Szukaj
Ostatnio edytowane przez gavin ; 10-12-2013 o 09:43
No właśnie.![]()
Snoblesse oblige:
| buskonostalgicznie.pl | wpkx.pl | psioniczni.pl |
Te boostery to zmniejszają 1,5x. Taki właśnie ich walor.
O obiektywach wiem prawie wszystko![]()
Niedługo na bloga wrzucę przykłady obrazowania A7 z różnymi obiektywami/adapterami <FF.
Na razie na szybko kilka fotek:
1. Lens Turbo + FD 35/2 @f/2 i f/5.6 (niestety troszkę temu zestawowi brakuje do osiągnięcia nieskończoności)
2. Lens Turbo + FD100/2.8 @f/2.8 i f/5.6
3. SEL20F28 @f/2.8, f/5.6 i f/11
Pobawilem sie z 15 min A7 z kitem. Wrazenia:
- fajny lekki zestaw
- rozmiar kita niestety powoduje, ze zestaw jest malo kieszonkowy
- dobrze sie trzyma body
- od cholery przyciskow na tylnej sciance. Nie wiem po co
- menu jest ogromne
- wizjer elektroniczny. dla mnie niestety kolosalna przepasc do wizjera optycznego. obraz skacze, smuzy, jakies linie i inne *******y widoczne.
Pierwsze wrazenie ostudzilo moj zapal do kupna a7Zrobie kolejne i zobaczymy
Bartek, do wizjera elektronicznego trzeba przywyknąć. Co może być trudne, jak wcześniej kontakt miałeś z dużymi wizjerami lustrzanek analogowych. Ja do tej pory w NEX-6 nie potrafię przy normalnym foceniu używać manualnych szkieł. Elektroniczne ułatwienia nie są tak wygodne jak dobra matówka. Ilość informacji jakie są w wizjerze można dopasować od pierdyliarda ikonek, linii i celowników, do czystego obrazu z polem AFu.
Do NEXa zgromadziłem jednak trzy szkła z AFem, czyli w zasadzie zbudowałem nowy system, ale nie narzekam, bo NEX-6 z 20/2.8 jest bardzo uniwersalnym i bardzo kieszonkowym zestawem.
Pewnie dlatego, że jednak wizjer elektroniczny jest tylko mniej lub bardziej udaną symulacją wizjera optycznego, do którego większość użytkowników aparatów jest przyzwyczajona. To czy rzeczywiście trzeba, to raczej jest cecha osobnicza użytkownika. Jedne osoby łykną temat gładko, mnie się raczej udało w przypadku szkieł AF, inne będą niezadowolone ze smużenia, drgania i innych cech, które jak na razie ce****ą wizjery elektroniczne. Głównie dlatego, że tak nie mieli w aparacie, który poprzednio używali.
Skontaktuj się z nami