Witam
Drugi dzień orkanu. Noc. Doba. No nieważne.
Głowę chciało urwać i tak
3 klatki po 15 sek., ISO2000, f/4
pozdr.
Szukaj
Witam
Drugi dzień orkanu. Noc. Doba. No nieważne.
Głowę chciało urwać i tak
3 klatki po 15 sek., ISO2000, f/4
pozdr.
Podoba się, gwiazdy informują o porze i fajnie współgrają z całością.
Tylko podpis przesunąłbym np. w prawy dolny róg.
Nikon + Nikkor
https://www.instagram.com/z_nurtem_sanu_i_dunajca/
A mogę zapytać jaka ogniskowa?
![]()
Buldożer wygląda jak by był wklejony.
...już tłumaczę moje zapytanie.
Miałem zapytać dlaczego tak krótki czas i taki wybór przysłony, i właśnie doczytałem, że to było w trakcie silnego wiatru.
Więc rozumiem taki wybór.
...ale... jeśli można było zwiększyć czas to czy zdecydowałbyś się na niego? Czy nie chciałeś mieć całkowicie rozmytych fal? (W końcu to orkan.)
Te chmurki i szum na nich to sprawka ISO? Czy coś z moim monitorem nie tak?
Jest taka zasada sześciuset (pewnie znasz) dzielisz 600 przez ogniskową i uzyskujesz czas naświetlenia stabilnego zdjęcia, tj. fotografii na której nie będzie widać poruszenia gwiazd.
Pełna dziura bo to noc, a mniej dać nie mogłemTylko 15 s bo mniej więcej tyle mogłem ustać bez poruszenia zdjęcia. Przy 30 sek od których wyszedłem wychodziły poruszenia (napierałem obiema rękoma na nie rozłożoną głowicę statywu a i tak wiatr mną miotał wraz z aparatem
). Szum jest bo nie odszumiłem - wysokie ISO na długim czasie. Musi być
Czy nie chciałem całkowicie rozmyć fal? Owszem, ale nie było takiej możliwości - wymagałoby to długiego czasu naświetlania.
Nieśmiało powiem, że mi osobiście bardziej się podoba 15s i haj iso w tym przypadku niż inaczej. Gwiazdozbiór dzięki temu wygląda naturalniej, tj są gwiazdy a nie podłużne białe kreski, które by wyszły na długim czasie i niskim iso. Jest git. Jak zawsze zresztą, od dawna podziwiam twoje prace.
Nie wdając się w szczegóły dla mnie to jest BOMBA.
Fuji
Dla mnie super. Spychacz opalający się na plaży to rzadki widok więc temat ze wszech miar godny zapisu. Przy okazji trafiły Ci się ekstremalne warunki i dobrze je wykorzystałeś. Noc podbija trudność i dodatnio wpływa na efekt końcowy.
LED ZEPPELIN
Skontaktuj się z nami