Close

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 44

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Negatywy cyfrowe wymagają do wołania/obróbki drogiego oprogramowania
    można z powodzeniem edytować jotpegi, czy nawet nefy dość pospolitym oprogramowaniem w rodzaju FastStone Viewer, o dziwo z całkiem dobrym skutkiem.
    Ta cała dyskusja jest jak te dwa cytaty. Czyli według Johana:

1. nefy można tylko drogim oprogramowaniem
    2. nefy można darmowym

Już nawet nie chcę się odnosić do tych bzdur o tym, że profesjonaliści to tak, a amatorzy to inaczej, bo aż żal... Taki jest prawny wymóg, czy inne postępowanie jest karalne? Co to za głupie gadania, że dla zawodowych fotografów tylko RAWy, a jak lubią jpgi, to magicznie zmieniają się w amatorów?

Błogosławię do dziś jednego mądrego, który przed moją wycieczką z nową dla mnie lustrzanką cyfrową na pytanei o rady powiedział mi: rób w RAWach, i podał powód - bo są bardziej niewrażliwe na błędy ekspozycji. Zatem bardziej się to nadaje dla początkujących hobbystów niż jpg, bo choć narobią więcej błędów, to ocalą więcej zdjęć.

Po co opowiadać te „mądrości”, że RAW tylko dla zawodowców, skoro amator hobbysta osiągnie dzięki temu więcej korzysći niż z jpgów? Po co te piramidalne bzdury o tym, że zawodowcy tylko w RAWach, skoro takie paszportówki się masowo tłucze w jpgach i wychodzą cacy? Co ma zawodowość czy amatorskość do poziomu artystycznego, czy rzemieślniczego? Mało zawodowców chrzaniących wszystko łącznie z podstawami i mało amatorów osiągających niedościgłe wyżyny? Jak odróżnić zawodowca od amatora, po napisie na czapeczce?

W ogóle jak słyszę wypowiedzi typu: tylko taki sposób, tylko ten program który ja stosuję, tylko tak jak ja mówię jest dobrze - od razu budzi to we mnie nie tylko niechęć, ale i podejrzenie, ze to wypowiedzi kogoś tak strasznie jednostronnego, ze nie ma pojęcia o innych aspektach, bo zna tylko ten swój jeden sposób działania i uważa, ze nie ma innego.

I na koniec - pytanie było o program, który polecacie do obróbki RAWów. Jest zatem głos jednego, który mylnie uważa że zjadł wszystkei rozumy i twierdzi że tylko jeden program i nic innego, oraz inne rekomendacje - a pytający sobie i tak sam wybierze.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 2pompony Zobacz posta
    Ta cała dyskusja jest jak te dwa cytaty. Czyli według Johana:
    1. nefy można tylko drogim oprogramowaniem
    2. nefy można darmowym ...
    Tobie również trzeba wszystko kawę na ławę?
    A fe, a oceniałem Cię wyżej, widać bezpodstawnie.

Tak, oprogramowanie do profesjonalnej obróbki negatywów cyfrowych nie jest tanie i mam tu na myśli właśnie takie pary jak cnx2 i PS, które się wzajemnie uzupełniają.

Niemniej, nie jest to jedyna droga i można skorzystać i z darmowego software, choć jest to kompromis obciążony poważnymi wadami.

Zawsze jest jakaś alternatywa, można bowiem już u początków, albo zdecydować się rejestrować obrazki, albo zająć się czymś równie wspaniałym i pożytecznym, i każda z tych decyzji będzie dobra.

ps.
    Powiem Ci @bombel prywatnie, że taka postawa podważania kanonów, charakterystyczna jest dla osób o nieco rozchwianej osobowości i tylko promil spośród nich, to wybitne jednostki, którym taka postawa uchodzi na sucho, a cała reszta postrzegana jest jako ekstremalni dziwacy, których traktuje się protekcjonalnie.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Podaruj sobie to psychologizowanie i mówienie o osobowości, bo ani to twoja sprawa, ani się na tym znasz.

Po prostu teraz nie wiesz jak wybrnąć z sytuacji, bo mówisz rzeczy wzajemnie sprzeczne i usiłujesz grać znawcę. W dodatku rady jakich udzielasz (zawodowcy tylko RAWy, amatorzy tylko jpgi) nie tylko są głupawe same w sobie, ale i szkodliwe, gdyby ktoś je wziął na powaznie.
    pozdrawiam bombelkowo

Jak ktoś się rzuca, że nie wie jakie zdjęcia robię: proszę bardzo (flickr), choć stare.

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Podaruj sobie to psychologizowanie i mówienie o osobowości, bo ani to twoja sprawa, ani się na tym znasz.

Po prostu teraz nie wiesz jak wybrnąć z sytuacji, bo mówisz rzeczy wzajemnie sprzeczne i usiłujesz grać znawcę. W dodatku rady jakich udzielasz (zawodowcy tylko RAWy, amatorzy tylko jpgi) nie tylko są głupawe same w sobie, ale i szkodliwe, gdyby ktoś je wziął na powaznie.
    Więcej wiem o Tobie, niż Ty o mnie, więc nie popadaj w śmieszność, próbując mnie oceniać.

Zresztą, o czym tu w ogóle mówić, skoro wszystko już zostało powiedziane (?).

A jeśli to do Ciebie nie trafia, to nic na to nie poradzimy.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

więc nie popadaj w śmieszność, próbując mnie oceniać.
    Dedykując ci ten fragment liczę na zakończenie tego, bo już się nudzę.
    pozdrawiam bombelkowo

Domyślnie

A żeby nie było, że całkowicie offtop to ja ze swojej strony polecam do domowych zastosowań PS elements z wbudowaną wywoływarką która na prawdę dobrze sobie radzi z NEFami, oraz wbudowanym systemem zarządzania zdjęciami - co prawda nie korzystałem z tego ale jest i podobno działa

Wszystko w cenie ok 300 zł. Ale moment, to jeszcze nie wszystko.... Jeżeli kupisz sobie tableta np. wacom bamboo 3 (za ok 300 zł) to do niektórych dodają PS elements za free i tym sposobem masz fajny tablet graficzny i fajne oprogramowanie do obróbki zdjęć W przyszłości dorzucasz do tego lightrooma i masz normalnie samograj
    Spotyka się dwóch fotografów. Pierwszy pyta drugiego, który prowadzi za rękę synka:
    - Czesć! Kto to?
    - To mój syn. Janek.
    - Fajny, ale zrobiłbym go inaczej.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Misher Zobacz posta
    Wszystko w cenie ok 300 zł. Ale moment, to jeszcze nie wszystko.... Jeżeli kupisz sobie tableta np. wacom bamboo 3 (za ok 300 zł) to do niektórych dodają PS elements za free i tym sposobem masz fajny tablet graficzny i fajne oprogramowanie do obróbki zdjęć W przyszłości dorzucasz do tego lightrooma i masz normalnie samograj
    Ciiiii..... bo zaczynasz podważać postulat iż do obróbki RAWów nadają się tylko bardzo drogie i skomplikowane aplikacje...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Nie zapominajmy o darmowych. Tylko drogie! No chyba, że darmowe („o dziwo z całkiem dobrym skutkiem”).
    pozdrawiam bombelkowo

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

... No chyba, że darmowe („o dziwo z całkiem dobrym skutkiem”).
    Przy wydrukach do 13x18.

Szkoda mi na Ciebie czasu.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 6868 Zobacz posta
    A tak tylko z czystej ciekawości, gdzie można pooglądać owoce Twojej zawodowej pracy?
    No to jak kolego Johanan doczekam się?

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów