Close

Strona 45 z 1914 PierwszyPierwszy ... 35434445464755951455451045 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 441 do 450 z 19131
    Gaduła Awatar matys
    Miasto
    szczecin / chesterfield

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Nie łudźcie się, że Voitki 40 czy 50/1.4 będą odpowiednie do tych aparatów. Chyba, że do odbitek 10x15
    Jasne!
    To się uśmiałem....
    .

Domyślnie

Martwi mnie fakt, że Sony póki co nie zapowiedziało żadnego fajnego szkła do tych A-siódemek...
    Nie ukatrupią tak szybko swoich "lustrzanek".
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb | ig

Domyślnie

Nie łudźcie się, że Voitki 40 czy 50/1.4 będą odpowiednie do tych aparatów. Chyba, że do odbitek 10x15. Jeśli Summiluxy 35 i 50 ASPH poza centrum kadru wyglądają gorzej, niż źle, to cała reszta tanich zamienników będzie jeszcze gorsza. Martwi mnie fakt, że Sony póki co nie zapowiedziało żadnego fajnego szkła do tych A-siódemek...
    My się nie łudzimy, my wiemy.

A7 + CV 40mm f/1.4 @f/1.4, sam róg, 3 szklaneczki whisky, ostrzenie za pomocą wyłącznie peakingu

Domyślnie

Nie próbujcie robić ze mnie idioty. Z kilkudziesięciu cm w kiepskim świetle to nie zobaczysz różnicy bo:

a) kiepskie światło
    b) soczewka jest wtedy najdalej od matrycy i jeszcze jako tako to wygląda.

Spróbuj zrobić na nieskończoności jakieś drzewo z ostrością na brzeg czy na róg i wtedy zobaczysz, że nawet jak domkniesz do f/10 to nie będzie ostro. Albo jakiś całościowy portret z 3-4 metrów na f/1.4 lub f/2 z ostrością na głowę na brzegu kadru. Noktony to jeszcze mają soczewki schowane trochę głębiej i na pewno ma to wpływ na końcowy efekt, ale Summiluxy 35 i 50 mają soczewkę właściwie przy samej matrycy, dlatego tak kiepsko wychodzą na A7/A7r.

Żeby nie było, że nie próbowałem, odległość 1,5m :

O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Jak na 24 mpix to ta brzegowa promocja wcale źle nie wygląda, no ale może się nie znam

Domyślnie

Nie próbujcie robić ze mnie idioty. Z kilkudziesięciu cm w kiepskim świetle to nie zobaczysz różnicy bo:

a) kiepskie światło
    b) soczewka jest wtedy najdalej od matrycy i jeszcze jako tako to wygląda.

Spróbuj zrobić na nieskończoności jakieś drzewo z ostrością na brzeg czy na róg i wtedy zobaczysz, że nawet jak domkniesz do f/10 to nie będzie ostro. Albo jakiś całościowy portret z 3-4 metrów na f/1.4 lub f/2 z ostrością na głowę na brzegu kadru.
    Nikt nie próbuje zrobić z Ciebie idioty. Może po prostu masz za duże wymagania?

Z ok. 4 m, sam róg kadru, f/1.7 (czy ile tam jest po przymknięciu o 1/2 działki). Modelka jeszcze spała, wiec jest mleko

Róg kadru, f/4 i f/5.6:

Wyplute prosto z LR. Ideału oczywiście nie ma, w końcu to róg kadru, ale bez przesady z tymi odbitkami 10x15...

Noktony to jeszcze mają soczewki schowane trochę głębiej i na pewno ma to wpływ na
    końcowy efekt, ale Summiluxy 35 i 50 mają soczewkę właściwie przy samej matrycy, dlatego tak kiepsko wychodzą na A7/A7r.
    Jeśli o mnie chodzi - tym gorzej dla Luxów i w ogóle szkieł Leiki. Jeśli mogę kupić taniej coś, co da mi lepszą jakość, to po co przepłacać? Dla poczucia, że łał, mam szkło Leiki, które jest 10% lepsze, za to 10 razy droższe?

Cytat Zamieszczone przez Goku Zobacz posta
    Jak na 24 mpix to ta brzegowa promocja wcale źle nie wygląda, no ale może się nie znam
    Też uważam, że jest spoko, zakładając, że to w miarę otwarta przysłona.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Michel71 Zobacz posta
    Dla poczucia, że łał, mam szkło Leiki, które jest 10% lepsze, za to 10 razy droższe?
    Tutaj to pojechałeś, 10% lepsze

PS. znalazłem coś takiego:

Światło dość kiepskie, ale widać, że na matrycy Leiki po rogach nie robi się taka kaszana jak w A7. Tutaj Nokton II 35 na otwartej dziurze (1.2)

Znalazłem też coś takiego, trochę z innej beczki ale może komuś się przyda przy wyborze szkła do A7:

http://www.kubacichocki.pl/test/sonya7/noktony.jpg
    Ostatnio edytowane przez Cichy ; 08-12-2013 o 14:31
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Gaduła Awatar shaolin
    Miasto
    Rio de Janeiro, Brazylia

Domyślnie

Kuba Ty lepiej dawaj sample z Tamrona, a nie tu jakimis bzdetami sie zajmujecie.

Z tymi puszkami maja pracowac dobrze fullfrejmowe szkla z bagnetem E. Reszta to tylko mily dodatek.

Domyślnie

Tutaj to pojechałeś, 10% lepsze
    No to ile, 15%?
    Odróżnisz zdjęcie robione Luxem od tego robionego Noktonem bez oglądania cropa 100% albo dużej odbitki z bardzo bliska?

Patrząc na dużą już liczbę sampli z A7/A7r w sieci wygląda na to, że od 35mm można spokojnie używać szkieł dalmierzowych, chyba że ma się bardzo wyśrubowane wymagania co do jakości w rogach na otwartej przysłonie

PS. znalazłem coś takiego:

Światło dość kiepskie, ale widać, że na matrycy Leiki po rogach nie robi się taka kaszana jak w A7. Tutaj Nokton II 35 na otwartej dziurze (1.2)
    No ale przecież matryca Leiki jest optymalizowana pod szkła LM. Ciekawe, jakby wypadł na tej matrycy Zeiss 35/2.8 FE w porównaniu do wyniku z puszek Sony...

Znalazłem też coś takiego, trochę z innej beczki ale może komuś się przyda przy wyborze szkła do A7:

http://www.kubacichocki.pl/test/sonya7/noktony.jpg
    Dzięki
    Cieszę się zatem, że nie kupiłem kiedyś wersji I, pomimo bardzo atrakcyjnej ceny.

Strona 45 z 1914 PierwszyPierwszy ... 35434445464755951455451045 ... OstatniOstatni