Witam,
temat wałkowany wiele razy, jednak tym razem moj problem jest dość sprecyzowany i postaram się go w miarę jasno nakreślić.
Otóż poszukuję szerokiego kąta pod FX, do zastosowań ślubnych, spełniającego kilka wymagań:
- jasny (w grę wchodzi tylko stałe 2.8 )
- początek zakresu od ok 16-17mm, koniec ok 30-35
- nienaganna ostrość w pełnym zakresie
- dobry AF
- solidna budowa, mile widziane uszczelnienia
Po przeprowadzonym przeze mnie wstępnym rozeznaniu, wyszło, że powyższe wymagania spełniają tylko dwa obiektywy
- Nikkor 17-35
- Tokina 16-28
Nikkor zdecydowanie nie jest wart pieniędzy, jakich się za niego oczekuje (nówka 7k, używka ~4500), jest to już starsza konstrukcja i w tych pieniądzach oczekiwałbym czegoś więcej. W podobnej kasie można mieć absolutnie rewelacyjnego 14-24, jednak problem w tym, że nie jest to obiektyw dla mnie - jest po prostu za szeroki, przez to za krótki na końcu zakresu.
Bardzo rozsądną pozycją wydaje się być Tokina, jednakże ta z kolei jest wszędzie niedostępna. Ponadto niektórzy użytkownicy pisali m.in. o zawieszaniu aparatu przy współpracy z tym obiektywem. Niewiadomo więc, czy były to tylko choroby wieku dziecięcego, czy jakiś poważniejszy defekt konstrukcyjny. Tak czy inaczej obiektyw ten wszędzie jest niedostępny, i nic nie wiadomo o jego potencjalnym pojawieniu się na sklepowych półkach.
Stąd moje pytanie - czy jest jeszcze jakiś obiwktyw spełniający powyższe kryteria, czy też skazany jestem na nie do końca mi pasującego 14-24 ??
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami