowych kości, z kolei postawienie nowego systemu to sporo roboty, zważywszy że przez 4 lata zebrało się sporo personalizacji i ustawień Windowsa. Tydzień w plecy jak nic.
    Dlatego chciałem trochę go rozruszać takim bypass'em dać szybki dysk na pliki wymiany.
    Może zaryzykuję i kupię jakiś niewielki aby sprawdzić takie rozwiązanie, potem może przyda się do nowego komputera.
    Jaki konkretnie dysk byś polecił ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gobi Zobacz posta
    Dziękuję za odpowiedź, tak jak pisałem komputer ma 4 lata i na ten czas 8GB RAM to było w normie. Wszystkie banki mam obsadzone więc chyba do staruszka nie będę pchał nowych kości, z kolei postawienie nowego systemu to sporo roboty, zważywszy że przez 4 lata zebrało się sporo personalizacji i ustawień Windowsa. Tydzień w plecy jak nic.
    Dlatego chciałem trochę go rozruszać takim bypass'em dać szybki dysk na pliki wymiany.
    Może zaryzykuję i kupię jakiś niewielki aby sprawdzić takie rozwiązanie, potem może przyda się do nowego komputera.
    Jaki konkretnie dysk byś polecił ?
    Też trochę rozglądam się za SSD do laptopa i wszystkie recenzje i opinie wskazują na Samsunga 840 EVO - jako wybór wśród tych tańszych.
    Bardziej szczegółowo musiałbyś zajrzeć do tematu "Wszystko o SSD"

Ja z tego tematu czerpię większość informacji o SSD.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 16-12-2013 o 02:09
    Nikon

Domyślnie

He he, zaglądałem tam oczywiście ale przeraziło mnie 205 stron wątku - jeszcze raz dzięki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gobi Zobacz posta
    He he, zaglądałem tam oczywiście ale przeraziło mnie 205 stron wątku - jeszcze raz dzięki
    Nie trzeba przeglądać całego. Informacje o SSD dość szybko ulegają przedawnieniu. Jeszcze pół roku temu były dyski Samsung 830.
    Wystarczy przejrzeć jakieś ostatnie 10-20 stron.
    Nikon

Domyślnie

No wlasnie jak ten czas szybko leci, ja jak sie interesowalam dyskami SSD ponad dobre rok temu, to wlasnie Samsung 830 wydawal mi sie dobrym wyborem, wtedy go kupilam i dziala do dzis bez zastrzezen na wlasnie 4 letnim PC, bo na i7 mam zwykly dysk i muli niezmiernie, takze warto zainwestowac w ssd. To poprawi komfort pracy zdecydowanie.
    GonzoG to jesli sledzisz aktualnie temat o dyskach, to w skrocie teraz polecany jest 240 EVO?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Ale rozumiem, że postawiłaś na nim system? Ja chyba zakupię mniejszy dysk i najpierw popróbuję umieścić na nim tylko pliki wymiany.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    GonzoG to jesli sledzisz aktualnie temat o dyskach, to w skrocie teraz polecany jest 240 EVO?
    Polecane są 2:
    840 EVO i 840 PRO.
    PRO są minimalnie większe (128 vs 120GB, 256 vs 250GB) oraz trochę szybsze, natomiast różnica ta nie jest tak duża jak różnica w cenie - blisko 30%.

Natomiast jeśli komuś bardzo zależy na osiągach, to stosunek cena/osiągi ma mniejsze znaczenie, to owszem polecany jest PRO.

Jest jeszcze OCZ Vertex 450 i Vector 150. Osiągi zbliżone do 840 PRO, ale mniej popularne, a Vector to najnowszy model OCZ, więc również mało sprawdzony. Cenowo - pomiędzy EVO a PRO.
    W USA Vector ma 5 lat gwarancji, w polskich sklepach widziałem standardowe 2-3 lata.
    OCZ nie są już tak polecane jak kiedyś.
    Nikon

Domyślnie

OCZ bankrutuje -> http://pclab.pl/news55637.html

samsung 840 Pro jest na kościach MLC a samsung 840 Evo na TLC - w skrócie chodzi o żywotność pamięci - MLC wytrzymają więcej cykli zapisu.

ja wybrałem 840 pro - a czy słusznie - tego się pewnie nie dowiem
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów