Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 23

Domyślnie

Oki, teraz wszystko jasne a ja w końcu zrozumiałem

A mój Synology, w sobotę dostałem maila ze przesyłka do mnie została wysłana w piątek i pewnie zabrakło cm. żebym w sobotę ja otrzymał, stanie się to zapewne w poniedziałek, mam nadzieje.

Domyślnie

Ja uzywam SynchToy od MS i sobie chwalę. Miałem dyski w NAS itd., ale przy awarii systemu okazalo sie ze mogę sobie te dyski w tylek wsadzic. Tzn., owszem dane są, ale zapisane na partycji linuxowej. I wez tu panie wyciagnij jeden plik. Mozna, ale ile to czasu trwa. Teraz mam po prostu zewnetrzne dyski, ktore podlaczam raz na jakis czas i mam od razu wszystko pod ręką.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez .:Gerard:. Zobacz posta
    Oki, teraz wszystko jasne a ja w końcu zrozumiałem

A mój Synology, w sobotę dostałem maila ze przesyłka do mnie została wysłana w piątek i pewnie zabrakło cm. żebym w sobotę ja otrzymał, stanie się to zapewne w poniedziałek, mam nadzieje.
    Już pisałem w Twoim wątku, że Synology jest przefantastyczny. No jestem urzeczony. Dawno nie miałem w rękach urządzenia, które jest tak bezproblemowe. Kolega, siedzący biurko obok, patrzył na mnie jak na debila, a ja miałem wielkiego banana na gębie i co chwila okrzyki radości emitowałem, gdy funkcjonalności, które chciałem mieć, po prostu działały! Ot, tak! Normalnie, jak w Apple'ach... NAS genialnie zintegrował się ze środowiskiem domenowym Active Directory (wszystkie sprawy związane z uprawnieniami dostępu do zasobów załatwione z marszu), przez iSCSI podpiąłem przestrzeń dyskową jako lokalny wolumin, co dało duuuuże pole manewru do skonfigurowania, właśnie, kopii zapasowych z poziomu serwerowego mechanizmu (tutaj musiałem powalczyć, bo Windows, to Windows, żeby nie było za letko ). No bajka.
    Nie bawiłem się usługami webowymi, ale jeżeli są one zrealizowane tak, jak to, z czym miałem do czynienia, to "będzie Pan zadowolooony".

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Ja uzywam SynchToy od MS i sobie chwalę. Miałem dyski w NAS itd., ale przy awarii systemu okazalo sie ze mogę sobie te dyski w tylek wsadzic. Tzn., owszem dane są, ale zapisane na partycji linuxowej. I wez tu panie wyciagnij jeden plik. Mozna, ale ile to czasu trwa. Teraz mam po prostu zewnetrzne dyski, ktore podlaczam raz na jakis czas i mam od razu wszystko pod ręką.
    Synology daje możliwość zapisania kopii obrazu targetu iSCSI np. na pendrajwie. Jak Ci się trafi awaria, robisz kopię obrazu na nośnik zewnętrzny. Ustawiasz wszystko od nowa, podpinasz target, przywracasz obraz i masz swoje dane. To oczywiście teoria, bo w praktyce jeszcze nie doświadczyłem i mam nadzieję, że nie doświadczę.
    Ostatnio edytowane przez Majek ; 02-12-2013 o 01:51

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Synology daje możliwość zapisania kopii obrazu targetu iSCSI np. na pendrajwie. Jak Ci się trafi awaria, robisz kopię obrazu na nośnik zewnętrzny. Ustawiasz wszystko od nowa, podpinasz target, przywracasz obraz i masz swoje dane. To oczywiście teoria, bo w praktyce jeszcze nie doświadczyłem i mam nadzieję, że nie doświadczę.
    Bla, bla, bla. Kto jak woli oczywiście, ale już to przerabiałem. Nic mi nie zastąpi zwykłego dysku z kopią plików. Bez żadnych obrazów, kompresji, innego systemu plików. Na to trzeba mieć czas, czasami innego kompa itd. W moim przypadku to się nie sprawdziło.

Jak ktoś chce obraz 1:1 to pewnie jest to wygodne rozwiązanie.

Domyślnie

Strasznie jestem rozczarowany ze nie dostałem w sobotę, siedzę jak na gwoździach i czekam, na banana
    Kiedyś bawiłem się dreambox-em a teraz przyszedł czas na serwer

Domyślnie

Bla, bla, bla. Kto jak woli oczywiście, ale już to przerabiałem. Nic mi nie zastąpi zwykłego dysku z kopią plików. Bez żadnych obrazów, kompresji, innego systemu plików. Na to trzeba mieć czas, czasami innego kompa itd. W moim przypadku to się nie sprawdziło.

Jak ktoś chce obraz 1:1 to pewnie jest to wygodne rozwiązanie.
    do poczytania

Domyślnie

Nie, nie, ja nie neguję Synology, bo nawet nie mialem ich urządzenia. Po prostu dla mnie lepsza jest kopia plikow (takie kopiuj/wklej) niz obrazy, dyski na linuxie itd. Mam i chętnie sprzedam Netgear ReadyNAS Duo. Tam też mogłem robić kopie z Windowsa itd. Mi chodzi o to, że nie chce niczego odzyskiwac, czekac na kompresje itd. Po prostu podpinam drugi dysk i kopiuj to, czego potrzebuje. Fakt, nie mam tu obrazu 1:1, ale postawienie systemu to dla mnie najmniejszy problem. Bardziej liczy czas.

Wiadomo, kazdemu wedlug potrzeb.

Domyślnie

Nie, nie, ja nie neguję Synology, bo nawet nie mialem ich urządzenia. Po prostu dla mnie lepsza jest kopia plikow (takie kopiuj/wklej) niz obrazy, dyski na linuxie itd. Mam i chętnie sprzedam Netgear ReadyNAS Duo. Tam też mogłem robić kopie z Windowsa itd. Mi chodzi o to, że nie chce niczego odzyskiwac, czekac na kompresje itd. Po prostu podpinam drugi dysk i kopiuj to, czego potrzebuje. Fakt, nie mam tu obrazu 1:1, ale postawienie systemu to dla mnie najmniejszy problem. Bardziej liczy czas.

Wiadomo, każdemu wedlug potrzeb.
    Oczywiście każdy wybiera wygodę i co mu pasuje, szczerze w tej chwili robię dokładnie tak samo jak Ty, zewnętrzny dysk i raz na jakiś czas kopiowanie.
    Mam nadzieje ze mnie Synology pozytywnie zaskoczy.
    Korzystam z programu do rachunkowości i najbardziej zależy mi na zabezpieczeniu dokładnie tego programu, co prawda posiada zapisywanie kopii rachunków wystawionych przeze mnie online do serwera firmy tego programu, ale nie mam pojęcia gdzie i dokładnie które pliki są dla tego programu jako kopia zapasowa zapisywane, dlatego czy ręczne kopiowanie folderu przywróci mi program z danymi w razie awarii, kontakty, przetargi, rachunki itp.tego nie jestem pewny.
    Chodzi mi ze program rozgościł się na dysku C: tak ze znajduje części "wszędzie", musiałbym kopiować cały dysk systemowy za każdym razem a dane pomiędzy kopia zapasowa były by utracone, Synology zrobi mi zapis w locie na bieżąco, nadzieja matka głupich
    Ostatnio edytowane przez .:Gerard:. ; 02-12-2013 o 03:19 Powód: dopisek

Domyślnie

Obawiam się, że robisz to źle... I obawiam się też, że żaden NAS nie da Ci tego, czego oczekujesz. Nie mam teraz czasu na pisanie, bo muszę spadać, ale wieczorkiem mogę Ci krótki wywód dotyczący backupu programów księgowych przeprowadzić, w oparciu o wiedzę z moich doświadczeń i borykań (nie jestem zawodowym, etatowym sysadminem, ale z większością spraw radzę sobie we własnym zakresie). Z ciekawości, jakiego oprogramowania używasz (info może być na PW). Pokrótce wygląda to tak, że program korzysta z jakiejś bazy danych. Albo na silniku Accessa albo jakimś SQLu (nie zetknąłem się z innymi, aczkolwiek nie wykluczam). I to plik bazy danych trzeba backupować, żeby mieć zachowane dane z programu.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Majek Zobacz posta
    Obawiam się, że robisz to źle... I obawiam się też, że żaden NAS nie da Ci tego, czego oczekujesz. Nie mam teraz czasu na pisanie, bo muszę spadać, ale wieczorkiem mogę Ci krótki wywód dotyczący backupu programów księgowych przeprowadzić, w oparciu o wiedzę z moich doświadczeń i borykań (nie jestem zawodowym, etatowym sysadminem, ale z większością spraw radzę sobie we własnym zakresie). Z ciekawości, jakiego oprogramowania używasz (info może być na PW). Pokrótce wygląda to tak, że program korzysta z jakiejś bazy danych. Albo na silniku Accessa albo jakimś SQLu (nie zetknąłem się z innymi, aczkolwiek nie wykluczam). I to plik bazy danych trzeba backupować, żeby mieć zachowane dane z programu.
    Strzał w twarz otrzeźwiający ?
    No to teraz nie wiem co otrzymam, czego się spodziewać od NAS-a bo z opisów było tak "kolorowo".
    Niestety ja doświadczenia programisty, informatycznego nie mam.
    1 program
    2 program ten jest dodatkiem do pierwszego i nie jest tak ważny
    Nie wiedzę na tych stronach jakiś specjalnych danych technicznych programów.

Z góry dziękuję za pomoc ale jak będzie problematycznie to wymyślimy jakiś prosty sposób.
    Oj, ktoś dzwoni.
    Paczka przyszła lecę rozpakowywać, to do później.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów