Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: D610 + ?

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Poznań

Domyślnie D610 + ?

Witajcie!
    Prawdopodobnie w przyszlym tygodniu stanę się posiadaczem Nikona d610, tylko na razie body. Z zestawu Żony mam do podpiecia obiektywy DX ale dlugo tak sie nie da, to wiem.
    Podpowiedzcie mi prosze od czego zaczac budowanie zestawu obiektywów FX za rozsądną cenę? Po glowie chodzi mi N85, N18-35 moze Tamron 24-70? Póki co nie mam pomyslu na szeroki kąt i tele.
    Bede wdzięczny za informacje.

Domyślnie

Ja bym zaczął od 28mm 1.8G i 85m 1.8G i na dłuższy czas masz spokój..

Domyślnie

Pasowałoby wiedzieć co chcesz focić, bo zasadniczo nie budujesz szklarni po to żeby ją mieć tylko focić nią konkretnego... Inna szkła powinieneś kupować pod kątem portretu, inne pod kątem krajobrazu. Jak nam nie napiszesz co masz zamiar robić to raczej nie za bardzo wiadomo jak Ci doradzić.

Z6III + N 14-30/4, N24-120/4, N 28-75/2.8, N 70-180/2.8 + TC 1,4x, N 24-200, V 20/2.8, V 24/1.8, N 40/2.0, TT 75/2.0, V 85/1.8.
    D750/800 + N 24-70/2.8, N 50/1.8G.

było D70, D40, D60, D80, D90, D700, D7000, D7100, D600, D750, D7200, D7500, Z5, Z6II

moje pstryki, na fejsie, instagram

Domyślnie

Może uzasadnię swój wybór, bo wyszło, że ot tak sobie palnąłem, nie przemyślawszy tego wczęśniej..

Dlaczego uważam, że 28 i 85 a nie standard zoom, uwa, tele czy cokolwiek innego. Bo te dwie ogniskowe są wystarczające do większości zastosowań. Ok, DLA MNIE byłyby wystarczające. Na początek.
    Możesz tym próbować sił w krajobrazie (na szeroko 28mm i na wąsko 85mm), możesz próbować sił w portrecie (podobnie), możesz pokusić się o zbliżenia (zwłaszcza doczepiając taniego a dobrego raynoxa). Poza tym masz dwie dosyć różne, kreatywne raczej ogniskowe, które na początku wystarczą jako namiastka UWA i dłuższego tele, gdybyś z czasem na takowe się zdecydował. Dodatkowo jakby co masz zapas światła, trochę większe możliwości kontroli GO niż w zoomie. Obydwa szkiełka są lekkie, małe, w dobrej cenie, mają tą samą średnicę filtrów, więc jeden zestaw ND, polara można stosować. Innymi słowy masz pole do popisu. A co Ci się z czasem spodoba i w którą stronę pójdziesz to sam kiedyś zobaczysz.. Broń Boże się nie upieram, ale gdybym miał zostać z dwoma szkłami to najprędzej z tymi dwoma właśnie. Ot, wystarczyłyby mi i tyle.. Nadmiar sprzętu, zwłaszcza na początku "drogi" raczej mniej pomaga niż odwrotnie.
    Ostatnio edytowane przez P.R.P. ; 08-12-2013 o 18:50

Domyślnie

Tak jak koledzy pisali - 28 1.8 G + 85 1.8 G to świetny wybór, można się pokusić o 28 + 50 + 85 wszystkie f1.8 G
    lovestorymakers.com

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FttSniper Zobacz posta
    Tak jak koledzy pisali - 28 1.8 G + 85 1.8 G to świetny wybór, można się pokusić o 28 + 50 + 85 wszystkie f1.8 G
    No, do krajobrazu albo makro zestaw bezsensowny.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa/Poznań

Domyślnie

Analizując dotychczasowe doświadczenia to głównie zakresy 35-50mm i przeslony 2 do 5, 6. Fotografuje domowo i spacerowo. Zamowilem tamrona 24-75 i nikkora 85.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez S4INT Zobacz posta
    No, do krajobrazu albo makro zestaw bezsensowny.
    Etam Patryk.. Jestem innego zdania (co mógłbym i zdjęciami własnymi poprzeć). Można, jak się chce. Zakładając, że nie myślimy o extremalnym uwa ani macro skali powyżej 1:1..
    No ale temat i tak do zamknięcia bo już autor dokonał wyboru, którego zresztą mu gratuluję i zdjęć udanych życzę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez P.R.P. Zobacz posta
    Etam Patryk.. Jestem innego zdania (co mógłbym i zdjęciami własnymi poprzeć). Można, jak się chce.
    No móc można, przecież nie mówię, że nie - tylko są do tego lepsze narzędzia po prostu. Po co płacić za coś co nie będzie potrzebne w danej dziedzinie fotografii? 1.8 w krajobrazie ani architekturze się raczej nie przyda, więc po co za to płacić? Te stałki są mniej uniwersalne od zoomów, a na f/8 i więcej na pewno nie gorsze. Zamiast 28 + 85 imo lepszym wyborem byłby jakiś UWA + 70-300vr (jesli chodzi o krajobraz). Budżet ten sam.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów