Close

Strona 88 z 102 PierwszyPierwszy ... 3878868788899098 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 871 do 880 z 1011

Domyślnie

Ty byś nie kupił, inni by kupili - to żadna nowość - ja bym nie kupił 500/4 na przykład. I wielu innych obiektywów. Tylko to ma się nijak do tego, że KTOŚ może potrzebować podobnej kombinacji. Szczególnie przy jasnej stałce. Nieważne jakiej ogniskowej. Każde jasne szkło ma swoje zastosowanie. Choćby poprzez małą głębię na danym kącie. Oraz możliwość reporterskiego wykorzystania w słabym świetle.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 09-12-2013 o 18:37

Domyślnie

Potwierdzam. Ja chętnie bym zamienił swoją 50 AF-S na 40mm AF-S gdyby takowa istniała. Konfiguracja 24-40-85 leżała by mi dużo bardziej niż to co mam w stopce.. Dlatego moja 50tka to bardziej zapchaj dziura niż podstawowe szkło.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    Ty byś nie kupił, inni by kupili - to żadna nowość - ja bym nie kupił 500/4 na przykład. I wielu innych obiektywów. Tylko to ma się nijak do tego, że KTOŚ może potrzebować podobnej kombinacji. Szczególnie przy jasnej stałce. Nieważne jakiej ogniskowej. Każde jasne szkło ma swoje zastosowanie. Choćby poprzez małą głębię na danym kącie. Oraz możliwość reporterskiego wykorzystania w słabym świetle.
    Przecież ja nikogo nie zmuszam, żeby podzielał moje zdanie, po prostu je przedstawiam. Druga część nazwy tego co tu uprawiamy - oprócz tego że jest to "forum" - brzmi "dyskusyjne".

Dyskusja to wymiana poglądów, co nie znaczy że ja wciskam innym moje jako jedynie słuszne. Każdy kupuje taki sprzęt, jakiego mu potrzeba i jaki uzna za użyteczny, nie ma się czym ekscytować.
    D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
    "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez warpman Zobacz posta
    Dyskusja to wymiana poglądów, co nie znaczy że ja wciskam innym moje jako jedynie słuszne. Każdy kupuje taki sprzęt, jakiego mu potrzeba i jaki uzna za użyteczny, nie ma się czym ekscytować.

Oczywiście, tylko:
    Cytat Zamieszczone przez warpman Zobacz posta
    Podzielam wątpliwości MstrG, czy stałooogniskowy obiektyw 28mm może być użyteczny dla współpracy z matrycą APS-C - w taki sposób przecież traci on jeden ze swoich głównych walorów, jakim jest szeroki kąt widzenia.
    Jest po prostu mało sensowne. Szeroki kąt, jak go nazywasz, to pojęcie sztuczne, na DX mające inne znaczenie. Nie każdy potrzebuje jasnego szerokiego kąta, ale bardzo wiele osób potrzebuje jasnych okolic standardu.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 09-12-2013 o 20:32

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mOSAd Zobacz posta
    .... Szeroki kąt, jak go nazywasz, to pojęcie sztuczne, na DX mające inne znaczenie. Nie każdy potrzebuje jasnego szerokiego kąta, ale bardzo wiele osób potrzebuje jasnych okolic standardu.
    Nie wydaje mi się, że szeroki kąt to pojęcie sztuczne - jest to raczej pojęcie sztywno zdefiniowane i jedno z podstawowych pojęć w fotografii. Jest dla mnie oczywiście jasne, że szeroki kąt dla pełnej klatki nie będzie nim dla DX, co napisałem w poście #876. Nie wyklucza to naturalnie jego użyteczności dla wybranej grupy zainteresowanych. I co za tym idzie - niewątpliwie masz rację, że wiele osób może potrzebować jasnego obiektywu z zakresu okolic standardu.
    D7100, kilka obiektywów, statyw, głowica i flash
    "Wiedza daje pokorę wielkiemu, dziwi przeciętnego, nadyma małego" - Lew Tołstoj

Domyślnie

manfred, zdecydowałeś się już?

Może jeszcze jedno na 1.8:

Ostatnimi czasy coraz mniej przejmuję się "ostrością szkła"...
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Ale ja ten obiektyw używam na D4 już od roku chyba że masz coś innego na myśli to musisz mi przypomnieć bo ja stary góral jestem a okowita mi pamięć wypala
    Ostatnio edytowane przez manfred ; 19-12-2013 o 12:53

Domyślnie

Ale jaja A wiesz, ta 28-ka bardziej przypasowała mi na siedemsetce niźli d4

Gaduła Awatar manfred
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy

Domyślnie

Ale na D700 też śmiga i jest git

Domyślnie

No to fajnie