Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 48

Domyślnie

Moim zdaniem SSD da znacznie więcej niż dodatkowe 6GB pamięci. SSD polecam wszystkim, daje niesamowity komfort pracy, eliminuje większość przywiech i zamuleń systemu. Kto raz spróbuje nie będzie chciał już nigdy więcej tradycyjnego dysku na system.
    D7100 + S10-20 + N18-105 VR + N50/1.8D + N70-200/4 VR + T100/2.8 + SB-800
    Strona domowa Galeria dofsimulator.net

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bemko Zobacz posta
    Moim zdaniem SSD da znacznie więcej niż dodatkowe 6GB pamięci. SSD polecam wszystkim, daje niesamowity komfort pracy, eliminuje większość przywiech i zamuleń systemu. Kto raz spróbuje nie będzie chciał już nigdy więcej tradycyjnego dysku na system.
    a ja inaczej, polecam ram i ewentualnie ramdysk na tempy
    F50 | D80 | D100
    Krytykując podaj wskazówki żeby inni robili lepsze zdjęcia
    Tesknie za D90/D50 | N 50 1,8 | T 28-75 2.8 | Nissin Di622 | Gripem Nie tesknie za: T 75-300 4-5,6

Domyślnie

Przeniesienie systemu na SSD bardzo mocno przyspieszy działanie systemu. Najczęściej na normalnym dysku HDD po uruchomieniu Windowsa pokaże się pulpit, a potem następuje długie doczytywanie i włączanie pozostałych programów. Na SSD cały ten proces trwa kilkanaście sekund.

Poniżej link do porównania dysków SSD:
    http://www.tomshardware.com/charts/s...Read,2784.html

Wszystkie testy:
    http://www.tomshardware.com/charts/s...marks,129.html

Odnośnie pojemności. 120 GB wystarczy na system + kilka programów. Przy dłuższym użytkowaniu dysk dosyć szybko się zapełni. Polecałbym zakup 250 GB (około 700zł).

Ramu masz tylko 8GB. Jeżeli to jest DDR3, wymień na 16GB, cena jest stosunkowo niska. Jeżeli to DDR2, to koszty będą wyższe. W tym wypadku bardziej skłaniałbym się, aby wymienić cały komputer.
    D85,75,71 || N 14-24,24-70,70-200,200-500 || S 85A

Domyślnie

Aktualnie mam tylko 4GB (2x2GB DDR3) i tylko dwa sloty więc jedną kość zamieniłbym na 8GB i łącznie byłoby 10GB. Na przyspieszenie mogę teraz wydać max 650zł więc tak akurat. Z czasem dokupię drugą kość 8GB.
    Co do pojemności dysku to 120GB wystarczy na system + programy graficzne bo stacjonarny służy mi tylko do obróbki zdjeć. Do codziennej pracy mam laptopa.
    Dziękuję wszystkim za rady w przyszłym tygodniu będę robił zakupy więc po Waszych wypowiedziach skłaniam się do dorzucenia 8GB RAM + 120GB SSD 840 EVO.
    Ostatnio edytowane przez Guziol ; 17-01-2014 o 13:15

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Guziol Zobacz posta
    w przyszłym tygodniu będę robił zakupy więc po Waszych wypowiedziach skłaniam się do dorzucenia 8GB RAM + 120GB SSD 840 EVO.
    Oczywiście Windowsy masz 64bitowe?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bemko Zobacz posta
    Amen!!
    Od czasów akceleratorów voodoo to chyba największy przeskok jakościowy i nic lepszego nie mogło się blaszaką przytrafić. Śmiało bierz ssd zobaczysz i poczujesz różnicę.

Co do ram dysku to mnie jakoś nie przekonuje.

Sent from my GT-I9505 using Tapatalk
    Aparat

Domyślnie

Tak, win7 64bit.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez moira Zobacz posta
    Amen!!
    Od czasów akceleratorów voodoo to chyba największy przeskok jakościowy i nic lepszego nie mogło się blaszaką przytrafić. Śmiało bierz ssd zobaczysz i poczujesz różnicę.

Co do ram dysku to mnie jakoś nie przekonuje.

Może to dlatego że zawsze usypiam a nie wyłączam systemu nigdy nie czułem jakiegoś przeskoku między hdd+ramdysk a SSD a ramu potrafię zużywać koło 8giba na przeglądarkach + netbeans lub visual studio
    F50 | D80 | D100
    Krytykując podaj wskazówki żeby inni robili lepsze zdjęcia
    Tesknie za D90/D50 | N 50 1,8 | T 28-75 2.8 | Nissin Di622 | Gripem Nie tesknie za: T 75-300 4-5,6

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez rewddd Zobacz posta
    Może to dlatego że zawsze usypiam a nie wyłączam systemu nigdy nie czułem jakiegoś przeskoku między hdd+ramdysk a SSD a ramu potrafię zużywać koło 8giba na przeglądarkach + netbeans lub visual studio
    Całkiem możliwe
    Ja zauważyłem dużo szybsze startowanie aplikacji z ram dyskiem muszę jeszcze wspomnieć że mój hdd to stary samsung setpoint f3 (o pile dobrze pamiętam) pewnie dlatego też odczułem tak dużą różnicę pomiędzy ssd a hd.

Aparat

Domyślnie

Konfiguracja komputera, na którym ma działać Lr, zależy przede wszystkim od wielkości obrabianych RAW-ów. Wiadomo nie od dziś, że im większy RAW, tym wyższe wymagania stawiane sprzętowi (oczywiście w grę wchodzą tylko 64-bity!).

Mając powyższe na uwadze najważniejsze czynniki wpływające na wydajność Lr to (kolejność nie jest przypadkowa):
    1. CPU (ważna jest nie tylko ilość rdzeni ale i jego szybkość czy cache L3 - im wszystkiego więcej tym lepiej!).
    2. RAM (im więcej tym lepiej - MZ 8GB to minimum!).
    3. Dysk (najważniejsza tutaj jest prędkość działania dysku [wielkość mniej] - SSD jest jak najbardziej zalecany!).
    4. Grafika (w mniejszym stopniu ma wpływ na obróbkę RAW-ów w Lr).

Polecany SSD jest dopiero na 3. miejscu. Najważniejszy to CPU i RAM.
    MZ dodanie RAM-u da lepsze wyniki aniżeli dodanie SSD.
    Ostatnio edytowane przez Andrzej1974 ; 18-01-2014 o 15:27
    Nikon

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów