Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Domyślnie

Nie zawsze, przy większości sytuacji przekadrowanie działa, ale zdarzało mi się, że przy małej głębi np. na 85, ostrość poszła już na uszy, a nie na oko.

Ale w większości przypadków w pracy używam centralnego albo tych wokół niego (oprócz AF-C). Czasem bocznych, ale nie używam skrajnych, choć pucha skalibrowana jest dobrze, to mam do nich małe zaufania
    FX+DX+Lęsy
    BLOG

Domyślnie

Po wielu próbach opanowania przekadrowywania uzywając tylko centralnego poddałem się, nie umiem i nie wychodzi mi to, złe doświadczenia z 5D
    wymysliłem sobie cosik innego, dobieram takie body by:

używam tylko bocznych, które leżą najbliżej punktów przecięcia, (ten podział każdy zna zapewne) kadrując od razu przy strzale
    akurat w moim body te punkty są krzyżowe także jest fajowo, nie przeszkadza mi przełącznie miedzy punktami, a przy szybkich akcjach włączam wszystkie na raz
    centralnego jest raptem z 5%, głównie boczne,
    takze dla mnie jest to spraw priotetowa mieć jak najlepiej działające boczne punkty, centralny dla mnie moze nie istnieć
    mając D700 tak samo robiłem
    Ostatnio edytowane przez tmk_t ; 12-12-2013 o 22:54
    xpro2/ 23/ 56/ 10-24/ godox

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tmk_t Zobacz posta
    Po wielu próbach opanowania przekadrowywania uzywając tylko centralnego poddałem się, nie umiem i nie wychodzi mi to
    wymysliłem sonie cosik innego (...)
    Przy przekadrowaniu trzeba tylko pamiętać, że albo musisz się lekko odsunąć, albo przysunąć - wszystko zależy w którą stronę przesuwasz aparat - czyli czy odległość się skraca, czy wydłuża. Różnica są bardzo nie wielkie i wystarczy dosłownie przesunąć aparat o 2-3 cm.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 12-12-2013 o 22:47
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

rozumiem
    teraz mając to co mam nie chce mi sie juz tak kombinować, zdecydowanie lepsze mam rezultaty robiąc w taki sposób jak zaprezentowałem
    warto dopisać, że odległość jaką zarejestrował aparat to jest nie jako promień który jest stały przy zblokowanym spuście, jesli aparat będzie się obracał wokół własnej osi to ów promień wytyczy nam koło
    zatem wszystko co znajdzie sie na brzegu tego koła bedzie ostre, czyli w GO, poza będzie ładny bokeh

Domyślnie

A nie przyszło wam do głowy, żeby przełączyć na AF-C? Ustawiacie wstępnie ostrość na centralnym punkcie. Później przekadrowanie (AF-C sam zmieni punkty AF i poprawi ostrość). Pstryk i po zabawie. Wtedy przekadrowanie nie jest żadnym problemem, o ile obiekt nie wyjdzie z obszaru pokrytego punktami AF. Jeśli modelka się trochę poruszy, to też nie problem. No, ale to chyba oczywiste. Między innymi tak można wykorzystywać AF-C, nie tylko do sportu.
    Jacek

Domyślnie

Czemu nie, w wolnej chwili wypróbuje
    Dzięki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JK Zobacz posta
    A nie przyszło wam do głowy, żeby przełączyć na AF-C? Ustawiacie wstępnie ostrość na centralnym punkcie. Później przekadrowanie (AF-C sam zmieni punkty AF i poprawi ostrość). Pstryk i po zabawie. Wtedy przekadrowanie nie jest żadnym problemem, o ile obiekt nie wyjdzie z obszaru pokrytego punktami AF. Jeśli modelka się trochę poruszy, to też nie problem. No, ale to chyba oczywiste. Między innymi tak można wykorzystywać AF-C, nie tylko do sportu.
    O, to ciekawe, wypróbuję, bo z pewnością przyda się to do robienia zdjęć córeczki

Domyślnie

Na szybkich szkłach nie zadziała, głebia na 1.4, 1.8, nawet 2.8 może być za mała na twarz, wtedy ustawia się ostrość na oko, jeśli będziesz używał AF-C to ostrość najprawdopodobniej dostaniesz na policzku albo nosie.

Do 'nie portretów' albo portretów z dużą głębią 4+ można tak próbować, do portretów z małą głębią - nie.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów