Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 44
    Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    ...
    A swoja drogą jak czytam niektóre wypoweidzi, rady czy uwagi tych zawodowców - to dziękuję, że mnie ręka boska broniła przed takimi nauczycielami. Żeby nie być gołosłownym, jeden na poważnei twierdzi, ze czas naświetlania rzędu 2/10000 sek (dziesięciotysięczna) z aparatu na statywie, to czas powodujący poruszenie stojącego kieliszka, które on widzi. Koń by się uśmiał.
    Twierdzisz, że przerastasz konwencje, masz do tego prawo.

A co do tego kieliszka, to wybacz, sprawa jest dosyć niejasna, bo już sam temat fotki skłania do przypuszczeń, że albo kieliszek jest niestabilny, albo co bardziej prawdopodobne sam fotografujący.

I wówczas rzeczywiście trzeba użyć dość krótkiego czasu otwarcia migawki.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Poczekaj na tutorial, to zobaczysz co jest niejasnego w otwarciu migawki, wyzwoleniu lampy w ciemności i zamknięciu migawki. Sama, można powiedzieć najtrudniejsza trudność i najciemniejsza niejasność fotografii.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Był facet nazywany "jeden kamień", który twierdził, że czas to pojęcie niezwykle względne.

Sam przychylam się ku teorii, że wszystko jest iluzją.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Dla osób zajmujących się foto/grafią zawodowo, istnieje tylko jeden sposób zapisywania, a są to negatywy cyfrowe.

Natomiast amatorom wszelkiej maści polecać zawsze będę zapisywanie w jotpegach, bo to oszczędzi im kłopotu i wydatków, a na pewno pozwoli lepiej zaprzyjaźnić się z aparatem i technikami fotograficznymi.
    ... w takim razie zastanawiajace jest to, ze format Nef jest także w aparatach typowo amatorskich .... hm.
    Ciekawi mnie rowniez Twoje stwierdzenie o zaoszczędzaniu "kłopotów" przy bezpośrednim zapisie zdjęć do jpg.
    Co masz konkretnie na myśli ?

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    ... w takim razie zastanawiajace jest to, ze format Nef jest także w aparatach typowo amatorskich .... hm.
    Ciekawi mnie rowniez Twoje stwierdzenie o zaoszczędzaniu "kłopotów" przy bezpośrednim zapisie zdjęć do jpg.
    Pomimo sporego rozczarowania, jednak spróbuję Ci wytłumaczyć w czym rzecz.

Negatywy cyfrowe wymagają do wołania/obróbki drogiego oprogramowania i drogiego sprzętu w postaci monitorów o poszerzonym gamucie, co również tanie nie jest, więc jeśli ktoś nie musi, to nie powinien się włączać w procesy, które w większości przypadków go przerastają.

Nie lepiej najpierw nauczyć się robić dobre zdjęcia?

A coraz trudniej o takie, gdy komuś zdaje się że fotki robi się za pomocą oprogramowania, a nie aparatu, szkła i ... światła.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Negatywy cyfrowe wymagają do wołania/obróbki drogiego oprogramowania i drogiego sprzętu w postaci monitorów o poszerzonym gamucie, co również tanie nie jest, więc jeśli ktoś nie musi, to nie powinien się włączać w procesy, które w większości przypadków go przerastają.

A coraz trudniej o takie, gdy komuś zdaje się że fotki robi się za pomocą oprogramowania, a nie aparatu, szkła i ... światła.
    Tylko w sumie nic mi nie wytłumaczyłeś, niestety.
    Napisałeś coś o wydatkach w postaci monitora i oprogramowania.
    Jak w kwestii lepszego monitora jeszcze się z tobą mogę zgodzić, to w stwierdzeniu o oprogramowaniu, niestety nie.
    Jakiegoż to drogiego oprogramowanie potrzebują niby te negatywy cyfrowe? CNXa za ok 142 ojronow? Lightrooma za ok.100 ojronow? Istnieje jeszcze cala masa innych również freewarowych programów, które równie dobrze obsługują format Nef.
    Nie odpowiedziałeś mi natomiast na moje pytania:
    Robisz jpgi czy nefy?
    oraz:
    Wedlug mnie, to wlasnie wieksze klopoty mozna miec, gdy probuje sie w jpg np."wyciągnąć" cienie lub "przygasić" światła, aniżeli w nefie.
    Chyba ze się mylę.

Domyślnie

No tak... drogie oprogramowani - ViewNX
    Skomplikowane procesy - też w nim są... i na pewno przerastają wszystkich

A co do robienia fotek za pomocą aparatu - pokaż mi choć jedno "dobre" zdjęcie, które nie przeszło solidnych modyfikacji jasności kontrastu czy kolorów... To co robi aparat, to się nadaje tylko do domowego albumu... no chyba, że są to fotki reporterów, którzy muszą ścigać się z innymi, aby pierwsi dostarczyć materiał do swojej redakcji.

Z resztą te "skomplikowane procesy" robi się naciśnięciem jednego guzika myszy... Nie trzeba ich rozumieć, wystarczy stwierdzić czy efekt mam się podoba czy nie....

A co do NX - ****** a nie solisz.... Każdym oprogramowaniem uzyskasz takie same kolory. W jednym będzie tylko więcej roboty niż w drugim... ale zazwyczaj tylko z początku.
    Poza tym te czytanie wszystkich ustawień z aparatu przy RAWach jest zbędne... Nie po to robię RAWy, aby program pokazał mi dokładnie to samo co aparat.
    A zestawy ustawień (jak Picture Control) masz w każdym programie - gdybyś nie wiedział, to w LR są to presety... i dają znacznie więcej niż odczytanie ustawień z aparatu... których ja z resztą używam tylko do filmów.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    ...
    Wedlug mnie, to wlasnie wieksze klopoty mozna miec, gdy probuje sie w jpg np."wyciągnąć" cienie lub "przygasić" światła, aniżeli w nefie.
    Chyba ze się mylę.
    Oczywiście, że jesteś w błędzie, ponieważ jeśli ktoś nie ma ambicji drukować swoich prac w dużym formacie, to można z powodzeniem edytować jotpegi, czy nawet nefy dość pospolitym oprogramowaniem w rodzaju FastStone Viewer, o dziwo z całkiem dobrym skutkiem.

Powiadasz, że kwota 400-700 PLN nie powinna stanowić problemu, tyle że kiedy odczytuję metadane nieczyszczonych fotek z forumowej galerii, to jakoś wielu nie poprzestaje na lr, czy cnx2, tylko sięga wprost po PSa, a to już są koszta, przyznasz chyba?

Zresztą, między nami mówiąc, to praktycznie nie ma po co tam zaglądać, więc wnioski nasuwają się same.

Najpierw trzeba nauczyć się robić zdjęcia i zacząć od podstaw (podręczniki są dostępne).

ps. Dałem Ci odpowiedź jak zapisuję swoje zdjęcia, więc coś nie tak z moją polszczyzną?

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    ...
    A co do robienia fotek za pomocą aparatu - pokaż mi choć jedno "dobre" zdjęcie, które nie przeszło solidnych modyfikacji jasności kontrastu czy kolorów... To co robi aparat, to się nadaje tylko do domowego albumu... no chyba, że są to fotki reporterów, którzy muszą ścigać się z innymi, aby pierwsi dostarczyć materiał do swojej redakcji.
    ...
    Dziecku internetu nie mam szans nic wyjaśnić, przecież Ty już wszystko wiesz najlepiej.

Kup sobie chłopie aparat analogowy, to Cię ściągnie na ziemię z obłoków, w których bujasz.
    Ostatnio edytowane przez Johanan ; 11-12-2013 o 00:56
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

ps. Dałem Ci odpowiedź jak zapisuję swoje zdjęcia, więc coś nie tak z moją polszczyzną?
    .
    Ok, jakoś mi to umknelo
    A tak tylko z czystej ciekawości, gdzie można pooglądać owoce Twojej zawodowej pracy?

Domyślnie

Myślę, że autor wątku musi przejść standardową drogę jak każdy inny początkujący użytkownik lustra. Żeby oszczędzić zacznie od triali, ale czasu mało więc niewykluczone, że sięgnie po licencje "sportowe" . Potem się okaże. Nic nie jest czarne, ani białe. NX2, który mam i używam CEP 3.0, jest świetny ale o niebo mniej funkcjonalny i rozwojowy w porównaniu do kolejnych wydań Lightrooma. Mam też PSa CS6, więc nie siedzę w jednym bagienku.
    "Na początku poznaj wszystkie zasady, żeby o nich zapomnieć"
    John Coltrane

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów