Close

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 48

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gobi Zobacz posta
    Ale rozumiem, że postawiłaś na nim system? Ja chyba zakupię mniejszy dysk i najpierw popróbuję umieścić na nim tylko pliki wymiany.
    Tak, jezeli uda Ci sie gdzies kupic jeszcze tego Samsunga 830, 128 gb, to nie zastanawiaj sie, postaw na nim system i zobaczysz naprawde roznice w uzytkowaniu komputera. Bo temu dyskowi naprawde nic nie brakuje.
    Jezeli nowsze sa w podobnej cenie, to moze warto wziac nowszy, ale tylko dlatego ze jest nowszy?
    Chyba, ze sa jakies kolosalne roznice pomiedzy nowym Samsungiem, a starym, to juz musialbys poczytac watek o ssd.
    Cytat Zamieszczone przez przem426 Zobacz posta
    samsung 840 Pro jest na kościach MLC a samsung 840 Evo na TLC - w skrócie chodzi o żywotność pamięci - MLC wytrzymają więcej cykli zapisu.
    O wlasnie to jest niby wazne, dobrze wiedziec, ciekawe jak w praktyce. Ja bym wziela Samsunga na MLC.
    Stara wersja 830, jest na MLC?
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    ...
    O wlasnie to jest niby wazne, dobrze wiedziec, ciekawe jak w praktyce. Ja bym wziela Samsunga na MLC.
    Stara wersja 830, jest na MLC?
    Tak, takie rzeczy dobrze jest wiedzieć.

Rzuć też okiem na kości SLC.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Tak, takie rzeczy dobrze jest wiedzieć.

Rzuć też okiem na kości SLC.
    Sadze, ze to nie jest mi do niczego potrzebne, ale wiedziec o tym, no wlasnie to juz inna kwestia..
    i "rzucilam okiem.."
    W skrocie SLC, chip jest o wiele szybszy od technologii MLC, zaleta tez jest mniejsze zuzycie energii, oraz trwalosc.
    MLC, bardziej zawodny, mniej szybszy i mniej trwalszy od SLC i tanszy.
    TLC to najnowsza technologia, zaleta jest tylko cena, bo TLC wiaze sie z nizszymi kosztami, wada niestety jest zapis, ograniczony do 1000.
    Idzie sie pogubic w szczegolach roznych dyskow.
    Zatem warto wziac dysk ktory ma SLC. Powinien byc najdrozszy i oferowac wieksza niezawodnosc i szybkosc.
    W tym wypadku ograniczac nas moze tylko cena. :>
    Ostatnio edytowane przez Mekano ; 16-12-2013 o 18:21
    Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.

Domyślnie

Polecę Intela 330 i Samsunga 840 EVO. Obydwa mam w wersji 128GB i z obu jestem bardzo zadowolony.
    ;]

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mekano Zobacz posta
    (...)
    Zatem warto wziac dysk ktory ma SLC. Powinien byc najdrozszy i oferowac wieksza niezawodnosc i szybkosc.
    W tym wypadku ograniczac nas moze tylko cena. :>
    Są jeszcze dyski z pamięciami eMLC, których żywotność szacowana na ok 30 000 cykli - np. Kingston E100.

A dysków z układami SLC prawie nie ma. (pomijam te SLC co kosztują podobnie do MLC).
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

ja bym się tak do końca tym nie przejmował - odpowiednio traktowany dysk pożyje wystarczająco długo...

ja zrobiłem to tak:
    - pliku wymiany nie mam
    - pliki tymczasowe na innym dysku (nota bene też ssd)
    - staram się trzymać dysk z możliwie duża ilością wolnej przestrzeni, aby zapis równomiernie zużywał dysk
    grim&evil
    treli-freli, mam mnóstwo megapikseli

Domyślnie

Przesadzacie Panowie momentami.
    Dysk SSD kupuje się po to, aby go używać a nie oszczędzać. Zresztą ktoś w innym wątku linkował do hardkorowego testu na anandtech albo na techradar, gdzie goście zarzynali 5 SSD różnych firm, a z ilości zapisanych danych wyszło, że i tak wystarczą na lata.

Jeśli chodzi o plik wymiany: na TweakHound gość robił długotrwały test, z którego wyszło, że różnice w prędkości są minimalne czy masz plik wymiany, czy nie.
    Sam jakiś czas temu wyłączyłem: różnicy w prędkości nie zauważyłem żadnej, za to Photoshop zaczął mi czasem wywalać komunikaty, że 8GB to dla niego za mało.
    Obecnie wszelkie dane dynamiczne, czyli system, zainstalowane programy, pliki wymiany PSa i Windowsa trzymam na SSD.
    Na HDD przerzuciłem tylko foldery domyślne (np. Downloads), no i nadal mam tam cały magazyn zdjęć.
    Zależnie od posiadanego systemu warto poczytać jak obsługuje on SSD (w skrócie, trzeba odpalić winsat i wszystko ustawi się samo).

Nowego Samsunga 830 raczej się już nie kupi (takiego właśnie mam). Niedawno z ciekawości przekopałem się przez sterty testów i artykułów na ten temat i jakbym miał kupować SSD dzisiaj, to brałbym Samsunga 840 Pro lub EVO, zależy ile miałbym kasy w kieszeni. Dlaczego? Bo Samsung obecnie najbardziej rozwija tę technologię i to z tej firmy wychodzą innowacje.

X-T2 | 35/2 | 50/2 | ETRSi | 75/2.8
    radek.art.pl / facebook

Domyślnie

Odgrzeję trochę wątek.
    Pytanie kieruję do Was również o podzespoły a dokładnie o pamięć RAM i dysk.
    Posiadam 3,5 letni komputer stacjonarny:

Procesor: AMD Athlon II X4 640 4x3,0Ghz
    Płyta: Asus M4N68T-M
    Ram: 2x2GB Goodram DDR3 1333Mhz PC3
    Grafika: ATI Radeon HD5770
    Dysk: 500GB Seagate + WD Green 1,5TB

Opcję miałem taką żeby zamienić RAM na 2x8GB, tylko nie wiem czy jest sens wkładania aż 16GB i czy zostanie to wykorzystane. Może zamiast jednej 8GB kości kupić dysk SSD 840 EVO 120GB i na nim zainstalować system (Win7). Główny cel zmian to przyspieszenie jego pracy podczas obróbki zdjęć (PS i LR) - aktualnie dość mocno zamula....

Z góry dziękuję

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

RAM-u nigdy za wiele, niewykorzystany można zamieniać na ramdyski z pożytkiem dla wydajności.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Mam rozumieć, że 16GB pamięci będzie bardziej korzystne niż 8+2(jedną starą kość bym wtedy zostawił) + SSD? Nestety nie mogę sobie pozwolić teraz na 16GB RAM + SSD.

Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów